Salmon soup: Masakan ringkas untuk para suami! by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, ber-update lagi abam shahroll dalam blog ni. Sekarang update tak boleh selalu ya, al-maklum lah sekarang berbeza situasinya sebelum abam shahroll kawin. Maka, mana yang ber-update ni, bersyukur lah kalian, dapat membaca dan stalker blog abam. HAHA!

Terima kasih kat wife abam shahroll, yang paham pasal life seorang blogger (part time cam abam). Muahciked!

ok, kali ni abam shahroll nak bagi resepi mudah, cepat dan pantas untuk para suami kat luar sana. Sekali-sekala memasak untuk isteri, mesti best kan?

salmon soup by SH

Memasak ni bukan susak pun. Orang kata campak-campak je jadi. Cuma rasa masin tak masin tu je lah menjadi indikator masakan ko sedap ke tidak. Chef kat luar sana bil abaca blog aku ni, tolong jangan nak kecam sangat eh sebab aku bukan chef pun! haha...

Apa yang perlu ada nak buat salmon soup ni?
1) Kepala ikan salmon
2) Tomato
3) Bawang putih+merah
4) Daun sup
5) Halia

Cara masak:
1) ambil periuk dan penuhkan dengan air. Masukkan kepala ikan Salmon tu.
2) Lepas dah berwap sikit, masukkan bawang merah dan putih yang korang kena potong. Tak payah tumbuk pun takpe.
3) Masukkan sikit garam+serbuk perasa
4) Minyak ikan salmon semula jadi mula keluar. Biarkan dan masukkan tomato
5) Hidangkan bersama nasi panas, yummeh!

Aku dah cakap, senang je. Praktis kan masakan ni bila isteri atau wife korang tengah berpantang atau outstation. Cepat, mudah dan menyelerakan!

selamat mencuba.

enjoy!




Review: Pakej perkahwinan terbaik di D'saji Kajang Perdana Avenue @ Kajang




As salam, hello readers...

Sejak aku berkahwin 4 bulan lepas, belum pernah aku bawa isteri jalan-jalan area Kajang. Maka dengan itu, pada Sabtu lepas (23 April) aku ke D'saji Kajang Perdana Avenue bersama isteri untuk merasai makan malam yang serba indah, menarik dan semestinya terbaik kerana di situ ada majlis perkahwinan yang bakal berlangsung.


D'saji Kajang Perdana Avenue

Luaran saja dah serba cantik, apatah lagi yang di dalam? sure korang tak sabar nak meninjau dekorasi dalaman dia kan? Jom!!

1 meja tetamu muat untuk 10 orang

konsep "open air" untuk mereka yang suka kawasan terbuka

meja tetamu yang ada aircond (sebelah dalam)

meja VIP disediakan di hadapan pelamin


pelayan yang sentiasa cekap mengemas! aku suka service yang cekap dan cepat 

pandangan sebelah luar. Boleh nampak kat dalam pengantin =)

Untuk pengetahuan korang, meja yang disediakan adalah sebanyak 40 buah meja di sebelah luar (open air) dan 20 buah meja di sebelah dalam. so dalam satu-satu masa membolehkan 600 tetamu memenuhi ruang dewan kat sini. Semua kerusi adalah kerusi chiavari.

Kemudahan-kemudahan lain yang terdapat di Kajang Perdana Avenue;
1) Menyediakan "Public Address" (Sistem P.A) & Rostrum untuk kegunaan juruacara majlis perkahwinan bersama-sama lagu pengantin baru dimainkan melalui CD.
2) Menyediakan pramusaji D'Saji yang lengkap dengan beruniform agar dapat menguruskan dan memastikan kebersihan pada setiap meja. 
3) Mempunyai tempat letak kereta yang luas dan ianya percuma bagi para tetamu.
4) Menyediakan Unit Keselamatan (RELA) disana agar memastikan keadaan lalu lintas berjalan dengan lancar




Bagaimana dengan makanan D'saji?

D'saji merupakan katering lejen yang tak perlu korang khuatir. Makanan set paling asas pun sudah memikat perut! apatah lagi kalau korang ambil set yang up skit, kan?

pemanis mulut ada banyak pilihan. Pilih jangan tak pilih...

