Who is Anis Nabilah? Please ANSWER me! by shahroll

Wednesday, January 19, 2011 SHAHRUL HAIRY DOT COM 8 Comments

As salam to all,


Lately, mood blogging dah semacam lari kepada side masakan pulak. Bak kata **phreak-ID**, dah ala-ala blogger Mat Gebu katanya. Wah! Jangan begitu, aku tak de niat nak jadi chef nie. Cuma aku suka masak (yang simple2 je) cam Nasik Goreng ke, Mee Goreng ke, now nak belaja nak masak yang berat-berat sket =D


Ok, who Anis Nabilah? Lawyer kot? tak pun, perisik? NO LAH! She is talented CHEF yang baru naik (dah top rasanya) dalam bidang masakan. Kalau korang jenis layan channel AFC (Asia Food Channel) kat Astro, sure korang taw.


Chef Anis Nabilah
picture credit: Google

Lawa kan? Aku dah kata, mata aku belum rosak lagi (hopefully NOT!). Dah la lawa, pandai pulak masak, memang calon pilihan korang kan? Tapi, korang tak leh amek AN, sebab aku dah cop! (pulakk..!) HAHa, gurau2 je..*wink*

Bukan senang nak masuk kat channel AFC nie
picture credit: placesandfoods

Aku quote resepi dari Tumblr Anis Nabilah yang aku nak try la pas nie, cam sedap je! =D *sluurrpppss**

BREAD PUDDING PISANG BERSAMA SOS VANILA

Bahan-Bahan:

> Puding Roti
1 buku besar roti putih
5 biji telur
800ml susu segar
½ cawan gula kastor
3 sudu besar tepung custard
100gm mentega
7 biji pisang rastali / emas (dipotong nipis)
4 sudu besar mentega kacang
250gm coklat masakan (dicairkan)


> Sos Vanila
1 liter susu segar
5 sudu besar tepung custard
1 biji kuning telur
½ cawan gula kastor
1 sudu kecil esen vanila

Cara Penyediaan:

Panaskan ketuhar pada suhu 170c. 
Sapukan sedikit mentega pada loyang. Sapukan mentega dan mentega kacang pada kedua-dua belah roti dan potongkan 4.

Dalam mangkuk yang berlainan pukulkan telur, gula kastor, susu segar dan tepung custard sehingga sebati

Susunkan roti yang telah dipotong kedalam loyang, selepas susun lapisan pertama susunkan pisang diatas roti dan tuangkan sedikit coklat keatasnya. 

Tuangkan pula sedikit bancuhan telur tadi, dan lakukan langkah sama pada lapisan kedua dan seterusnyadan akhiri dengan lapisan roti bersama coklat dan bancuhan telur tadi.

Masukkan kedalam ketuhar dan bakar selama 45 minit
Sediakan sos vanila sambil menunggu pudding siap dimasak

Pukulkan semua bahan-bahan sehingga sebati.
Masukkan kedalam periuk dan masak menggunakan api yang perlahan.

Kacaukan sos sehingga pekat dan mendidih
Padamkan api dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan bersama pudding roti. 

************

Adakah aku baru join race makan-makan, aku dah tersampok nak jadi food blogger? Arghhhh!! kena belajar ngan KY speaks aaa pas nie! can ar KY xiansheng?? =D 

see ya next!

8 comments:

phreak-id said...

oh. patutlah ko minat masak sekarang. Kalau macam ni daya tarikan dia, aku pun nak tengok AFC. Gambar yang 1st tu mmg auwwwwwmmmmM! kalau aku potong sayur sambil tgk dia masak memang bahaya wo, boleh terpotong jari. huhu


Terbaru > Download Filem Ngangkung, Magika, Aku Masih Dara dan Damping Malam > Klon Jejai Kelirukan Fasha Sandha > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

una berry said...

dia started dgn Icip-icip
beruntug dia jadi cantik and pandai masak
tu yg cpt naik

phreak-id:

Kuang hajao! kah kah~ mengaaaaum teross!! huhuhu~ mane de bro, aku mmg suka masak hokkeh! LOL~ =D

una berry:

Haah, dia start ngan Icip2.. tapi sekali je la tgk slot tu, huhu~ yup! agree.. dah lawa pandai lak masak.. =D

hamzah ian said...

alangkah indah jika berbini dgn chef.. keh keh keh

Ham:

Hahaha~ i know u bro.. kah kah~

Anonymous said...

anis nabilah mmg mantap. how i wish kalau dapat peluk dia dari belakang dan cium bahu dan leher masa dia tengah memasak. mesti feeling punya. masakan pun jadi bertambah sedap ler....

Sheherazade said...

Assalammualaikum

suke show masakan anis ni
suke icip2,dulu selalu tgk kat tv3 on9,sekarang dah xde

rasa-rasa tv9 pon pernah ade rancangan dia :)

puding ni rase nyaa anis buat kat rancangan rasa-rasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...