Al Barakah

cari artikel blog disini

Loading...

Oct 31, 2012

10 fakta tentang wanita Vietnam! by shahroll




As salam, hello readers...

Masa aku draft entry ni, aku masih berada di Golden Stadium Hotel di Phnom Penh. Tapi aku agak stuck dengan penggunaan ayat yang betul untuk menulis entry. Takut-takut salah guna ayat, boleh menimbulkan kesalafahaman kepada pembaca pula, kan?

Dalam mengenali hakikat seorang wanita, kita perlu tahu latar belakang seseorang itu dengan rantaian beberapa faktor. Budaya, sosial, ekonomi menjadikan kita lebih "dekat" dan mengenal dengan lebih jelas. Dalam posting ini mungkin aku hanya fokus pada wanita Asia sebelah Vietnam, berbanding di Kemboja.

Vietnam berjiran dengan Kemboja, kan?

picture: Google

Dan ini adalah beberapa FAKTA yang harus anda ketahui dan ia ditulis oleh blogger Ai Lung Nguyen.

#1- Vietnamese women outnumber the men. Vietnamese men often die before the age of 65. There is a lot of Vietnamese women out there who are in their 70s or older and lonely. (The ratio of men to women older than 65 is less than 2 men for every 3 women.)

#2- Prostitution is actually pretty low in Vietnam. Quite a few Vietnamese women are very traditional and would never stoop to such a degrading occupation. (Las Vegas on the other hand...)

#3- Vietnamese women are not "dragon ladies". Although some of the feminists might enjoy describing themselves that way... it does not in any way mean that Vietnamese women are "cold blooded reptiles". We're like any other women. We have feelings, if you prick us do we not get pissed off?

#4- Vietnam does have a feminist movement. Feminist groups in Vietnam started appearing during the 1960s and have been growing stronger ever since.

#5- The birth rate in Vietnam is low compared to the rest of the world. 17.07 births/1,000 population. 1.91 children born / woman. For comparison purposes the USA has 2.06 children born / woman.

#6- The literacy rate for women in Vietnam is 92%. The average for the country is 94%. (Mostly its the older generation which is illiterate.) Note: Literacy in the USA is 99.1%.

#7- Historically Vietnamese girls stay in school less than boys. Boys usually quit after 11 years of schooling whereas the average for Vietnamese girls is 10 years. The numbers are due to the fact that older generation of women often weren't schooled as much, but these numbers are improving rapidly as the younger generation realizes the importance of a good education. (In the USA the averages is 15 years for boys and 17 years for girls.)

#8- Vietnamese women have surprisingly lower breast cancer rates than women in North America. Why? We live and eat healthier. Less smoking, less carcinogens in our food. Our life expectancy is going up. In the USA life expectancy is going down due to skyrocketing obesity rates.

#9- Most women in Vietnam ride motorcycles, scooters or bicycles to work. Although this is equally true of the men. Motorcycles/etc are EXTREMELY popular in Vietnam.

#10- Vietnamese women rock! Okay technically its more pop music, but Vietnamese girl bands are an ever growing phenomenon. (Spice Girls eat your heart out) source: Feminist truth blog

Belajar sesuatu dari posting ini? sila komen jika korang dapat dari info diatas..

enjoy!

Oct 30, 2012

(food review) Traditional dish @ Cambodia by shahroll




As salam, hello readers...

*sambungan dari entry INI*

Posting kali ni agak special sikit untuk korang yang suka makan-makan. So kali ni aku nak review beberapa makanan tradisional di Kemboja. Bukan tradisional sangat la, kira macam makanan harian disini, tapi nampak macam special je untuk kami yang datang bertandang =D

Timing memang cantik, waktu tengahari kan, haruslah lapar seh!

Ok, tuan rumah menyediakan 3 menu yang superb delicious sebab aku boleh "masuk" dengan makanan Kemboja ni walaupun rata-rata makanan mereka tak punyai rasa yang pedas, semua sweet gitu macam kat Malaysia belah Pantai Timur.

