[MySelangorStory] Mahmeri at Pulau Carey by shahroll

Saturday, September 04, 2010 SHAHRUL HAIRY DOT COM 8 Comments

Salam all! =D


Pertandingan MySelangorStory menjadi pilihan aku untuk update entry malam nie. Aku dah buat persiapan yang lama untuk update nie sebab aku mencari-cari material (gambar2 lama) dalam simpanan aku yang selama 4 tahun nie aku simpan dalam HDD,DVD dan externel. Maka dah jumpa balik gambar tu, so boleh lah aku membuat posting nie.


** Nice banner right? =D

Ok, what my story actually. Dalam laman web MSS tu, ada satu kategori yang memaparkan tentang Coastal villages and Home stay. Apakah yang aku boleh huraikan tentang kategori ini?

** Pulau Carey, see that? =D

So, aku memilih untuk berceritakan pengalaman aku bersama teman-teman yang lain dalam misi menjejak khazanah kraftangan dari suku kaum Mah Meri. Sedikit info tentang kaum ini,



The Mah Meri are one of the 18 tribes of Orang Asli living in West Malaysia. They are of the Senoi subgroup. Most of the members of the Mah Meri tribe live along the coast of South Selangor from Sungei Pelek up to Pulau Carey, although there is at least one Mah Meri Community on the other side of the Klang River.
According to the Orang Asli Office of the Malaysian government,they numbered around 2200 in 2005.
Most of the Mah Meri live in small villages (kampungs) on the fringes of other cities and on Pulau Carey, which has five separate villages of Mah Meri.


Perjalanan bermula dari Kuala Lumpur dan menuju ke Banting. Tempat perkampungan Mah Meri nie belum sampai ke kawasan Banting lagi, Pulau Carey berhampiran dengan Telok Panglima Garang.

** di satu persimpangan jalan | kami sudah sampaiii oo! =D
** papan tanda untuk pusat kraftangan Orang Asli Mah Meri

Seterusnya, misi kami mencari Tok Batin yang menjaga kampung nie dan beliau juga membuat hasil kraftangan tersebut. Tok Batin nie namanya Pion Anak Bumbong. Hasil kraftangan dari Pak Pion nie dapat pengiktirafan dari pihak kerajaan Malaysia.


** Pion Anak Bumbong

Pak Pion sedang bercakap mengenai tentang kampung tersebut dan apa yang telah dilakukan sepanjang berada di kampung ini. Untuk informasi korang, patung yang dipegang oleh Pak Pion itu mencecah hampir ratusan ringgit. Jika sukar hendak diukir, lagi mahal kena dibayar. Patung tu diberi nama Harimau Berantai.






**Kronologi pembuatan Harimau Berantai nie.unik kan?

Kayu yang digunakan adalah dari "ngirih batu" wood. Saya dan kawan saya ada membuat catatan dan dokumentasi tentang Harimau Berantai nie.

** Me and Ian Ahmad
** kayu yang digunakan untuk mengukir

Antara lain yang terdapat diteratak ukiran di bengkel Pak Pion adalah topeng-topeng yang dipercayai mempunyai "semangat" yang tersendiri. (Untuk ibu2 yang mengandung tidak digalakkan untuk melihat) =D



** yang tergantung di belakang dinding bengkel ukiran

Sebelum kami balik dari perkampungan Sungai Bumbun, Pak Pion ada menjemput kami semua untuk menghadiri majlis perkahwinan orang asli Mah Meri ini pada minggu depan nya. Aku pergi bersama kawan yang lain, kerana team yang nie dah sibuk dengan assignment yang lain. =D



** Meoww~ kucing nie actually aku takut gile.. GARANG sehh!!! **gulp**

********************

This story dedicate for:

For Twitter user, follow MMS @Myselangorstory

8 comments:

Unknown said...

nak tanya ..kita kena buat N3 tu satu tempat ker..atau boleh cerita tempat yang kita pernah pergi..asap yer bagi jawapan..

this post is very interesting bro..like it very much..:)

Kak ina KL:

Maaf kak ina, baru on nie. Amik barang kat studio.. =D

Kita leh cerita kan pengalaman yang menarik di Selangor atau tempat2 yang menarik di sekitar Selangor =D

Yang nie pon saya dah pergi tahun 2008, 2 tahun nyer cerita =D

Bella:

Thank you Bella. Hope you enjoy read my experience with orang Asli MAhmeri =D, do you want more about Orang Asli?

Kancilbiru said...

all the best weh....aku ngan selangor ni aku tau uitm ja la...hahahaha

Kancil Biru:

Terima kasih KB! nie 2 tahun nyer cerita maa.. hhehhe~
But saya tarik balik penyertaan saya dengan Myselangorstory, ada sebab2 yang tertentu.. =)

suzi said...

salam...blh minta contek number tempat ni tk?

Suzi;

Wslm.. kontek untuk apa ya? saya just pergi ke sana je.. xde kontek sesapa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...