Belajar memasak Mee Goreng Cendawan Basah bersama shahroll!

Sunday, April 17, 2011 SHAHRUL HAIRY DOT COM 4 Comments



Wasapp! Korang tak salah channel dowh! korang tetap masuk ke blog yang unggul di Malaysia. HAHA! terbaca lah blogger yang ngetop, mau aku kena balik neh. enjoy2 saja k, dont' take serius lah.. ok, tadi lepas aku hapdet pasal pilihanraya Sarawak punya result, bapak terkejut aku. tak pernah2 sampai 41 readers korang taw yang hadap blog aku tadi. My God!


Ok lah, habes pasal election, dah menang jalankan la tanggungjawab yang diberi oleh rakyat. Now cite pasal masak plak. Dari dulu lagi aku suka masak, so hari tu lepas balik dari kelas, perot aku mula buat hal nak makan. Dah jam 10 malam dowh! time2 cam tu aku tak boleh makan (diet la konon) tapi atas desakan perot, aku pon mula geledah peti sejuk cari bahan2 nak buat Mee Goreng Basah Cendawan.


Menu nie aku tak ikut mana2 buku. ikut "dan" aku je. Kalau korang nak cuba, silakan. (sesuai untuk isteri2 yang baru nak belaja masak, nie level beginner la kira..)


Step pertama #1: Penyediaan bahan-bahan


Cendawan (apa jenis cendawan korang nak pakai pon boleh)
Tomato
Fish Ball
Kacang Buncis

Mee kuning
-korang basuh dulu dalam 3-4 kali, kasi kapur dia keluar, pastu campur sedikit kicap
dan sikit sos tiram (optional)

Bawang merah kecik- 1 butir
Bawang putih - 3 butir





Step kedua #2- Memasak Mee


Time masak:-
-panaskan minyak masak. Kuantiti minyak tu agak2 la, jgn banyak sgt, dalam 4 sudu gitu
- Tumbuk bawang putih tadi ngan bawang merah, pastu masukkan dalam kuali.

-Dah naik bau bawang tu, masukkan pulak bahan2 sayur tadi
- Kacau perlahan2, sebab tomato tu lembut, kang korang kacau kuat2 hanco pulak.

- Dah setel bab sayur, masukkan mee lam kuali.
-Time nie korang tabor garam,gula dan juga perasa tambahan (aku pakai Ajinamoto)

- Hampir siap, time nie tunggu lam 5 minit, then siap!

-Letak lam mangkok then tabor bawang goreng. Ready to serve for diri sendiri! heh~

Senang tak masak neh? hehe~ mana susah kalau dah minat kan, pada yang baru2 nak belaja masak tu, belek2 post lama aku lam blog nie. Ada la 2-3 post pasal masak2 nie, even blog nie bukan blog masakan actually. Totally campor lah bahan dalam nie.. haha.. 

chaw!

4 comments:

Diya Edhayaa said...

oh! laaapppaaarrrr~

Diya:
Cuba buat k? =)

Sedapppp.. Terliur pagii2 buta nih

Zarra:

Nanti cuba k? sedappp wohhhh~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...