Kita tengok satu-persatu deh...

Ikan Talapia Nenas

Kita mulakan dengan menu #1. Ikan Talapia yang digoreng cantik kerana dimasak tidak terlalu kering dan manis ikan tu masih terasa, ditambah dengan kuah nenas yang dicampurkan diatasnya. Daun hijau tu hiasan je (garnish) tapi aku makan je. Untuk mereka yang tak suka dengan ikan air tawar, menu ini memang tak sesuai untuk korang lah ye.

Kerabu Ayam Kemboja

Oct 28, 2012

Qurban di Kampong Cham bersama eQurban by shahroll




As salam, hello readers...

Sudah 4 hari aku berada di bumi Cambodia. Now aku stay di salah sebuah hotel di Phnom Penh setelah menghabiskan ibadah qurban di Kampong Chhang dan juga Kampong Cham.

Pengalaman di Kampong Cham?

Paling nyata dan segar dalam ingatan adalah keadaan masyarakat dan juga keadaan jalanraya nya. Kebanyakkan rumah-rumah disini ada yang rumah batu dan ada juga rumah kampung seperti di Malaysia pada awal tahun 70-an. Dapat bayangkan tak?

Yang kaya, boleh pakai kereta Dodge dan miskin pakai takat motosikal, tak pun basikal.

Ok, kita fokus pada tajuk utama. Setelah 1 jam setengah masuk ke dalam salah sebuah perkampungan, kami disambut dengan masyarakat tempatan yang menantikan kehadiran team eQurban untuk melakukan ibadah qurban. Semalam sebanyak 70 ekor lembu kesemuanya yang mana semua dari organisasi dan individu yang mengambil bahagian dalam eQurban di Kemboja.

proses menumbangkan lembu oleh penduduk tempatan

Kebanyakkan lembu disembelih oleh Tuan Haji Masrukhin dan ada sebahagiannya oleh team eeQurban yang lain. Untuk penyembelihan memang dikendalikan oleh team eQurban sendiri. Penduduk tempatan menolong dari segi melapah daging lembu qurban. Skill mereka jauh lebih bagus dari skill kita di Malaysia. Laju ok?

lembu yang selamat di-Qurban-kan

Kerja penyembelihan selesai kira-kira dalam jam 1.45petang (waktu Kemboja) dan waktu itu kami semua dah menggelupur kepanasan. Tahap kepanasan disini boleh tahan juga rasanya. Berdebu dan kering sebab 6 bulan hujan (Jan-Jun) dan Panas (Julai-Disember).

Entry ini akan disambung...

Oct 26, 2012

(review) filem Apa Celop Toq by shahroll




As salam, hello readers...

Sebelum aku berangkat ke Cambodia, pada 23 Oktober 2012 aku dijemput untuk menonton pra-tonton filem Apa Celop Toq di Sunway Pyramid. Terima kasih kepada Excellent Pictures yang sudi menjemput para bloggers menilai filem ke-8 terbitan production house yang AWESOME ini. Kenapa awesome? Lain post aku cerita..

barisan pelakon dan pengarah kreatif, Ahmad Idham

Dalam awal ucapan Idham, beliau secara berterus-terang mengatakan filem ini memang santai dan ringan, bertepatan dengan pasaran Malaysia yang mahukan filem-filem sebegini. Walaupun kami tidak dibekalkan dengan popcorn dan soda drink (Coke), boleh dikatakan tak habis makan punya sebab sememangnya filem ini menghiburkan.

kemunculan pertama Hazama di layar perak, baguskah?

Preview:
#1- Plot cerita mengenai Hazama yang bercita-cita menjadi seorang yang terkenal dalam bidang nyayian (tipikal plot actually) dan sementara itu berkawan baik dengan Tapai (lakonan Taiyuddin Bakar)

#2- Kepakaran Hazama dalam bidang membaik-pulih motosikal drag (kuasa kecil) untuk mat-mat rempit sekitar KL. Bak kata orang putih part time @ Saturday Fever.