Nasi minyak dan juga Nasi putih

Daging Salai Masak Lemak

Ulam-ulaman dan sambal belacan. Tak tinggal keropok ikan!

Ayam Goreng Berempah Daun Kari

Isi Ikan Goreng Berlada

Sayur Goreng Jawa (dalam buffet bulat)

Pelayan beruniform turut disediakan oleh D'saji

yummy! jemput makan ye....





Fasiliti-fasiliti yang terdapat kat sini adalah Surau, Bilik persalinan, Bilik perbincangan, Tandas awam & OKU. Selain itu, parking juga tidak menjadi masalah kerana lebih dari 250 buah kereta boleh di parking disini.

Laluan atau akses yang mudah untuk ke sini dengan Lebuhraya LEKAS, Lebuhraya SILK, Persiaran Kajang-Semenyih. Aku datang ke sini menggunakan jalan dari Puchong (HICOM) terus menuju ke Kajang Perdana.

Susah-susah, boleh WAZE sahaja menggunakan kata kunci: D'saji Kajang Perdana Avenue, setel.

Pelamin yang telah disediakan oleh pihak D'saji tidak mengecewakan. Anggun, elegan dan memikat sesiapa yang memandang. 5 star rating!

pelamin untuk raja sehari 

Meja makan pengantin (makan beradab



staf D'saji yang sentiasa ada untuk membantu dalam perjalanan majlis 

Pengantin dah sampai! 


Doa untuk pasangan baru. Aminn!

Amacam korang, teruja tak? aha! kalau dah teruja tu, boleh sangat call terus person in-charge yang sedia menerima tempahan korang! Kat bawah aku sediakan details nya;

atau korang boleh dapatkan details (PDF) secara penuh kat sini:




KAJANG PERDANA AVENUE
Lot PT 15788
Jalan Kajang Perdana 2/2
Taman Kajang Perdana
43000 Kajang
Selangor 


Untuk sebarang pertanyaan, sebut harga dan tempahan sila hubungi :-

Nor Syaiful Nazlan Norsham - 013-386 0453
Nurul Nadia Abdul Ghafar - 019-295 6232
Jabatan Jualan Putrajaya - 03-8881 1311
Jabatan Jualan Kuala Lumpur - 03-2698 8302


enjoy!



Nak buat website murah? by shahroll




Assalamualaikum & hello readers...

Peniaga online terutamanya, seringkali ambil mudah dengan website perniagaan. Ibarat orang yang tiada rumah, tapi nak duduk dalam rumah. Hah, macam mana tu? =)

Pentingnya website untuk meningkatkan imej perniagaan (online presence) dan juga jenama (branding). Dan seringkali juga aku consult dengan client, perkara pertama yang perlu untuk berniaga online, build up your proper website (dengan bajet yang ada!)

nota untuk client

Aku akan tengok, business apa yang client tu buat. Contohnya kalau client tu buat biz pakaian, so aku akan consult apa yang perlu ada dalam sesebuah website tu. Tak semua benda boleh bubuh (kalau jenis copy paste punya orang) dia nak masukkan semua, padahal tak pakai pun link tu nanti. kan?

Bajet yang elok adalah RM1000 hingga RM2000 untuk sesebuah website. Ini untuk jenis template sahaja, kalau custome mungkin lebih. Kenapa harga agak tak murah ye?

Sebabnya, aku sendiri berpengalaman handle website corporate dan juga eCommerce, banyak kerja yang akan dilakukan. Dalam quotation aku akan lengkap aku bagi kerja-kerja yang aku bakal lakukan.

So, dengan harga sebegitu tidaklah terlalu besar, mungkin sederhana. Kos hosting+domain, then kos upah developer nak buat lepas tu kos lain-lain.

kerja-kerja editing gambar juga termasuk

Jika korang berminat untuk membangunkan website untuk produk dan juga perkhidmatan, aku boleh bagi har terbaik yang bersesuaian dengan bajet yang korang ada. InsyaAllah, aku dapat membantu.



Pengiklanan di sosial media yang berkesan? SH Network Media jawapannya! by shahroll





Assalamualaikum! biasa kan gambar ni dalam newsfeed Facebook korang? kalau tak ada tu, maknanya tak sampailah reach target aku kat korang. