Antara lelaki,perempuan,photography dan seks: simbolik atau manipulasi? by shahroll

Tuesday, November 16, 2010 SHAHRUL HAIRY DOT COM 11 Comments

Salam semua =)

Tajuk panas? taklah, sebab ada perkataan "seks" tu je kot? Hermm.. sekarang banyak kes pasal penyalahgunaan-seks nie.. erkk~ ada ke term tu? haha.. mau tak, kalau dulu yang dump baby nie mana ada, ada pon tak sebanyak sekarang kan? Belum lagi kes cium tak segammalunakmati depan KLCC (huiss panass!). Penat lah situasi sekarang.. dah "tenat"


Ok lah, hari ni aku nak cerita pasal dunia photography. Salah satu cabang dalam photography adalah "Nude Photography". Apa benda nude photo nie? Ok, bagi yang tak tahu, nie aku nak kasi tahu lah. Sumber mengatakan:-


Nude photography is a style of art photography which depicts the nude human body as a study. Nude photography should be distinguished from erotic photography, which has a sexually suggestive component. Nude photography should also be distinguished from glamour photography, which places more emphasis on the model and her/his sexuality, and treats the model as the primary subject.
source: Wikipedia

Wiki kata, bagi aku nie simbolik nyer maksud: Gaya atau seni photography yang mana menjadikan tubuh manusia yang telanjang itu sebagai satu kajian. Erk, apa yang best nya shoot tubuh manusia tanpa baju dan seluar? Apa, model yang jadi bahan rakaman tu, tak de malu ke eh? uihss, susah nie, siapa leh jawab?

Ok, aku jawab la eh? haha.. untuk nude nie, model sama sekali tak akan didedahkan wajahnya (ye ke?) dan, untuk photog yang ekstrim, mungkin menggunakan minyak kilat yang akan disapu pada tubuh, atau mana2 tempat yang nak dishoot tu. Dan ini bagi aku, menjadi satu manipulasi terang-terangan atau secara sembunyi menyifatkan ianya "cool" dan "seni" terhadap tubuh badan manusia, dan lebih2 lagi terhadap perempuan, haha.. celah mana?

Satu lagi, gambar yang dihasilkan bukanlah jenis "main tangkap" or snapshot. Ianya dirancang sebagaimana kehendak photographer tersebut. Agak-agak photographer tu nak shoot punggung, so yang obvious mungkin bentuk punggung tu ke (cantik ke?) dan sebagainya..

Siapa photog yang mula-mula terbabit dalam bidang nude-nude nie? Orangnya adalah Félix-Jacques Moulin. Dia nie hidup pada zaman 1802 sampai 1875 (hidup lebih kurang 73 tahun) dan berasal dari Perancis.

Cukuplah info yang aku nak sampaikan. Sesiapa yang ariff pasal nude2 nie, leh shout in my comment. Kot ada pandangan yang berbeza ke, kajian aku "salah" ke, yang penting sekali, genre nude nie ada ke kat Malaysia? Aku nak tahu!

All right, see ya! salam...


11 comments:

ah Gee.!! said...

seme nih perang saiko geng yahudi nak nyesat/pesongkan akidah isLam nih..

ah Gee.!! said...

seni ape nyer amik gambo orang telanjang..? nampak sangai yahudi nih makin tinggi bLajo, makin bodo..

hamzah ian said...

keh keh keh.. jadi model leh?

Mr.Gee:

Salam Mr.Gee. Huhu, macam marah? bro ok ke? hehe.. yup, "permainan" yahudi kan licik2, tanpa kita sedari.. ni semua agenda tersembunyi dorang la kot? Wallahu alam, saya teruskan research pasal nude2 nie k.. =)

thanks drop comment..

Hamzah:

ahahaha! geli dowh! aaaahh.. lu buat gua nak muntah siakkk! LOL~

:) :) :)
selamat hari raya aji

tertibe bro teringat ade satu photographer tue.. die buat photo show.. promote hasil setahun die..

just tangkap gambar belakang orang je...

mu xmau try ke

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

Mknace:

Selamat Hari Raya Haji bro MK! =D
Raya mane besok?

Bro Framestone:

hah? ape nama photog tu? ambik belakang orang? mean badan lah? hueheu.. pelik2.. =D

ah Gee.!! said...

ops!! terlebey sudaa..
bukan marah.. tapi ter`emo skit..
ampun tuan tanah..

Mr. Gee:
X dop masalah Gu.. masing2 ada pendapat kan.. =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...