#3- Watak Laila yang dipegang oleh Intan Ladyana adalah wartawan yang cover isu-isu crime tetapi disebabkan satu assignment yang gagal, editor terpaksa menukarkannya di posisi wartawan hiburan. Ada isu di sebalik dialog antara Laila dan Yus Jambu (wartawan lembut? MAIGOD!!)

#4- Dominan character adalah Black iaitu Azad Jazmin. Dia ni mat rempit yang selalu lawan drag motosikal kecil dengan Tapai. Lawak Azad nampak natural walaupun sebenarnya dia ni penyegan diluar set. Pelik kan? HEHE!

#5- Watak rempit yang ditonjolkan bukan seperti yang digambarkan seperti muka bengis, gengster, rogol, ragut tu semua. Bukan. Watak ini dihasilkan untuk "smash" orang-orang diluar sana yang memiliki tipikal minded atau salah tanggapan pada mat-mat rempit ini yang mereka tak kan berjaya dalam hidup. Itu yang salah. Seperti kata-kata ini "Kita selalu menghukum daripada memberi peluang"

#6- Lagi? nak tahu lagi?? Anda kena tengok di pawagam berhampiran atau pun yang berjauhan dengan anda k? rate untuk filem ini 3.5/5 star.

enjoy!

Kamal Adli pon goyang wooo tengok gambar ni. HEHE! peace bro! =p

Misi kembara Qurban di Cambodia bersama @eQurban Resources Day #2 by shahroll




As salam, hello readers...

Hari kedua di Phnom Penh jadual mulai padat. Bermula di awal pagi, sudah siap sedia di lobby hotel untuk menuju ke perkampungan Islam di Kampung Chhnang. Walaupun van delay beberapa jam, ia tidak mematahkan semangat kami semua untuk membuat liputan disana. Ewwah! dah macam wartawan TV okeh? *penangan berdamping dengan pengamal media main stream* gitu.. HEHE!

Perkampungan yang mengambil masa 2 jam perjalanan dari tempat kami menginap. Dimaklumkan juga, jalan raya di Phnom Penh antara yang paling terbaik antara jalan-jalan yang ada di Kemboja.

Carabao? hamek kau! haha...

Setelah sampai tempat yang dituju, kami dibawa ke 1 sekolah dan ada anak-anak Kemboja (sebilangan pelajar) yang menanti serta 2 gadis yakni penduduk disitu. Dan, pelajar dari Universiti Teknologi Petronas (UTP) juga turut serta dalam misi ini. Mereka adalah dari kelab SRM UTP untuk kali keduanya telah menjalani membantu di sini.

salah satu sekolah di Kampong Chhnang

Aku dipahamkan, sekolah ini menerima 200 pelajar pada sesi pagi sahaja dan disini mempunyai 5 bilik darjah. Bermakna, 1 guru mengajar 40 orang murid (1:40). Walaupun bilik darjah semuanya berkunci, aku lihat agak menyedihkan juga. Serba daif.

entry ini akan bersambung.. Selamat Hari Raya Aidiladha...

Oct 25, 2012

Misi kembara Qurban di Cambodia bersama @eQurban Resources by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah aku sudah selamat menjejakkan kaki ke tanah jajahan Cambodia (Kemboja). Aku sampai disini pada jam 4.35 petang waktu Cambodia. Dekat sini waktunya lewat 1 jam dari Malaysia (GMT+9) so agak senang juga lah untuk ingat waktu solat. (dah niat musafir ok~)

Perjalanan aku ke sini di taja penuh oleh eQurban dot com, anak syarikat kepada Al-Ansar Group yang mana menjalankan perniagaan ibadah qurban secara online. Rujuk laman webnya di SINI.

eQurban: Misi Kembara Qurban di Kemboja & Vietnam

Rombongan dari Terengganu, ada dari TM Group dan juga rakan media. Setakat yang aku tahu media yang mengikuti perjalanan kami sepanjang berada di Kemboja adalah Utusan Melayu & Bernama. Untuk majalah pula, Majalah Jelita turut serta dalam misi kali ini.

