Dari Singapore ke KL bersama SCOOT




Kita mesti selalu naik MAS untuk ke mana saje tempat yang kita nak pergi kan? So apa kata kali ni korang try naik Singapore based budget airline, nama dia Scoot. Mesti best pengalaman dengan harga yang mur mur jer bak kata orang skang ni. Kalau nak tau cara nak buat scoot online flight booking korang teruskan baca artikel yang tak seberapa ini. Hehehe!!




Kat Traveloka korang boleh buat online booking, let say korang nak cari singapore to kuala lumpur cheap flights korang kena bukak Traveloka web atau apps, search Scoot, then isikan detail macam destinasi yang u guys nak pergi contohnya Kuala Lumpur, cari tarikh yang u guys plan, preferably bukan musim cuti sekolah atau perayaan. 

Lepas tu click search flight, dank orang akan nampak list of flights yang ada pada tarikh yang u guys pilih tu.



U guys pilih yang mana satu u guys nak, isi detail passengers, lepas tu buat payment. Ada banyak cara nak buat payment tapi yang senang online banking atau kad kredit. Kalau semuanya okay u guys akan dapat e-ticket kat dalam account Traveloka u guys atau email. Simpan elok-elok dan jangan hilangkan tau. Sebab e-ticket nilah proof masa u guys nak check in kat airport nanti. Scoot ni asalnya dari Singapore, sejak tahun 2011 dan operate. Memang khas untuk budget travellers kat luar sana. In Kuala Lumpur aku nak share ngan korang tempat-tempat yang agak interesting untuk visit.


gambar: Arkib Negara

Pustaka Peringatan P. Ramlee atau turut dikenali sebagai Memorial P. Ramlee, adalah sebuah destinasi yang wajib dilawati peminat seniman yang telah banyak menyumbang kepada industri hiburan negara pada suatu ketika dulu. Bagi sesiapa yang menceburkan diri dalam industri perfileman atau sebarang bentuk kesenian, di sini, korang boleh mendapatkan pembakar semangat dan inspirasi.

gambar: Tripadvisor Id 

Bukan sekadar sebuah memorial, bangunan di mana pameran berkaitan P. Ramlee ini diadakan juga adalah sebenarnya banglo yang pernah menjadi kediaman Allahyarham Tan Sri P.Ramlee sendiri sehinggalah pemergian beliau pada tahun 1973. Berkeluasan 7,200 kaki persegi, rumah ini adalah tanda perghargaan kepada P. Ramlee yang diberikan oleh Shaw Brothers company filem. Menarik kan?

gambar: Muzium Negara portal

Siapa yang tak tertarik dengan bangunan yang satu ni, terletak di tengah-tengah bandaraya moden KL adalah sebuah bangunan dengan seni bina istana Melayu klasik, Muzium Negara. Sesuailah dengan fungsinya yang mempamerkan koleksi peninggalan lama sejak sebelum wujudnya negara Malaysia sehinggalah masa kini. 

gambar: star2.com

Muzium ini terbahagi kepada beberapa buah galeri iaitu Galeri Pra-Sejarah/ Sejarah Awal yang terletak di tingkat satu di mana korang dapat melihat pameran tentang pembentukan kepulauan Melayu dan artifak yang ditemui di tapak-tapak arkeologi. Seterusnya adalah galeri Kerajaan-Kerajaan Melayu, galeri Era-Kolonial dan terakhir sekali adalah galeri Malaysia Kini.

Memorial Tunku Abdul Rahman telah dilancarkan oleh Dr. Mahathir Mohamad pada 11 November 1994 untuk memperingati sumbangan Almarhum Tunku sebagai Bapa Kemerdekaan yang juga merupakan Perdana Menteri Malaysia dari tahun 1957 sehingga 1970. Terletak di Jalan Dato’ Onn, memorial yang dikelilingi oleh taman indah ini mempamerkan legasi yang ditinggalkan Tunku yang termasuklah foto, dokumen, cenderamata, petikan berita, perabot dan pakaian beliau. Korang juga dapat melihat paparan audiovisual berkaitan Tunku. Juga sebahagian daripada memorial ini adalah tempat tinggal rasmi Tunku yang telah pun berusia lebih daripada 100 tahun namun masih terjaga dengan baik.

