OH HARAM drama melayu yang santai dan sarat dengan pengajaran dan renungan! by shahroll

Monday, September 12, 2011 SHAHRUL HAIRY DOT COM 6 Comments



As salam, hello readers...


Minggu yang meletihkan sebenarnya (sabtu & ahad lepas) dengan kelas gantinya, dengan hal lain lagi. Cukup serabot! Nasib baik dapat diatasi dengan senyuman, eccehh! Ada 2 minggu dari sekarang aku akan hadapi final exam untuk paper Economi,LAW dan juga OB. Wish me luck k?


Fine, habis pasal itu. Korang ada tengok drama melayu kat Tv3 tak Sabtu lepas? cerita pasal OH HARAM tu. Aku agak kecewa gak lah, sebab layan cerita tu lambat. Dalam jam 11 cam tu. Sejam lagi nak habis (12 malam dah habis).


Pelakon dia Aqasha, Rita Rudaini dan juga Sharifah Amani. Pelakon mantap ouh! Memula aku tengok part Rahimi (Aqasha) jadi Pak ustaz. Aku agak kaget actually sebab tak pernah nampak Aqasha bawak watak alim cam tu. Dah alim, garang gila dengan adik angkatnya (lakonan Amani).


sumber: Google

Kisah dia macam ni. si Rahimi baru habis belajar dalam pengajian Usuludin. Dah lama jugak la dia ni tak balik ke tanahair. Bila dah habis belajar, balik terus sifat dia yang periang dan lembut tu bertukar jadi "tegas tidak bertempat"!
Aqasha sebagai Rahimi

Kegembiraan Ain (Amani) bertukar hambar dan juga tak menyeronokkan setelah kepulangan abangnya. Semua tak betul dan semua nak ditegah oleh Rahimi. Ada scene best masa aku tengok, pasal berbuka puasa. Boleh pulak Rahimi ni suruh adik dia balik, padahal nak buka puasa. Ada kawan perempuan dan juga lelaki. Apa salahnya bagi minum dulu tak pun makan sikit kurma? hehe~ part tu memang best. Terkedu mamat 2 ekor tu.

Sharifah Amani sebagai Ain

Pada masa yang sama, Rahimi didatangi godaan yang besar oleh janda yang ada di kawasan tempat tinggal Rahimi. Awalnya, Rita dan kawannya berpakat mahu memikat Rahimi untuk melihat, tahan ke Rahimi dengan godaan Rita. Lama-kelamaan, Rita pulak yang terperangkap dengan perangkap dia sendiri. Dia mulai jatuh suka!

Rita Rudaini

Jika cerita ini mahu diberikan bintang, aku beri 4 dari 5. Cerita yang dibawa memberikan pengajaran yang boleh diambil ikhtibar kepada pendakwah-pendakwah di luar sana. Apa yang aku boleh list down kan apa yang aku fikir, kesan dari drama ni?

1) Berdakwah ke jalan Allah memang tuntutan dalam agama itu sendiri. Tetapi CARA berdakwah itu kena disesuaikan dengan zaman sekarang.

2) Jangan disebabkan pengalaman lalu, kita menjadi seolah-olah apa yang ada di depan mata kita semuanya salah dan tak betul.

3) Menjaga airmuka ibubapa. Sebab dalam cerita ni, Rahimi tidak langsung memikirkan airmuka ibu dan bapanya kerana jiran tetangga tidak selesa dengan peragai anak mereka.

Ni pandangan aku saja. kalau korang ada yang lain, boleh la tambah. Apa pun cerita ni ending dia kurang sikit. Ramai gak kawan2 online kata gitu. Apa kata penerbit? eheheh~

Last sekali, aku lampirkan scene paling gelaktakhenggatdunialah

scene Rita+Aqasha

Rita: Awak, awak.. kami suka ngan awak, awak suka ngan kami dak?
Aqasha: Astagfirullahalazim (3x).. (takut2 nak cakap).. INSYAALLAH SUKA! (lari terus..!!)

Aduhaiii~.. huhu

Enjoy!


6 comments:

bro....lagi satu lagu APA NAK JADI ?? yang diolah liriknya...kelakar siot...

Bro hazman:

hahha lagu tu memey sempoi habes.. ahahah~

shamyheart said...

haha~ saya tgok juga cerita tu. best la.

ayat last tu pun ok juga.

Rahimi terlalu tegas, tak boleh kawal perasaan.

cth: terus terbabas bila nampak rita dgn lelaki lain.

Sha:

Cam na nak kawal... godaan besarrr punya HAHA! bak kata Amani, syaiton yg trun hasut Rahimi pangkat Chief! wakakaka~

Encik Gaara said...

serius best citer ni..dalam serius ada kelakar..banyak pengajaran dalam citer ni...:-)

Gaara:

Kan? Nasib baik pelakon2 dia semua best2.. i mean boleh bawak watak depa dengan jayanya.. hehehe

Thanks dtg mai blog ceq! huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...