Setelah sampai di Phnom Penh International Airport, para rombongan dijemput oleh pihak Koperasi Muslim Kemboja menaiki bas yang disediakan yang telah bekerjasama dengan eQurban selama 4 tahun dan menurut kata Tuan Haji Masrukhin (ketua pengiring eQurban) setakat yang tuan haji tahu, beliau paling terbaik dan boleh berbahasa Melayu dengan fasih.

Penginapan kami para rombongan adalah di Golden Stadium Hotel. Apa yang aku boleh katakan tentang hotel ni eh? Well, hotel yang setaraf 2 bintang di Malaysia. Selesa dan rasa selamat. Itu yang penting. Dan lagi satu, wifi yang disediakan di lobby hotel sangat laju! Begitu juga dengan kabel internet yang dipasang di bilik hotel diberi secara percuma.

Pada jam 7.30 malam, kami dibawa makan malam ni atas bot yang terletak tidak jauh dengan hotel yang kami menginap. Makanan bukan Cambodian punya sajian, tetapi "nasi bungkus" yang dibekalkan oleh team eQurban. Perasa Nasi Lemak rendang dan juga Nasi Ayam.


best naik bot ni. Slow and steady sambil boleh shoot 
panorama sekitar bandar Phnom Penh

makan malam kami...

Sedang asyik menyantap makanan yang disediakan, mata aku meliar melihat panorama yang mengasyikkan sepanjang merentasi laut di Bandar Phnom Penh. Selepas makan, para rombongan saling mengenal satu sama lain dengan mengadakan sesi "ice-breaking". Aku tak perkenalkan diri pun, sebab sibuk mengistalasi (installation) nombor telefon Kemboja yang dibekalkan oleh PR Media, Kak Huda, HAHA!

End untuk #1 day. Tunggu untuk #2 day pulak k?

enjoy!

Oct 20, 2012

(contest) Filem APA CELOP TOQ by shahroll




As salam, hello readers...

Salam pagi Sabtu semuanya. Sihat? moga bertambah ceria hujung minggu k? Aku ada bawakan khabar gembira kepada kaki wayang terutamanya filem Melayu yang kini semakin rancak dihasilkan, sesuai dengan permintaan pasaran yang mahukan filem yang ringan untuk bersantai bersama keluarga.

Ok lah, pada minggu depan akan berlangsungnya majlis pra-tonton filem APA CELOP TOQ yang dibarisi pelakon seperti Hazama, Intan Ladyana, Taiyuddin Bakar, Azad Jasmin, Shenthy Feliziana & ramai lagi!

Untuk itu, aku anjurkan satu pertandingan. Senang je pertandingannya. 3 pembaca blog shahrulhairy dot com berpeluang memenangi jemputan (single) ke tayangan perdana tersebut!

Caranya?


1) LIKE page facebook: APA CELOP TOQ the movie
2) Berikan komen yang PALING BEST di ruangan komen blog ini. Hanya satu komen saja yang dikira. Komen bermula dengan "Saya menyukai filem arahan Ahmad Idham kerana......" (tak lebih 25 patah perkataan)
3) Sertakan sekali alamat email untuk menghubungi para pemenang.

Senang kan? pertandingan ini akan ditutup pada hari ISNIN (22 Oktober 2012| Jam 11.59 malam) dan 3 pemenang akan dapat menonton dan bertemu dengan pelakon-pelakon dari APA CELOP TOQ ini.

enjoy!

Oct 19, 2012

Apa itu "Internet Entrepreneur" ?? by shahroll




As salam, hello readers...