 gambar: www.everything-kuala-lumpur.com

Di bahagian luar rumah ini terdapat 2 buah kenderaan klasik yang pernah digunakan Tunku ketika berkhidmat sebagai PM iaitu kereta Cadillac Fleetwood 1959 dan Vintage Car Model Nash Rambler Custom Convertible 1951. Ingin mengenali dengan lebih dekat Bapa Kemerdekaan kita? Datanglah ke memorial yang padat dengan pelbagai info ini.

gambar: blastacars portal

Terletak di tingkat 5 Sungei Wang Plaza, Blastacars Malaysia adalah sebuah trek indoor yang berkepanjangan 200 meter di mana korang boleh berlumba sepuas hati menggunakan Drift Karts yang disediakan. Tahap keselamatannya? Jangan risau, kart yang dihasilkan dari New Zealand ini telah direkabentuk dengan teliti untuk memenuhi standard keselamatan ketat yang telah ditetapkan oleh negara tersebut. Di samping itu, sebelum bermulanya perlumbaan, korang akan diberikan briefing dalam bentuk video dan juga training daripada kakitangan mereka sendiri.

Terdapat 3 pilihan ‘speed setting’ yang ditawarkan iaitu Novice, Advance dan Pro. Untuk menaiki kart Pro yang memiliki enjin berkuasa 390cc, korang perlu menunjukkan kemampuan mengawal kart Advance terlebih dahulu. Kalau staff di sini mendapati korang layak, korang akan menerima ‘Black Card License’ yang membolehkan korang membawa kart Pro. 


Sampai bila nak tengok orang lain berlumba dan driftkan? Inilah chance nak try sendiri!



satayVIP nak buka outlet pertama? by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, dah masuk syawal ke-3 hari ni dan aku masih ada lagi di Antara Gapi dan InsyaAllah akan berangkat pulang ke Shah Alam lewat petang sikit. Dan untuk petang ni, aku nak share tentang idea pembukaan kiosk SATAY VIP dengan pembaca blog semua.

Macam yang korang tahu, bisnes satay memang satu bisnes yang senang masuk dalam pasaran Malaysia. Tak kurang juga yang banyak "kalah" dalam game bisnes satay kan?


Perancangan bisnes satay VIP untuk kiosk satay (doakan ye!)

Selama setahun dari satay VIP tidak ada apa-apa, maksudnya dari KOSONG sehingga sudah ada customer dan pelanggan, satay VIP menyediakan perkhidmatan membekalkan satay mentah kepada peniaga satay Business To Business (B2B) dan juga Business To Customer (B2C) terus.

Tapi fokus setahun lepas memang kita berikan tumpuan penuh kepada pembekalan satay mentah untuk peniaga satay sekitar Lembah Klang.


satay mentah satay VIP (satay daging)

Dan bila nak masuk ke tahun ke-2, aku rasakan perlu satu usaha yang lain untuk melonjakkan nama dan jenama satay VIP ke peringkat seterusnya iaitu dengan menjual satay ini kepada pelanggan secara terus. Dan, aku juga ada beberapa idea untuk mempelbagaikan makanan klasik Malaysia ini sebagai "satay fusion" supaya mereka yang datang dapat merasai satay yang berlainan sedikit dari yang biasa.

Apakah itu? HAHA! aku boleh bagi hint la eh, nanti ada pula tiru idea aku ni. satay yang ada unsur negara tertentu, then satay yang ala-ala mat salleh dan satay klasik seperti korang nampak sekarang ni la. So ada 3 jenis menu utama dalam kepala aku sekarang ni.

Tapi aku kena buat validasi dulu terhadap menu-menu satay tu dulu sebelum aku terus buat untuk mass market. Kalau tak buat, rugi je kalau tak dapat sambutan, kan?


satay sedap dan berjus!

Berbalik pada perancangan membuka kiosk tu, aku masih membuat kira-kira dan lokasi yang sesuai. Aku dah berjumpa dengan otai-otai satay yang mengatakan 85% kejayaan bisnes satay ni adalah disebabkan lokasi yang ramai orang. Lain-lain faktor adalah kecil berbanding dengan lokasi.

Selain tu, aku juga study dengan melihat pesaing-pesaing di dalam online. Disebabkan aku nak tackle online market, aku kena pastikan pesaing aku mesti dibawah par yang aku telah tetapkan. Tapi Alhamdulillah, setahun berlalu memang banyak leads dalam online aku dapat terutama dari blog dan juga Instagram satay VIP.

setakat tu dulu aku update. Ada masa aku update bila dah bebetul nak membeli peralatan macam stall, panggang satay etc tu ye.


salam syawal!


