Social Media Manager Training: Bagaimana mahu mencari kelas yang sesuai? by shahroll




As salam, hello readers...

Keperluan menghadiri kelas/seminar sekarang lebih menjurus kepada pengendalian laman-laman sosial yang dimiliki oleh orang perseorangan ataupun milik syarikat, banyak permintaan seumpamanya di zaman Internet ini. Ini menunjukkan, kepesatan rangkaian sosial dalam pembentukan imej syarikat selain dari mengejar "sales"

saya: Shahrul Hairy a.k.a Shahroll

Aku mendapat permintaan dari syarikat dan orang perseorangan untuk mengajar mereka dalam Social Media Manager (SMM) bermula dengan beberapa modul. Jika ada minta untuk pengkhususan dalam blogging saja, aku akan menjurus kepada hal-hal berkaitan dengan blogging segment

Contoh;

1) Saya nak jadikan blog saya mesra SEO, ringan dan responsive kepada semua medium (tablet, PC, mobile etc)

J: Gunakan template yang sedia-ada di dalam Google dan cari yang sudah ada responsive punya template. Lebih bagus yang ada mesra SEO. Kalau pandai HTML sikit, much better!

Coaching aku samada dalam kelas pun boleh (4-5 orang sahaja) ataupun secara maya (online). Aku tak mahu bebankan client aku yang jauh-jauh drive ke Klang/Shah Alam semata-mata nak belajar. Gunakan kemudahan internet yang ada, lebih praktikal!

Lagi, apa yang boleh aku ajar?

Selepas itu, Youtube dan Facebook aku ajar consult bagaimana nak maximum kan penggunaan tanpa merujuk kepada FB Ads. Memang betul, dengan FB Ads business korang akan cepat dapat target, tapi aku akan bagi cara yang jimatkan nilai wang korang, tapi lebih pada usaha yang lain (FREE!)


Contoh projek aku buat? Boleh rujuk blog LCCT dan juga KS Blog

enjoy!




Flashmob Marketing: Bagaimana ianya membantu? by shahroll






As salam, hello readers...

Adalah sesuatu yang mengujakan bila kita terpilih menjadi pelanggan ke 1 juta ke, 2 juta ke untuk satu-satu perkhidmatan. Macam video kat atas ni, seorang penumpang terpilih menjadi pelanggan yang ke 500 ribu untuk airlines tersebut.

Bagaimana flashmob ini membantu untuk perniagaan?

1) Simple saja. Anda kena create storyboard dahulu bagaimana anda mahu lakukan kepada "mangsa" yang akan terkena untuk menjadikan ianya best dan menarik, perlu ada team yang besar seperti diatas

2) Dari segi bajet, anda kena bersedia dengan amaun yang banyak

3) Cari theme yang sesuai untuk fit kepada nature business anda

4) Kamera, Video, smartphone lengkap untuk dirakam aksi-aksi yang mengujakan

5) Pelakon tambahan perlu ada untuk menjadikan video itu lebih "WOW" dan menarik perhatian audiens yang bukan dari kalangan flashmob

6) Siap sedia dengan pelbagai kemungkinan


selamat hujung minggu!



4 perkara asas yang perlu anda tahu dalam Social Media Marketing by shahroll




As salam, hello readers...

Tak lama dulu, aku bukanlah seorang yang boleh di kategori kan sebagai pengguna tegar Internet. Aku mula menjadi heavy users sekitar tahun 2009 dan sampai sekarang. Keperluan internet aku berubah dari hanya membuka yahoo dan email serta Myspace, kepada platform yang lebih memakan data seperti Youtube, Vimeo, Instagram dan lain-lain


gambarajah induk

Now, aku mula "menjual" kepakaran aku dengan membuat personal coaching. Dulu aku buat table talk, mean face-2-face la kan, now aku inovasikan dengan approach di dalam online saja. Lebih mudah, kalau client jauh pun, still masih boleh mendapatkan "touch" ajaib aku tu. *ajaib kau!*

Apa 4 perkara asas tu?

1) Mesti ada PASSION! Benda ni susah aku nak cakap, kalau orang tu minat gila dengan satu benda, mati hidup balik pun dia carik mende tu. Haaa, cam tu lah dengan passion ni. Kalau korang suka gila dalam media sosial, go on! Berguru dengan guru yang betul tuk guide korang

2) Idea gila-gila atau out-of-the-box. Kadang-kadang kita rasa kita punya idea cukup power dah, boleh buat dah tu, tapi kita lupa nak buat research, jahanam! Korang patut sedar, berapa banyak longgokan idea yang baik tu, bukan digunakan untuk sekarang. So, beware!

3) Tahu coding HTML. Ini basic. Kalau tak tahu langsung, better korang rujuk website W3 school eh? situ banyak info leh grab! Percuma saja

4) Rajin. Orang malas tak boleh nak berjaya. Cuba bayangkan, orang malas nak makan, berak, kencing semua. Tahu hanya makan dan tengok tv. Agak-agak, kat mana eh level hidup dia? lembu pun tak camtu kan? fikirkan

hope korang enjoy! jangan lupa share eh?

enjoy!



Pelanggan pertama: Popia Simpul Cinta by Hanis Pastry



As salam, hello readers...

Ingat lagi tak pasal POPIA SIMPUL CINTA yang pernah aku tulis aritu? Ni aku nak cerita pasal PEMBELI pertama popia simpul cinta yang aku jual. Insan pertama beli popia ni adalah Puan Rabita Rauzan, dari Perpustakaan Tun Abdul Razak 2 di UiTM, Shah Alam.

Masa aku update dalam Facebook, puan rabita ni lah yang menyapa aku dalam komen untuk cuba popia ikan. Aku macam, "wow, ada orang nak beli lah!" terus aku deliver pada hari esoknya. Sebab dekat aku, ada 2 balang je lagi yang ada.
Puan Rabita

Memang peminat tegar popia simpul, aku suruh puan Rabita try test popia tersebut dan mendapat respond yang positif! Alhamdulillah, popia simpul cinta dari Hanis Pastry memang lain dari yang lain. Selain pembuatan yang homemade, bahan "rahsia" yang digunakan juga menjadi faktor kesedapan itu


Popia Simpul Cinta by Hanis Pastry

Jika korang suka dan nak makan popia simpul cinta keluaran Hanis Pastry, boleh WhatsApps nombor ini: 012-3437359 ataupun 013-2509055

enjoy!