Terlintas tak dalam fikiran, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan usahawan internet? Mungkin sebilangan orang mengatakan, usahawan internet tu macam jual ebook, jual hosting, jual domain dan seumpamanya lagi. Selain itu? apa yang boleh dieksploitasi dengan pesatnya pembangunan internet di seluruh dunia? Khasnya di Malaysia?

Bagi aku, skop ini telah luas. Seluas-luasnya di sini. Hinggakan fungsi internet itu sendiri diakui keberkesanannya dalam meluaskan perniagaan di dalam internet.

photo: Google

Aku bagi contoh ya? saksikan video klip ini;


Masih ingat akan iklan diatas? Pernah keluar di kaca televisyen dan mesej ini dibawakan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). Dari iklan ini membawakan kita perutusan yang penting jika kita nilai balik apa yang mereka ingin sampaikan.

Kronologi:
Makcik Kabilah seorang usahawan rumpai laut di Sabah. Kehidupannya yang digambarkan agak daif dengan menjual hasil laut saja. Adakah rumpai laut itu tidak memberikannya pendapatan lumayan pada akhirnya? Tak kan? Mengapa?

Ini kerana, usaha yang dilakukan oleh anak makcik Kabilah yang menggunakan minat dan kesungguhannya dalam mengubah nasib keluarga. Apa kaedah yang digunakan? INTERNET!

Dengan bantuan internet, jualan hasil rumpai laut mereka telah ditempah oleh beberapa negara. Sebelum itu, siapa yang tahu makcik Kabilah seorang pengusaha rumpai laut? betul tak? Setakat kawasan kampung sekitar, memang lah pendapatannya tak sampai RM1000 pun kan?

Itulah kuasa pemasaran yang digunakan yang digunakan sebaik mungkin. Jika paparan yang ditunjukkan di dalam video tu hanya blog sebagai medium, tetapi kita boleh gunakan lebih daripada itu!

Social Media tools (kaedah):
Kita ada Youtube, Twitter, Facebook dan beberapa kaedah yang lain untuk memasarkan produk kita kepada penduduk alam maya. Aku lebih suka menggunakan terms "penduduk alam maya" kerana mereka sama seperti alam realiti yang berinteraksi sesama kita untuk mendapatkan respond, pesanan,survey dan lain-lain lagi.

Aku? Yes! Aku seorang trainers yang boleh mengajar para usahawan kecil dan sederhana untuk mengembangkan business melalui medium Internet. Dan yang paling utama, segala medium yang digunakan ini adalah PERCUMA!


Nak tahu bagaimana? Sila booking kelas bersama My Coursez Consultant dan saya bakal mencurahkan segala ilmu yang ada untuk perniagaan anda!

enjoy!

Oct 17, 2012

(Food Outing) Eat.Write.Win Selangorlicious part #2 by shahroll




As salam, hello readers...

Lanjutan dari post yang sebelumnya, inilah "hasil" yang aku dapat bersama Selangorlicious. Walaupun cuaca sekarang agak tak menentu, aku gagahkan jua ke Kelana Jaya (SS5A/9) untuk menghadiri acara makan-makan ni. ALL YOU CAN EAT secara perchuma tak kan tak datang ye dak?

Sedikit lewat, blogger-blogger yang ada dah pun "mencekik" terlebih dahulu, aku secara perlahan-lahan menyapa pegawai Tourism Selangor (aku kenal sebab dorang pakai tshirt logo TS) dan duduk sebelah blogger hot lagi sensasi, Hazman Fadzil.


Tourism Selangor team+ 1 student internship, Syira (tshirt biru)

Dengan suasana sejuk sebab hujan, menambahkan nikmat makan beramai-ramai cam ni. Dalam lebih kurang 15minit lepas borak-borak sebentar bersama pegawai TS Encik Lan (sebelah aku tu) aku pun mula mengambil menu pertama yang menjadi daya tarikan di Restoren Jamal iaitu "Nasi Lemak Kukus Kangkung"

*tekan gambar untuk pembesaran*

Secara ringkasnya, Nasi Lemak Kukus Kangkung seperti nasi lemak yang lain cuma dengan adanya "kangkung" menjadikan hidangan itu unik. Hari tu aku mengambil rendang ayam sebagai tambahan pada nasi lemak tersebut, pujian harus diberikan kerana rendangnya sedap serta pedasnya cukup, berbanding dengan cili merah yang diberikan. Menu tambahan yang lain korang boleh letak ayam goreng & sotong masak merah.

