Bagaimana nak memilih latarbelakang musik yang sesuai untuk slide anda? by shahroll

Tuesday, April 30, 2013 shahrul hairy 6 Comments




As salam, hello readers...

Dalam memilih soundtrack yang sesuai, apa yang perlu dilihat adalah apa yang korang nak sampaikan pada penonton. Maksud aku, situasi yang bagaimana? adakah formal? santai? untuk tontonan menteri? semua tu ambik kira. Lepas tu, jenis gambar atau video. Kalau gambar yang dipertontonkan tu lebih kepada santai, musik yang jenis "epic" tak sesuai sangat.

Guna yang lebih sweet+epic mungkin sedap.

Dalam Youtube banyak aku belajar pasal mende ni. Kalau korang rajin, luangkan masa lebih kurang 2 jam untuk belek-belek soundtrack dari filem-filem Hollywood dan sebagainya.

Contoh yang aku ambil dari Youtube;

Epic song

"Epic song" bagi aku, lebih sesuai digunakan untuk opening dalam majlis-majlis yang nak nampak mende tu gah. Contohnya macam majlis KIK ke, pertandingan yang memerlukan berpasukan serta semangat yang membuak-buak nak present.

Otherwise, boleh jugak nak guna untuk majlis rasmi tapi dari segi bunyinya kena rendahkan sikit dari biasa (dalam editing SV) kalau tak, semacam tak bagus pulak rasanya.

montaj untuk Prof Dollah, pakai kesan bunyi biola

Dari segi ke-kreatif, terpulang pada masing-masing. Benda subjektif. Korang boleh campur-campurkan musik instrumental+OST yang berlainan. Ikut suka korang lah kan. Janji musik tu "masuk" dengan persembahan yang dibuat.

got it?

enjoy!

6 comments:

Siti Zafirah said...

macam mana nak pilih background and musik utk formal presentation?

Siti Zafirah:

Boleh dilakukan dalam Youtube dengan carian "Formal Music Instrument" dan lihat contoh link kat sini https://www.youtube.com/watch?v=pZD66AVzQRY

tq! =)

Anonymous said...

assalammualaikum,klo untk mjlis yg nk knlkn tntg produk,lgu yg sesuai untuk pembuka majlis ap?

Anon:
Waalaikumsalam. sorry lambat reply. Boleh tgk kat contoh youtube untuk "dubstep remix" sedap juga buat music b/ground

Klu lagu utk montaj yg nak tunjukkan gmbr2 kejayaan tahu lepas sesebuah jabatan. Lagu ape yg sessuai?

BH:

Boleh lihat di youtube dengan keywords 'inspiring music background"

thanks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...