cari artikel blog disini

Loading...

Mar 26, 2015

FIVERR: Buat duit serendah USD5! by shahroll




As salam, hello readers...

Post lepas aku ada kongsikan tentang Youtube Adsense dan kali ni aku nak promote tentang FIVERR pula. Apa yang menarik pasal fiverr ni? Satu marketplace yang menempatkan freelancer-freelancer satu dunia memberikan khidmat dalam pelbagai bidang seperti SEO services, Writting, Translation, Animation dan macam-macam lagi

picture: Marc Scott blog

Service caj yang dikenakan adalah serendah USD5 sahaja. Tetapi setiap elemen yang mahu dan hendak diubah, ada kos tambahan yang perlu dimasukkan. Sebagai contoh, kalau korang buat video marketing, then nak masukkan logo atau pamerkan produk, kna tambah lagi USD5 dan total menjadi USD10

Aku pun try masuk di FIVERR dan sudah pun aktif GIG aku

Kepada freelance Malaysia, korang boleh cuba tembus pasaran global kat sini.

enjoy!



Mar 24, 2015

Youtube Adsense Earning: Bagaimana kita nak tahu video kita ada iklan? by shahroll




As salam, hello readers...

Akaun Adsense memang menjadi idaman kepada semua pembikin duit online. Aku juga tak terkecuali. Aku tak pernah mimpi untuk mempunyai akaun Google Adsense yang sememangnya susah untuk kita perolehi.


Alhamdulillah, sejak 2008 aku dah boleh menjana pendapatan sampingan melalui Google Adsense.

Salah satu cara aku meningkatkan pendapatan, dengan membuat duit dengan video-video yang aku upload dalam channel Youtube aku. Macam paparan dibawah;

*lihat button HIJAU*

Kebanyakkan video aku ada button hijau tu, menandakan dalam video aku tu ada iklan yang Google sedang running. Ada video yang tak dapat offer dari Google untuk beriklan. Depend pada Google nak bagi ke tidak. Kalau views korang tinggi, lagi senang korang buat duit!

Paling tinggi sekarang views dalam channel aku ni pasal slideshow Fatin Liyana. Cecah 60,000 tontonan! Hebat nama FL ni kan?

Jom buat duit dengan Youtube!



Mar 13, 2015

(seminar) Mobilegraphy for business: Find the basic fundamental by shahroll




As salam, hello readers...

Antara seminar yang boleh anda sertai pada 21 March 2015 dianjurkan oleh Chosen One Management seperti paparan dibawah;


Original source: Chosen One Management

YUP! Saya yang akan memberi talk untuk sesi tersebut. Jika anda seorang yang meminati bidang jurugambar tetapi hanya menggunakan smartphone, inilah masanya anda mengambil kesempatan menambah ilmu di dada!

Jumpa anda disana =)

Photographer/Blogger/Social Media Marketing



Mar 10, 2015

(ads) Google Seminar Series For SMEs: Analytics for Online Strategies and Growth





FREE ADMISSION!!
Come & Join US

For further information, please contact : 
Mr. Mohamad Firdhouse Tajuddin (firdhouse@smecorp.gov.my) @                   03-2775 6114

Event Date: 
Thursday, March 12, 2015

***********************

Ok guys! Aku akan pergi ke event ni. Dah email pun Tuan Firdhouse siap booking tempat lagi kau! Sebab apa aku beriye nak pergi ni? Sebabnya, aku baca tentatif programnya cukup padat dengan ilmu-ilmu yang boleh kita ambil untuk absorb dalam perniagaan kita, lebih-lebih di era digital ni.

Aku akan ke sana menaiki train KTM dan dia sebelah bangunan KL Sentral sahaja. So no need aku nak tempuh jammed apa ke bagai.

Alamatnya:

DEWAN PERDANA, ARAS 5, BLOCK B
SME CORP MALAYSIA



jumpa kat sana!




Mar 7, 2015

5 ciri yang perlu ada pada usahawan kecil by shahroll




As salam, hello readers...

Allahuakbar, lama aku tak update blog. Banyak masa dikhususkan untuk sesuatu projek yang agak besar untuk tahun 2015. Alhamdulillah! Syukur nikmat Tuhan yang dipinjamkan-Nya. Apa projek besar tu? tunggu update seterusnya eh?

Ok, disebabkan aku dah lama tak update blog, sekali-sekala bila update ni, kasi panjang sikit lah ye penulisan. Kasi terubat rindu korang sikit. Ahah!!

Apa ciri-ciri usahawan yang perlu ada (usahawan kecil), aku share kan sikit based on pengalaman aku sendiri;

premis usahawan.com yang cantik di seksyen 15, Shah Alam

1) PEKAK KAN TELINGA
Kenapa penting ni? number #1 pulak tu kan? herm, betul, dalam business kita perlu "pekak" kan telinga dengan orang-orang sekeliling kita yang beri "nasihat" percuma untuk mematahkan semangat niaga kita. Aku ada je jumpa orang cam ni dalam round aku, tapi aku buat apa? PEKAK kan aje. Kita selagi belum cuba, mana nak tahu kan? Lain la kalau dah ada kitab untuk tengok masa depan, tu lain cerita.

2) FIKIR JALAN, BUKAN ALASAN
Sebagai usahawan kecil, alasan-alasan busuk lagi basi tak perlu digunapakai lagi. Yelah, ko nak start business tapi ko malas. Jadah?? Perlu ada ILMU walaupun asas, tapi kau perlu tahu sikit-sikit. MAcam nak niaga nasi lemak, ko kena baca buku pasal nasi lemak then cuba tukar nasi lemak tu dengan cara berlainan, ubah sikit!

3) MODAL GUNA TENAGA & MASA
Ini khusus untuk mereka yang TAKDE DUIT nak start berniaga. Aku tahu, modal pertama adalah masalah pertama untuk usahawan. Paling cikai RM200 dalam tangan kalau ko buat business reseller. Beli barang orang then ko jual balik. Tak ada duit sangat? buat dropship dengan mana-mana usahawan yang ada kat dalam online atau offline.

4) KAJI KAJI & KAJI PASARAN SEMASA
Kajian tak kira untuk harga barang mentah, pengangkutan atau sebagainya korang kena start research dari masa ke semasa. Sebabnya, kita tak tahu bila semua tu boleh naik harga (semestinya!) dan itu boleh mengakibatkan peningkatan kos pengeluaran. Selain tu jugak, korang kena research harga produk korang dengan pesaing yang lain.

5) UNTUNG LEBIH TAPI.....
Aku tetap berpegang, keuntungan hanya 30% saja aku ambil disamping kita beringat, kita berniaga tuk bagi family makan dan Sunnah Nabi Muhammad SAW. Umat nabi perlu berniaga dan perlu belajar niaga sebab nabi kita juga peniaga yang hebat sebelum kerasulannya. 

Ok eh? banyak point aku bagi. Dalam buku tak de taw point macam ni. Pengalaman mendewasakan manusia ini. See ya!

Happy weekend semua!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ini adalah blog peribadi Shahrul Shaharuddin. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah hak cipta terpelihara..Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan shahrul hairy shaharuddin. Anda boleh menyiarkan semula artikel atau info di laman blog, di laman forum atau di laman sosial yang lain namun, sila pastikan anda membuat backlink/kredit/citation kepada blog ini sebagai tanda penghargaan dan sokongan.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau pelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut garis panduan undang-undang Malaysia.