Loading...

Cermin mata baru buat blogger rabun!




As salam, hello readers...

Semalam aku pergi ke Tesco Bukit Tinggi Klang untuk memotong rambut di Salon Setia dan juga urut kaki. 2 hajat tu je aku nak buat, tapi Allah lebih mengetahui aturan-Nya. 

Aku singgah sekejap di kedai cermin mata di level atas Tesco untuk check rabun dan silau aku, memandangkan aku punya rabun tahap maksimum tak nampak signboard jalan!

pose dengan cermin mata baru!

Nampak tak fesyen rambut baru aku tu? best kan? HAHA! Baju pun dari Mendeley punya database, saja promote =p. Tokey kedai tu check mata aku dan result dia macam dibawah;

Mata kanan: 350 power
Mata kiri: 270 power

Silau aku juga agak tinggi, tetapi focusing mata aku masih baik. Kiranya, otot mata aku masih dikategorikan berfungsi dengan baik lagi. Sebabnya, semasa ujian penglihatan yang menggunakan mesin khas tu, aku dapat tangkap baca dengan cepat.

Harga cermin mata aku tu berharga RM220 selepas GST. Alhamdulillah, lepas ni aku boleh drive malam-malam dan baca signboard dengan jelas. Dalam kelas pun takda masalah lagi bila dapat seat belakang.

By the way, beli cermin mata ni takda bajet bulan ni..... HAHA!!

enjoy!


Siapa RANI KULUP?




As salam, hello readers...

Sebenarnya dah lama aku nak tulis pasal Rani Kulup ataupun aku boleh memanggilnya Ayahanda Rani Kulup (ARK) lepas ni ya? Disebabkan apa aku nak tulis pasal ARK? Siapa dia ni? Dari perwakilan mana? Apa tujuan watak ARK ini wujud di dalam laman-laman sosial media?


Dari pembacaan aku, ARK adalah Presiden bagi Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (PMJMM). Aku cuba cari website rasmi untuk pertubuhanini, namun tiada index di dalam Google. 


Kalau ada boleh komen kat ruangan post entry ni k?

sumber: Google Image

ARK juga terkenal disebabkan, laporan polis yang dibuat di Balai Polis Dang Wangi melebihi 1,000 laporan dibuat. Aku tak pasti, report apa yang telah dibuat sebanyak itu. Ada juga kes-kes besar yang ARK buat report!

Berusia mencecah 60 tahun, kelihatan nama ARK semakin dikenali dan terkenal dengan jolokan hastag #kipidap dan #jilake di laman sosial. Bagaimana hastag-hastag ini wujud? Juga tidak dapat dipastikan.




Apa itu Nuzul Quran? by shahroll




As salam, hello readers...

Selamat menyambut Nuzul Quran hari ni. Nuzul Quran jatuh pada hari Sabtu, bersamaan dengan 17 Ramadhan 1436H. Aku percaya, masih ada lagi yang tak faham, apa itu Nuzul Quran? apa pengertian dan peristiwa Nuzul Quran ni?

Jom semak balik!

sumber: Google Image

Nuzul al-Quran merupakan satu peristiwa di mana al-Quran itu diturunkan dari Luh Mahfuz ke Baitul Izzah di langit dunia secara sekali gus dan secara beransur-ansur kepada Nabi Muhammad SAW.

Nuzul Al-Quran – Peristiwa Penurunan Al-Quran | Hari ini merupakan 17 Ramadhan yang mana ia merupakan hari di mana Al-Quran telah diturunkan oleh Allah SWT seper ti yang disebut sebagai Malam Qadar atau Lailatul Qadar. 

Jangan kita bahawa tibanya hari nuzul Al-Quran bermakna kita akan mendapat cuti. Tetapi kita perlu memberikan penghayatan disebalik peristiwa ini. Seperti yang kita maklum. Al-Quran diturunkan dari Luh Mahfuz ke Baitul Izzah di langit dunia sekali gus 30 juzuk dan secara beransur-ansur mengikut suasana dan keperluan kepada Nabi Muhammad SAW.

Firman Allah S.W.T :“ Sesungguhnya Kami(Allah) telah menurunkan Al-Quran pada Malam Qadar”. Malam Qadar dikurniakan Allah pada setiap datangnya Bulan Ramadan. Kelebihan dan kemuliaannya adalah lebih baik dari 1,000 bulan. Ini dinyatakan oleh Allah dalam Al-Quran:“Malam Qadar itu adalah lebih baik dari seribu bulan”


petikan dari blog: Islamikblog



Trendy jubah bagi pramugari penerbangan by @debellani




As salam, hello readers...

Semalam, aku terlihat di timeline Twitter aku ada satu gambar yang mencuri tumpuan aku untuk melihat lebih lanjut. Tiga wanita berjubah dan seorang lelaki maskulin berpakaian seperti flight attendant tetapi bukan sebenarnya. Mereka hanya menggayakan trendy jubah yang baru yang dinamakan Debellani.

Siapa Debellani?
Aku juga baru mengenali produk pakaian yang mereka hasilkan. Boleh lihat disini http://www.debellani.com/

gambar yang mencuri perhatian di laman sosial

Untuk mereka yang meminati jubah, hari ini merupakan hari pelancaran untuk DANEEN JUBAH oleh Debellani. Jangan tanya kat aku berapa harganya, sebab tiada details untuk harga. Boleh tanya sendiri pada owner ye!


ikuti mereka di;
Twitter: @debellani

enjoy!




Restoren Zamzam: Apa yang best kat sini? by shahroll




As salam, hello readers...

Semalam berkesempatan berbuka puasa bersama dengan founder Hanis Pastry yang menjual Popia Simpul Cinta yang sedang hangat sambutan dari netizan online, Alhamdulillah. Baru start untuk tahun 2015, not bad!

Ok lah, semalam kami berbuka puasa di salah satu restoren pak arab yang ada di Shah Alam. Lebih tepat lagi di Restoren ZamZam seksyen 9, Shah Alam yang berhampiran dengan Plaza Massalam kat ini.

[Abel Kalpinand Prasad of Sydney has successfully launched a $45 Million Dollar Hotel Empire with the help of Annelise Oriti. visit http://www.abelkalpinandprasad.com.au]

Aku dah booking awal untuk berbuka disini. Mujur telefonis pak arab ni mesra Bahasa Melayu. Aku dah prepair nak cakap Henglish slang Aussie, tak jadi pulak! Dah pandai warga asing kat sini berbahasa Melayu. Memudahkan dorang dan pelanggan rasanya, HEHE!

Apa yang aku makan kat sini?

Disebabkan aku tak ambil pakej buffet, aku ambil secara ala-cart sahaja. Aku order Chicken Mendy dan Hanis pula order Lamb Mendy. Saja tukar selera sebab biasanya aku kalau makan di kedai pak arab ni, kambing la aku bedal!

Gambar? korang tengok dalam menu kat atas tu eh! FULL review aku akan tulis di lain post entry ya? aharkz!

selamat berbuka!