cari artikel blog disini

Loading...

Jan 13, 2015

Bagaimana mengukur blog yang tinggi ROI (Return Of Investment) by shahroll




As salam, hello readers...

Blog ber-ROI tinggi? Macam mana tu eh? Ok, first sekali post entry kali ini tertumpu kepada mereka yang bekerja sebagai Marketing Officer, Public Relation atau Manager Digital Marketing dan yang berkenaan dengan bidang pengiklanan digital lah senang cerita. So, ini untuk kamu.

Bagaimana anda mengukur sesebuah blog itu boleh memberi pulangan yang tinggi kepada sesebuah syarikat/brand?

Aku cuba meletakkan diri aku seperti mereka yang bekerja di dalam bidang yang disebutkan tadi. Maka, aku akan mencari beberapa medium social media terutamanya dalam blog

A) Kekerapan post entry
Sebuah blog yang aktif mampu menarik keywords yang pelbagai dari enjin carian Google. Sehingga post entry ini, blog aku sudah mempunyai 1,700++ artikel sejak dari 2006. Nak check entry dalam blog tu, boleh lihat di "archive" di tepi sidebar (jika blogger tu letak lah)

B) Followers
Blogger yang aktif di blog saja cukup? TIDAK! sila minta "followers" mereka di Instagram, Twitter dan juga FB Pages. Jika sesuai dengan scale pengiklanan yang dicari, just proceed. Lebih dari 1 ribu followers tu dah kira bagus.

C) Google Analytic
Minta statistik dari Google Analytic (GA). Bagi aku, data dari GA adalah yang paling tepat dari mana-mana medium pengukuran blog.

D) Alexa & Google Rank
Ini boleh diperiksa guna extension Google Chrome. Kalau blog tu PAge Rank Google atas dari 2, blog itu juga dianggap sebagai "high return" dalam carian Google Index. Alexa juga boleh digunakan sebagai indikator untuk mengetahui betapa "popularnya" blog tersebut di sesebuah negara atau luar negara


blogger work!

1) Blogger Ternama
Blogger bertaraf gred A seperti ini, sentiasa menjadi buruan kerana hits blog mereka sangat tinggi. Mungkin sehari lebih 20 ribu visitor yang datang membaca blog mereka dan kandungan yang terdapat di dalam blog tersebut. Maka, pulangan dari mereka jika membuat pengiklanan adalah tinggi

2) Blogger Niche
Blogger yang fokus dalam satu benda. Contoh gadget. Tak ramai blogger yang boleh menulis pasal gadget dengan teliti dan menarik. So, mereka menjadi keutamaan bila adanya satu-satu event berkaitan dengan gadget. Hits mereka dalam bidang "niche" juga tinggi.

3) Blogger Campur-Aduk
Blogger jenis macam ni boleh refer kat aku. Jenis blog yang boleh kata personal, business, photo & video, lifestyle dan business. So, agak berterabur dan susah nak decide blog ni macam mana. Kekurangan sikit kalau nak dipilih jadi blogger no #1

Ini antara kategori umum dalam dunia blogging. Mungkin ada yang boleh terima, ada yang tak boleh terima kategori ni. Nak jadi "jaguh" dalam sebuah line/industry bukan mudah. Luka+duka mesti dilalui samada ditindas mahupun menindas! HEHE!


enjoy!


Jan 9, 2015

Kepentingan menyimpan kad bisnes untuk perniagaan anda! by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, mata masih segar selepas bertemu dengan rakan di Subaidah Nasi Kandar, Bayu Perdana. Perbincangan santai sehingga ke perbincangan untuk perniagaan (untuk shooting video & montage business) memberikan aku ilham untuk aku menulis dalam blog pagi-pagi buta ni..

Korang simpan kad business orang lain?

Sekiranya korang ahli perniagaan yang tegar dan bagus, mesti korang simpan kad business tu kan. Bukan setakat menghargai kad-kad cantik yang mereka telah cetak dengan kos yang mahal dan berikan kepada kita, tapi lebih dari itu

antara kad business yang aku kumpulkan sejak 8 tahun lepas

Pelbagai kad business aku dapat dan berjumpa dengan mereka yang terlibat dengan pelbagai perkhidmatan yang diberikan. Kadang-kadang aku main ambil je dekat meja-meja masa sesi networking berlangsung seperti di seminar atau hotel. Mungkin satu hari nanti, kita perlukan perkhidmatan mereka kan? mana tahu...

Aku pergi kedai kereta, aku ambil satu. Aku pergi butik baju, aku ambil satu. Boleh kata mana je aku pergi kalau ada kad business, aku simpan. Boleh jugak buat "database" untuk aku invite ke kelas atau seminar yang bakal dan aku langsungkan

Kalau korang, macam mana?



Jan 4, 2015

WANT TO SELL: Kamera aksesori CANON by shahroll




As salam, hello readers...

Dalam Facebook pages aku di SH IMAGE ada satu bentuk iklan berkenaan dengan aku punya barangan kamera yang aku nak jual. Ada 3 items semuanya. Aku nak jual sebab nak buat modal lain dalam bidang videography pula. Yang penting, barang yang aku jual adalah BARANG ORI dari Canon Malaysia

sementara stok masih ada!

Items:
Kit lens 18-55 Canon EFS
75-300 USM III Canon EF
Battery Grip BG-E2N (Ori Canon)

Condition: 8.5/10 (calar pada hood, body battery grip)

Price: Whatsapps Shahroll (012-3437359)

Mereka yang berminat untuk MENYEWA lens yang ada, aku juga boleh berikan. Minimum sewa adalah 2 hari penggunaan (senang sikit nak kira sewanya!

enjoy!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ini adalah blog peribadi Shahrul Shaharuddin. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah hak cipta terpelihara..Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan shahrul hairy shaharuddin. Anda boleh menyiarkan semula artikel atau info di laman blog, di laman forum atau di laman sosial yang lain namun, sila pastikan anda membuat backlink/kredit/citation kepada blog ini sebagai tanda penghargaan dan sokongan.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau pelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut garis panduan undang-undang Malaysia.