Loading...

Running shoes dari Adidas by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, selesai buat kerja berbayar. Kerja apa eh? kerja pakai Microsoft Publisher untuk buat mock-up e-magazine. Biasanya produk Microsoft aku cuma guna Words dengan Powerpoint, tapi untuk publisher aku jarang guna, tapi boleh la setakat nak buat kerja tu kan.

Kasut lari baru!

Yup, aku ada beli kasut lari baru @ running shoes Adidas dari Al-Ikhsan. Harga promosi RM159 sahaja. Ringan dan cantik!

masih "dara" belum rasmi nak pakai

Kasut sebelum ni yang warna oren tu masih ada, tapi tapak dia dah tak best. So aku beli yang baru ni lah. Actually aku beli kasut ni dan buat untuk hantaran tunang aku yang lepas. Sweet kan? HAHA!!

Aku tak masuk gym UiTM lagi ni. Banyak main kat track je. Malas pulak rasanya nak pergi gym UiTM sebab kalau sekali masuk RM4/entry. HEHE! Dah nak jimat-jimat duit sekarang ni.



enjoy!




Penting ke kumpul follower dalam Instagram? by shahroll




As salam, hello readers...

Mempunyai akaun Instagram, tak semua ada. Yang ada pun mungkin untuk kegunaan perniagaan korang, kan? Begitu jugak dengan aku. Aku ada 2 akaun IG ni. Satu personal dan satu lagi khas utnuk menjual. Alhamdulillah, dah cecah 2.5k followers untuk IG @kedaiinstash

Untuk @shahrollphoto punya IG, syukur dah capai 3.1k followers. Maka, kalau dicampurkan semua followers yang ada, 5.6k followers telah berjaya aku kumpulkan untuk kedua akaun ni.

personal akaun IG

Berbalik pada tajuk, penting ke kumpul followers? Bagi aku secara peribadi, memang lah penting. Sebab tanpa followers yang ada dalam akaun Instagram korang, macam mana nak buat awareness atau penghebahan pasal produk ko tu kan? Siapa yang nampak? 

Begitu juga dengan aku yang nak jual slot iklan. Followers yang ramai membuatkan demand lebih tinggi untuk aku caj pada client. Selalunya review atau paid review dalam IG tak mahal, unless kalau korang punya followers tu macam Nora Danish! Update apa je, sure LIKERS banyak gila dapat. Komen pon boleh tahan jugak.

2 indikator dalam IG. LIKE dan KOMEN. Like kita akan tengok juga berapa banyak yang dapat dikumpul dalam satu-satu update. Kalau seminit dapat 3ribu like, lagi tinggi caj korang!

Komen selalunya jarang dalam IG. Kalau dapat pun, spamming. biasalah tu "visit my IG, visit my IG" kan? Sekali IG tendang akaun korang tu baru taw!

Ok lah, korang kalau rajin boleh baca post aku pasal IG biz kat link bawah ni k? 


enjoy!





Video editor mana untuk video bajet? by shahroll




As salam, hello readers...

Ketika korang sedang mencari "Video Editor" sekarang ni, aku sedang menyiapkan beberapa video pendek dan montage untuk client. Aku caj tak mahal, seminit RM90 sahaja (maksimum 5 minit untuk setiap video). Dah banyak post aku letak dalam blog tentang kerja side-income untuk editing video.
Sony Vegas PRO 12

Aku hanya pakai 2 software iaitu, Sony Vegas PRO 12 dan Camtasia Studio 8. Bila kdua-duanya aku guna dan gabung, menjadikan video korang lebih BEST! Walhal kalau guna SV PRO12 pun dah cun!

Kebanyakkan job aku dapat untuk buat montage. Montage ni sekejap je, dalam 1 minit lebih tak pun 2 minit paling lama. Mostly montage ni macam tuk pembukaan event tuk wedding ke, perasmian ke. Contoh montage aku buat;


Banyak lagi contoh dekat channel Youtube aku di www.youtube.com/shahroll

enjoy!




Duit Ringgit Malaysia jatuh? by shahroll




As salam, hello readers...

Sejak kebelakangan ni, aku cukup risau dengan kejatuhan ringgit Malaysia (MYR) lebih-lebih lagi bila tukar denga matawang asing. Lebih parah dengan USD. Setakat ini, tukaran dengan US Dollar adalah bersamaan dengan USD1= MYR4.04 something.

Cukup merisaukan rakyat marhaen macam aku!

Tapi betul ke Malaysia bakal bangkrap, seperti yang digembar-gemburkan tu? Aku bukan pakar ekonomi, jauh sekali pakar matawang. So aku cari solusi untuk membaca artikel dari meeka yang pakar dalam bidang ini.

Duit Ringgit Malaysia jatuh!

Korang boleh baca di laman web FOCUSS seperti dibawah;



enjoy!




Buat duit sampingan online, bagaimana? by shahroll




As salam, hello readers...

Bila ada peluang nak menjana duit sampingan atau "online money" pasti ramai yang suka nak dengar kan? Mostly ramai yang mahu dan nak buat, tapi tak tahu apa yang nak dijualkan. Kalau ada produk sendiri, lebih baik untuk korang pasarkan dalam medium online ni.

Tapi aku ada 1 produk makanan. Simple dan tahan lama untuk simpanan korang!

Agen Hanis Pastry

Produk tersebut adalah Popia Simpul Cinta. Aku dah banyak post entry dalam blog ni, boleh search kat ruangan kotak searching kat atas tu ek! Kini, kami mahu membuka peluang seluasnya kepada mereka yang mahu menjana pendapatan sampingan untuk mengisi tabung-tabung!

Kenapa pilih kami sebagai supplier anda?
1) Marketing akan dijalankan oleh team Hanis Pastry. Korang tak perlu nak push marketing sangat. Kalau nak buat juga, dipersilakan.

2) Bahan-bahan promosi ada di Facebook page Hanis Pastry. Boleh ambil dan post di wall FB korang.

3) Korang boleh KUMPUL ORDER dulu, dan ambil popia simpul dari kami. Mudah dan korang tak perlu simpan lelama popia kami.

4) Keuntungan atau profit margin mengikut terma dan syarat (akan di emailkan kepada agen yang betul-betul minat berniaga)

Mudah kan? kalau orang bermula LAMBAT, labat juga lah anda membuat duit online ni ye! =)

enjoy!