Bagaimana teknik menjual di Facebook personal by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, aku masih diberi kesempatan untuk berkongsi ilmu-ilmu yang aku boleh kongsikan dengan pembaca blog. Hari ni aku nak kupas topik, bagaimana teknik menjual dalam facebook personal. Best tak tajuk? HEHE!

Bagi mereka yang ada facebook personal, banyak kelebihan yang ada bila nak menjual di wall facebook korang tu. Sebab kat situ ada ramai kawan-kawan yang kenal korang secara dekat diluar dan yang banyaknya pasti rakan maya facebook korang yang pelbagai latar belakang, betul? Dalam 5,000 kawan tu, takkan semua ko kenal, kan? HUHU!

Aku bagi case study aku dulu kat bawah;

dari akaun facebook personal aku

Apa yang dapat korang perhatikan gambar diatas? Ada sekeping gambar kan? OK, then lihat caption yang aku buat kat atas. Ada unsur-unsur menjual secara keras (Hard Selling) tak? Takde kan. So, ini dinamakan "Teknik Berkongsi Cerita (TBC)"

Dalam TBC, korang boleh update secara natural, tanpa melibatkan unsur hard selling. Bagi permulaan untuk produk baru yang korang keluarkan, biar korang cerita produk tu dengan style macam ni. Lebih dekat dengan bakal pembeli.

Paparan kat atas, aku mendapat hampir 52 mereka yang menyukai (LIKE) dan lebih dari 5 komen yang berkongsi cerita dengan aku di dalam wall post ni. Ini yang kita mahukan, bagi mereka "involve" dengan cerita yang kita bawa (engagement)

Kadang-kadang benda ni menjadi, kadang-kadang tidak. Ikut pada cerita yang dikongsikan kat wall korang.

enjoy!



Apa yang best dekat Kilang Beteri Johor Bahru? by shahroll




As salam, hello readers...

Berkesempatan pergi ke kawasan jajahan Tengku Mahkota Johor (TMJ) di Tampoi untuk meninjau port terkini bangsa Johor yang aku istilahkan sebagai 'kawasan rehat hipster' untuk keluarga dan rakan-rakan. Melihat bekas tapak kilang lama yang diberikan nafas baru, menarik perhatian ramai termasuklah Raja Muda Selangor (RMS)

pintu masuk Kilang Beteri

Sebelum ke pintu masuk, korang akan nampak kiri dan kanan ada cafe-cafe kopi yang best. Lepas penat berjalan kat dalam tu, boleh la singgah.


cafe Kopiz & Cupchai

Di sebelah dalam, dekat kiri korang akan nampak medan selera (food court) yang ada macam-macam makanan boleh dipilih. Harga kat sini tak mahal, standard macam makan gerai tepi jalan, MURAH! Aku makan mee ayam (Indonesian food) kat stall yang ada.


kedai-kedai aksesori wanita dan lelaki

Bagi yang gilakan pakaian terkini, semuanya ada kat sini. Kasut, jam, baju JDT, seluar slack. macam-macam lagi lah. Try la tengok sendiri nanti ye? huhu...

Port makan Kilang Beteri kat sini,

lotssss aaaaaaaa food!!

Mee ayam+Ais kacang coklat

Aku makan Mee Ayam (RM6) dan Ais Kacang Coklat (RM5) dan jumlah keseluruhan untuk malam itu sahaja adalah RM11. Murah kan? aku dah kata murah, tak percaya lagi kan. Lepas tu, kalau nak try double chicken chop pon best, baru RM8 aje. Cool kan?

Terima kasih kepada mereka yang develop tempat ni jadi best dan fun! Serius, aku boleh lepak lama kat sini kalau masa tu panjang sikit. HEHE!

enjoy!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...