Filem TEMBUS: Ahmad Idham "lari" dari kebiasaan? by shahroll

Wednesday, July 30, 2014 shahrul hairy 0 Comments
As salam, hello readers...

Selamat hari raya yang ke-3 hari ini. Alhamdulillah, dah beraya bersama mereka yang dikampung dan saudara-mara, kini kita kembali ke rutin yang biasa la eh? Ada yang dah masuk ke kantor (pejabat) esok hari, ada yang memulakan kerja seawal hari raya ke-2 lagi kan?

Apa pun, selamat kembali bekerja kepada semua...

Ok, sorotan dari post filem tembus tempoh hari, aku membawakan personal review semasa aku menonton filem ini di pawagam. Filem Tembus telah ditayangkan pada 28 Julai 2014!


Review:

#1- Pengarahnya, Ahmad Idham menggunakan strategi pemasaran filem ini dengan menggabungkan pelakon-pelakon hebat dari Malaysia (Fazura), Singapura (Aaron Aziz) & Indonesia (Luna Maya) sebagai daya tarikan. Dan, aku rasakan taktik ini untuk jangka masa yang panjang dalam pemasaran filem-filem rumpun Melayu.

#2- Jalan cerita? mengisahkan sang suami yang sanggup jadi "orang suruhan" isteri yang berjaya lagi kaya. Ini kisah realiti yang wujud di kalangan masyarakat kita sekarang. Walhal, lelaki atau si suami adalah tonggak utama dalam sesebuah keluarga

#3- Idham cuba "lari" dalam strok pengarahannya yang sinonim dengan filem-filemnya sebelum ini yang TIDAK ADA dalam filem tembus. Dengan buah fikiran yang dikongsi bersama rakan baiknya iaitu Khir Rahman dan digabungkan dengan penulis skrip terkenal iaitu Siti Jasmina, filem ini berada dalam kelas yang terbaik!

#4- Pemilihan pelakon yang tepat seiring dengan perwatakkan yang diberi, cukup jelas disini dari awal lagi sudah ada gerak-kerja yang teliti dalam penghasilan sesebuah filem. syabas!

#5- Ada sedikit penambahbaikkan yang boleh Ahmad Idham buat untuk part akhir untuk filem tembus ini. Atau mungkin ada kesinambungan atau prequel seperti lazimnya? kita nantikan...

Secara keseluruhannya, filem tembus boleh di rate kan 4 out of 5 star. Boleh tengok filem ini dengan mesej yang sarat dengan permasalahan dalam hubungan suami isteri, hubungan sesama anak dan yang lebih penting, bagaimana mengekalkan sesebuah perhubungan itu tanpa ada orang yang ketiga? itu yang dibongkar dalam filem TEMBUS!

enjoy...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...