Selain itu, menu yang lain seperti gambaran dibawah;

MEE GORENG MAMAK

NASI AYAM

Ini menu yang kedua aku makan. Sup dia tidak berminyak dan tidak rasa lemak sangat. Cukup rasa. Nasi dia tidak terlalu keras, sedang-sedang lembut. Ayam nya? Lihat gambar diatas pun dah tahu jawapannya kan? SUPERB!

PENANG FRIED KUEH TEOW

MEE REBUS

TAUHU BAKAR

Tauhu Bakar pula menu ketiga untuk hari tersebut. Puas juga makan free tapi larat makan 3 menu saja. Rasa tauhu bakar ni ranggup dan sos yang diletakkan dibelah dalamnya membangkitkan rasa nak dan nak makan lagi dengan hirisan timun dan taugeh yang ada.

Mesti korang rasa agak "pelik" kenapa ada hidangan macam Mamak style, Chinese style dan Malay style? Nama restoren, Restoren Jamal. Mesti ada pertanyaan tu kan? ^__^v

Oct 14, 2012

Chill out at @nandosmalaysia by shahroll




As salam, hello readers...

2 hari tanpa meng-update apa-apa dalam this blog?? Oh crazy! Banyak benda nak buat sampaikan blog pon dah berhabuk (ceh! 2 hari je pon~) Agak pack jadual minggu ni plus semangat meng-update tu agak kurang walaupun dah draft. Tak pe kita teruskan...

Makan di Nandos? hallah, korang dah banyak kali pergi tempat makan ni kan? Aku setakat lalu je lah. Nasib baik my crime partner dalam office mengajak ke tempat cam ni. Kalau tak jangan harap! =p

Best ke Nandos?

Well, biasa je. Makan ayam+sayur+kentang. Tapi aku suka kentang chips dia. Enak! tanpa garam (nak tambah boleh letak sendiri) dan besar-besar jugak batang kentang tu. By the way, aku tak amik pun (my partner yang amik set chips) aku tukar amik "side salad" (kengkonon jadi homputeh kan?)

buka menu yang ada. Harga? ermm not bad lah...

Peri-peri sos? Ada 4 jenis, semua leh bedal..

untuk yang suka pedas gila, sos ni sesuai tuk korang...

#JanjiDitepati ok.. *Promise+Excellent flavour*

Setelah menunggu dalam 15 minit (orang tak ramai pon!) sampai lah set aku yang diorder. Set yang diambil adalah Peri-peri 1/2 chicken with mild peri-peri sos. Entah la, aku main order je. 1st time katanya~

Oct 11, 2012

Home made steamboat! Terbaik dari Klang by shahroll




As salam, hello readers...

Korang peminat makanan panas+sup? Kalau YA jawapannya, kita boleh jadi geng! Biasanya kalau makan steamboat, dalam kepala aku terbayang kedai Johnny's tak pun Seoul Garden. Lain-lain tempat yang murah banyak gak pernah rasa, tapi nan-hado je rasanya.

Oleh kerana aku suka makan ala steamboat, aku dah beli sendiri alat (periuk kan?) untuk buat steamboat cam kat kedai tu. HEHE! Syok gila...


jenama Pensonic aje.. her3..

Jenama Pensonic agak murah berbanding dengan brand-brand yang lain. Harga untuk periuk kat atas tu RM129 sahaja yang aku beli kat Giant Klang. Sekali pandang macam periuk kat Johnny's (nak jugak kata gitu.. =p) dan aku dah try masak sekali pada hari yang sama. 

