Apa itu KIK? by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, dapat lagi menaip dalam blog shahrulhairydotcom lagi pagi ni. Baru setel untuk kerja-kerja social media manager untuk satu company Malaysia yang produce air minuman tenaga. Apa tu? nantilah aku cerita ye!

Now aku nak cerita pasal KIK. Apa tu KIK? Ok, itu adalah singkatan kepada Kumpulan Inovatif & Kreatif. KIK ni sebenarnya diambil dari orang Jepun yang mengamalkan Kaizen di tempat kerja. Boleh rujuk kat sini apa itu Kaizen ye.

Secara ringkasnya, KIK ni adalah penambahbaikan proses kerja di tempat kerja. So, projek aku bersama kumpulan KIK yang baru aku join tahun lepas adalah untuk memudahkan kerja pustakawan rujukan untuk merekod data pelajar/pelanggan yang merujuk kepada mereka untuk mendapatkan sesuatu informasi.

Lebih kurang begitu lah ceritanya.

Aku di PICC Putrajaya

Alhamdulillah, kumpulan KIK aku kali ni sampai ke peringkat kebangsaan dan dapatlah 10 kumpulan terbaik untuk sektor perkhidmatan awam. Nak bangga? boleh la...

Aku akan reveal kan, apa yang dah aku buat untuk kumpulan aku sebelum ke PICC. Aku dalam team ni boleh dikatakan ahli yang buat multimedia dan grafik. Montaj ke, design ke semua lah aku buat. Cuma slide presentation je aku touch-up untuk kasi cantik. Content semua orang lain yang buat.

malam sehari sebelum event

Malam tu sebelum buat perbentangan di PICC, aku bawak laptop yang ada hasil kerja yang dah dibuat bersama kumpulan. Masa ni montaj masih dalam draf, tapi dah final nak guna apa dan nak masukkan bahan apa. Masa ni agak genting sebab aku dalam keadaan agak stress disebabkan beberapa faktor.

Namun, itu bukan satu alasan untuk aku tak siapkan amanah yang diletakkan dibahu aku. Aku setelkan kerja ni siap dalam jam 2 pagi camtu. Tak kisah lah aku tidur pukul berapa pun, janji kerja siap! itulah abam SH kalau buat kerja...

nampak abam SH punya cawan kopi? pekat tu baq ang!

masih guna Sony Vegas PRO 12 untuk suntingan montaj

Aku akui, masa pergi ke PICC mood aku memang melayang habis sebab malam dah penat pulun wat kerja. Lepas aku siapkan semua termasuk lah susun semula slide tu aku masukkan montaj diawal slide bagi memudahkan kerja untuk pembentangan. Alhamdulillah, sukses tanpa ada masalah yang 'besar'

Basuh muka sikit, kasi muka ada senyum! air kat PICC kuning weh!

panorama depan PICC, nampaklah Putrajaya...

Aku ambil keputusan itu 'stop' dalam KIK untuk seketika lepas habis peringkat ini. Walaupun ramai yang kata akan ke peringkat international, aku tetap untuk undurkan diri dari team KIK ini. Bukan apa, aku dalam bahagian korporat perlu menanggung kerja di bahagian penerbitan untuk buat kerja-kerja design buletin dan sebagainya. So, banyak kerja abam SH ni nanti, tak fokus!

last but not least...

"Messy" is a word we use to explain a conflict with an expectation we had. Eliminate the expectation, and you eliminate the "messy".-Steve Maraboli


sandwich enak dan berbaloi beli dengan Hanis Pastry by shahroll




As salam, hello readers...

Awal pagi makan dengan makanan yang ringan dan lazat menjadi pilihan kepada mereka yang tak boleh nak makan yang berat-berat. Dan menu paling "win" sekali adalah sandwich

Ini menjadi satu cetusan idea kepada Hanis Pastry untuk menjual sandwich yang berkualiti, sedap dan yang paling penting, keutamaan kebersihan dalam penyediaan sandwich.


Homemade Sandwich Hanis Pastry

Produk terbaru dari Hanis Pastry menawarkan beberapa menu yang boleh dipilih seperti menu dibawah;

1/ Sandwich Chicken Burger Cheese
2/ Sandwich Chichen Slice Cheese
3/ Sandwich Scambled Egg Mayo
4/ Sandwich Spicy Tuna

Bahan-bahan fresh untuk sandwich Hanis Pastry

Packaging yang digunakan untuk penghantaran sandwich setiap hari

Chicken Burger Cheese sandwich (hot seller!!)

Pasaran sandwich Hanis Pastry berlegar sekitar Alam Impian dan Shah Alam. Untuk mereka yang mahu menempah dengan kadar yang banyak (bulk) boleh whatsApps di talian 013-250 9055 untuk pertanyaan lanjut.

Blog: https://hanispastry.blogspot.my/
FB: https://www.facebook.com/hanispastry2/


enjoy!



Paparan depan Blogger yang cantik by shahroll




As salam, hello reader...

Sempat juga update blog shahrulhairydotcom hari ni. Banyak event pula untuk beberapa minggu dalam UiTM. Bermula dengan CSR: IMD di Kuala Besut dan juga Sambutan 60 tahun UiTM. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Tapi aku ada 1 event lagi, untuk team KiK bagi peringkat kebangsaan di PiCC di Putrajaya nanti.

Letih kan?

Yup, meletihkan juga tapi kalau dah namanya tugas (amanah) di gagahkan juga. Then tak lupa untuk clients aku yang menunggu website mereka siap, blog business mereka siap. InsyaAllah aku akan siapkan semuanya dalam masa terdekat.

Pernah tengok mukadepan laman web BLOGGER?

perghhh!!