Pakej bulanan Digital Marketing di SH Network Media by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, hari ini kita last berpuasa di bulan Ramadhan dan beberapa jam sahaja lagi kita akan menyambut bulan Syawal, bulan meraikan kemenangan kita di bulan Ramadhan yang lalu. Semoga ibadah puasa kita diterima oleh Allah dan ada pahala disisiNya, aminn!

Tulisan ini ditulis pada jam 12:44 pagi dan topik kita kali ni berkenaan dengan Digital Marketing yang dikendalikan oleh SH Network Media.


website updated oleh SH Network Media

Seperti yang korang lihat gambar diatas, adalah paparan sebuah website jualan oleh client SH Network Media di Pasir Gudang, Johor. Pakej pada awalnya ada 5 jenis, sudah bertukar menjadi 4 pakej utama mereka.

Disinilah SH Network Media ingin membantu para pemilik bisnes untuk meng-online kan bisnes mereka. Tidak keterlaluan jika aku katakan, SH Network Media merupakan sebuah entiti yang dapat mentrasformasikan sesebuah perniagaan itu menjadi lebih besar ke peringkat seterusnya (dengan izin Allah SWT jua).


Tugas apa yang telah dilakukan untuk website diatas?

1) Membetulkan kembali pakej-pakej yang terdapat di ruangan sewaan khemah mereka.

2) Melakukan kemaskini mingguan samada plugin dan versi Wordpress yang digunakan. Semua client SH Network Media menggunakan platform Wordpress sebagai Content Management System (CMS) mereka.

3) Membaca Google Analytic untuk menyemak kemasukan pelawat yang datang ke dalam website mereka. Tambahan, mereka juga membuat Google Ads bagi memberikan kualiti trafik kerana website ini belum mampu menarik pelawat secara natural organic. Senang cerita, mereka memerlukan booster bagi menarik pelawat ke dalam web.

4) Dan beberapa aspek teknikal behind the scene yang aku rasa agak spesifik nak ceritakan. InsyaAllah aku sambung part 2 la ye?


Secara ringkasnya, sebagai webmaster dan juga Google Ads Manager, adalah satu tugas dan tanggungjawab yang besar bagi memastikan perjalanan bisnes mereka yang terlibat, berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan. Jika website "DOWN" perlu cepat-cepat contact provider hosting bagi website "UP" semula. Tapi Alhamdulillah, aku pilih syarikat provider yang tip-top servicesnya. (<--sila font="" klik="">


Google platforms





Pakej bulanan Digital Marketing SH Network Media ni berapa eh?

Bila sudah ada aktiviti perkhidmatan yang disediakan, mesti ada pakej-pakej bulanan yang dilanggan oleh clients SH Network Media, kan? OK lah, secara ringkas aku bagi korang listing dibawah untuk memudahkan korang sebagai pemilik bisnes membuat congak-congak bajet yang perlu.


1) BISNES BAHARU
Jika bisnes anda masih baharu dan masih samar-samar untuk digital marketing, aku suggestkan untuk membuat:

a) Website: RM2,699 (one-off cost. Annually domain+hosting)
b) Google Ads: RM1,699/bulan (termasuk kos iklan setiap bulan)
c) Google My Business: FREE (tiada bayaran dikenakan)
d) Google Analytic+Gmail: FREE (tiada bayaran dikenakan)
e) Social Media setup (Instagram+Facebook page+Twitter+Youtube): RM500 (one-off setup)

Jadi untuk kos keseluruhan bagi membangunkan Digital Marketing syarikat adalah RM5,898 sahaja. Untuk maintain setiap bulan hanya kos pengiklanan Google Ads yang perlu korang langgan setiap bulan (RM1,699)

Bagi pengurusan Social Media, tidak termasuk dalam langganan Google Ads ye. Kalau nak masukkan juga, korang boleh tambah RM500 lagi untuk kemaskini platforms tersebut. RM1,699 tu untuk Google Ads sahaja.


Ok lah, kalau ada part yang tak faham dan perlukan maklumat lanjut mengenai pakej super murah untuk anda ni, boleh call atau whatsapp di talian +6012 343 7359 (shahrul) dan boleh berborak-borak dengan aku, apa yang boleh aku bantu untuk pemasaran online syarikat korang,

InsyaAllah kita buat sama-sama bagi memantapkan brand awareness dan sales!


Happy sahur!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...