Tak sabar punya hal, aku beli bahan-bahan macam sosej, isi ketam, bebola ikan, bebola daging, brokoli dan tomato. Tak lupa gak, pes tomyam segera untuk memudahkan kuah tomyam disediakan.


TERBAIK! korang harus mencuba pes jenis ni... cukup lengkap rasanya..

Aku himpun semua bebola-bebola tu dalam mangkuk besar ni...

Air Bio-Aura diguna-pakai untuk memasak tomyam. Masa yang diperlukan lebih kurang dalam 20 minit untuk air mendidih dengan suhu periuk ke level 5 (maximum temperature).

yeah! dah boleh masukkan pes+bebola tadi...

Dengan masa yang sama, lepas mendidih kuah tomyam tu, dah boleh dah korang letak bahan-bahan tadi. Aku yang excited gila lepas 5 minit aku dah tadah dalam mangkuk. You know what? brokoli tu still keras! Gosshh... nak tak nak telan je lah (sedap jugak, ranggup!) HAHA!

taddaaaa~ dah siap!

Really enjoy that moment bila kita santai-santai dengan family sambil hirup kuah panas-panas cam ni. HEAVEN! 

anda, bila lagi? =D

Oct 10, 2012

Wordless Wednesday by shahroll







Oct 9, 2012

(sport) Memanah di Archery Star, Sunway Pyramid by shahroll




As salam, hello readers...

Beberapa minggu lepas, aku dan blogger nienashah hangout ke Sunway Pyramid. Sebab dah bosan tak tahu nak buat apa, aku dengan penuh rasa hyper-nya mengajak adik aku tu ke Star Archery, salah satu riadah yang tak pernah aku cuba!

Adik Aku jaguh memanah di sekolah. Tapi dia main untuk outdoor punya lah. Kalau indoor dia tak berapa sangat. Jadi kiranya aku dan dia sama-sama first time try main memanah dalam bangunan (indoor).

entrance Star Archery

Nak jadi membership di Star Archery? Berbaloi-baloi!

Di kaunter anda disambut dengan ramah staff yang ada di kaunter. Aku saja bertanyakan kad membership yang dorang offer. Paling rendah RM180. Dengan  harga sebegitu korang akan dapat t-shirt & freebies yang lain. Tak lupa jugak, korang akan dapat 500 anak panah! fuh, main sampai lebam!

Selain tu, korang akan dapat 20% diskaun setiap kali korang nak main di mana-mana cawangan Star Archery. Yeay!

Game Packages yang ditawarkan...

nienashah sedang dipakaikan.... apa tah namanya.. 
aku tak tanya pulak =p

ini anak panah.. warna-warni ye..

Oct 8, 2012

(video) Aku Mau Dia OST Apa Celop Toqq by shahroll





As salam, hello readers...

Finally, keluaq gak video nyanyian Hazama ni. Part chorus sedap tapi starting lagu ni kurengg sket la. Kan? vokal Hazama tak yah cerita dah, superb! Aku jadi tak sabar nak tengok filem Apa Celop Toqq ni sebab dah lama tengok teaser dia. Tengok SINI.

Enjoy the song lah ye? Adios!

gambar: Google

(teaser) Sneak pictures: Tung Yuen Chinese Restaurant @ Hotel Blue Wave, Shah Alam






As salam, hello readers...

Malam Sabtu dihabiskan beberapa jam ke Tung Yuen Restaurant di Blue Wave Hotel untuk mencuba beberapa makanan dalam promosi Claypot & Sizzling pada bulan ini.

Full review? nantikan!

Oct 6, 2012

(concert) PSY @ Seoul Plaza!! by shahroll




As salam, hello readers...

Hari ni aku nak berjalan-jalan ke Setia City Mall dengan my mom. Sebelum nak keluar, ada masa untuk update blog. Gunakan masa sebaik mungkin, btoi dak? Bercerita berkenaan konsert yang aku "hadiri" di Seoul Plaza, Korea untuk melihat sendiri PSY di depan mata!