Pertama kali aku tengok muka depan BLOGGER macam ni. Selalu macam dull je, tak de apa-apa rasanya. Ini pun aku terperasan masa buka www.blogger.com tempoh hari. Aku macam, "eh eh, lawa pulak!" huhuhu!

Bagi yang baru nak merasai diary online, boleh la guna platform blogger. Sebab dalam platform blogger, senang dan mudah untuk digunakan. Sebagai contoh, pemilihan nama blog tu sendiri.

Bila ko nak develop blog masak-masak, masa awal-awal lagi boleh check, dah ada tidak orang pakai nama tu. Kalau dah ada, nanti dorang suggest kan nama yang sesuai. Kalau ko tak suka, boleh fikirkan domain (URL) yang lain.

Contoh: www.sukamasak.blogspot.my

Itu contoh domain FREE yang dorang bagi, sebab korang dah pakai platform dorang tu. Sebab apa free? sebab, nama "blogspot" tu tak hilang dalam domain URL korang, so dorang dapat marketing free kat situ, unless korang beli domain untuk jadikan www.sukamasak.com (beli pada provider Malaysia, pun boleh!)

Bila blog ni dah korang publish, maka kerja seterusnya adalah dengan memasukkan kandungan (content entry) untuk membina online presence tak kira lah untuk personal branding ke, business branding ke, sekurang-kurangnya seminggu ada 2 artikel dimuat naik ke dalam blog yang baru ko bina. 

Janganlah 1 entry pun tak buat, lepas tu salahkan Google tak index blog ko? eh, HELLO! sila buat kerja sikit kalau nak bermain dengan SEO, ok? =)

selamat ber-blogging!


[ads] Nak belajar develop blog business dari A sampai Z? 
whatsApps: 012-3437359 (Shahroll)



SH Network Media: Your Branding Partner by shahroll




As salam, hello readers...

Masih belum mengantuk? Meh baca blog abam SH (nama pena dalam FB!) nak? hehe, dah pekena kopi keras tadi, mata agak segar terus walaupun tadi lepas dinner mata dah kuyu. Malam ni nak cerita ringkas je pasal business yang aku running sekarang.

Alhamdulillah, untuk business yang aku jalankan iaitu SH Network Media sekarang semakin baik. Baik dari segi penerimaan ilmu yang disampaikan oleh aku sendiri dalam bidang online, maksud aku pemasaran online.

Betul, aku memang nak lebih ramai usahawan kecil dan sederhana mantap dalam ilmu pemasaran online dengan mengetahui teknik asas sehingga ke teknik yang aku boleh panggil "Master" untuk meningkatkan awareness dan branding produk korang.

Kat bawah ni adalah review dari ramai-ramai client aku yang pernah personal coaching untuk meningkatkan brand beliau dalam online.

Usahawan dalam bidang beauty

Terima kasih atas review yang jujur yang ditulis melalui wall FB page SH Network Media. Aku menyediakan 3 platform untuk personal coach iaitu Blogging, FB Ads dan juga Instagram. Untuk usahawan baru nak berjinak dalam online market, sila cuba 3 platform ini dahulu. Serius, 3 dahulu. Baru boleh nak try medium yang lain bila dah power dalam 3 channel ni.

abam SH untuk sesi personal coach!

Suka minum kopi dan suka lepak dekat Starbucks bila ada client abam SH nak buat personal coach. Kopi+coaching is my fav place to be more interactive and generate more ideas come! Yes, true!

happy make money, guys!

enjoy






Social Media Manager Malaysia: Hanis Pastry by shahroll




As salam, hello readers...

Masih dalam cuti umum untuk Maal Hijrah 1438H semalam dan hari ni chill out dekat rumah saja. Sambil lepak, boleh lah update blog shahrulhairydotcom ni, blog sumber informasi anda, ewaahhhh!

Ok, hari ni aku nak share kerja-kerja sebalik tabir, seorang pengurus media sosial dari sudut pandang aku yang memang menjaga beberapa Facebook page dan Instagram business (serious business!) yang buat duit ratus-ratus sehingga yang beribu-ribu Ringgit Malaysia.

Hanya sebagai contoh, aku revealed kan Hanis Pastry, ok?


 Jenama Malaysia: Hanis Pastry

Hanis Pastry nama yang aku create dalam tahun 2015. Kiranya, dah establish dari tahun lepas lagi. Masa tu aku lihat, business ni hanya membuat popia simpul dan design lama untuk logo pun tertumpu pada 1 produk. Ini membuatkan aku terfikir, kenapa tak letak nama yang umum dan boleh jual banyak produk?

Akhirnya, my wife setuju untuk letak nama "Hanis Pastry" untuk penjenamaan semula dan digunakan sehingga hari ini dengan come out dengan produk-produk terbaru seperti Brownies dan Kek Coklat.


Belajar pasal Photoshop
Part yang perlu korang belajar serba sedikit, Adobe! Perisian ini memberikan korang kepuasan dalam membuat design poster dalam Facebook, flyers online ataupun nak tepek dalam blog. Semuanya boleh dilakukan sendiri tanpa perlu keluarkan kos untuk orang lain design.

Contoh seperti dibawah;

poster saiz Instagram: 450x450 pixel


Brand your product-Hanis Pastry
Lepas dah ada logo, setiap kali upload dalam jaringan media sosial, perlu ada logo disertakan sebagai watermark korang. Untuk kerja upload, biar owner sendiri tentukan samada nak letak logo atau tidak. Setiap gambar berbeza-beza keperluannya.

Tapi sekarang orang nak buat biz senang. Curi je gambar dalam online, lepas tu ambil pre-order (siap bayaran!) lepas tu tak deliver. Memang hampas orang macam ni, haukkkk!!

enjoy your biz!

Final product- Hanis Pastry


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...