Bubur Lambuk: Mana datang bubur ni? by shahroll

Thursday, July 09, 2015 SHAHRUL HAIRY DOT COM 0 Comments




As salam, hello readers...

Setiap kali bulan puasa, bubur lambuk mesti menjadi buruan bagi mereka yang beragama Islam untuk berbuka puasa. Mana yang tahu tempat bubur lambuk yang best? Tentu saja sebut Masjid Jamek Kg. Baru. Tapi aku pelik, mana asal usul bubur lambuk ni eh?

Bubur lambuk ni sama dengan bubur asyura tu ke? Wallahualam, aku tak dapat jawab sebab dalam Internet tiada data dan artikel berkenaan. Yang ada ornag shoot gambar bubur lambuk dekat masjid yang pemes dengan juadah bubur lambuk.



Apa yang pasti, ditempat kerja samada swasta ataupun kerajaan, pastinya bergotong-royong membuat bubur lambuk sebagai buah tangan untuk berbuka kepada staff di organisasi mereka bekerja. Walaupun bubur lambuk sinonim dengan bulan puasa, namun ada yang dah dijual sebagai makanan harian.

Nak resepi?

Bahan-bahan
Dua cawan beras dibersihkan
300-500 gram daging dipotong dadu
4 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar merah*
1 genggam udang kering*
1 kiub pati lembu
1 sup bunjut
Rempah ratus : Bunga lawang,kulit kayu manis, lada hitam
1 sudu halba
2 helai daun pandan
1/2 cawan santan
air secukupnya

Cara-cara
1. Bahan bertanda * ditumbuk halus atau dikisar terlebih dahulu
2. Panaskan minyak, masukkan bahan * yang telah ditumbuk halus dan juga rempah ratus. Goreng hingga layu.
3. Masukkan daging dan goreng seketika, kemudian masukkan air.
4. Masukkan beras yang dibasuh, tambahkan sup bunjut ,kiub pati lembu, daun pandan dan halba. Biarkan sehingga beras menjadi bubur. Tambah air jika perlu.
5. Masukkan air jika perlu, dan tambahkan santan. Gaul dan biarkan seketika sehingga mendidih.
7. Sebelum dimakan, tambangkan bawang goreng dan juga daun sup mengikut citarasa anda.


selamat berbuka!




0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...