Siapa PSY? sangat ketinggalan anda. Baca SINI.

Harga tiket? Aku dapat FREE je. Paling depan aku berdiri. BEST! Kipas bawah kaki lagi. Air di sediakan oleh "penganjur". Memang puas hati sangat-sangat lah =p

Jyeahhhh!! konsert depan PC yow~

PSY, YOU ARE CONCERT MASTER!! 
최고의 콘서트에 감사드립니다!

Konsert live streaming ini dibawa oleh Youtube di channel PSY. Puas hati sebab dapat tengok tanpa menunggu buffering yang lama. Smooth je. Thanks P14G yang aku subscribe selama 5 tahun!

PSY sedang beraksi on stage...
(ade kesan buffer, tapi sekejap je sebab aku besarkan screen)

PSY melihat crowd yang ada dihadapannya.. TERLALU RAMAI..

PSY membawakan lagu-lagu yang terdapat pada album ke-6 nya itu. Baru aku tahu yang tak semua lagu dalam album PSY tu macam Oppa Gangnam Style nyer konsep, tapi campur-campur. Ala macam ala Rock & Roll, ada ballad (yang ballad ni best!) boleh dikatakan pelbagai la. Tapi yang pastinya lagu Oppa Gangnam Style di hujung persembahan. Biasa la kan... lagu killer =D

Oct 5, 2012

(Study) Bukan semua perkara kita tahu by shahroll




As salam, hello readers...

Hari ni aku cuti bekerja untuk menduduki peperiksaan akhir untuk paper CSC134. Paper apa tu? boleh dikatakan paper berkaitan dengan komputer dan internet. Ye, belajar Office Management pun kena tahu system input/output computer, Internet, buat blog (eh?) dan macam-macam lagi la berkenaan komputer.

Apa pun, benda dah lepas. Walaupun aku mampu jawab semua bahagian (A,B & C) aku tak cukup masa untuk part C. So, kepada Allah aku berserah. Tawakal setelah berusaha membeca 12 slide yang dibekalkan oleh lecturer.

Ada 1 paper lagi belum selesai. Business Math.

Aku bab math ni kurang bagus sket. Setakat nak buat kira-kira duit masuk/keluar tu pandai le (basic akaun?) tapi bila dah melibatkan macam-macam nombor, ok, aku nak muntah!

Lucky me ada seorang kawan terbaek dari Kuala Langat, Azhazul Azri (Degree holder in Accounting) bantu aku dalam "permasalahan" kira-kira neh.

rajin? Ok, itu hanya illusi... HAHA!

BlerghhhhH~

lagi... lagii... *muntah*

2 calculator scientific? HELL YEAH!!

Business Math ni sebenarnya senang. Entah kenapa susah nak lekat dalam kepala aku ni ha. Benda-benda lain senang pulak macam paper CSC tu. Itulah yang dikatakan "bukan semua perkara kita tahu" kadang-kala kena minta bantuan orang lain dalam menyelesaikan permasalahan yang kita hadapi.

Kita ada kemampuan kita tersendiri yang mana orang lain tiada. Kita pula yang membantu menyelesaikan masalah dorang. Something like symbiosis in circle life cam tu.

Janji kita ada kemahuan nak belajar dan learnt something from expert. Baru boleh growth up kita punya knowledge, kan?

selamat berhujung minggu peeps!

enjoy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ini adalah blog peribadi Shahrul Shaharuddin. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah hak cipta terpelihara..Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan shahrul hairy shaharuddin. Anda boleh menyiarkan semula artikel atau info di laman blog, di laman forum atau di laman sosial yang lain namun, sila pastikan anda membuat backlink/kredit/citation kepada blog ini sebagai tanda penghargaan dan sokongan.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau pelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut garis panduan undang-undang Malaysia.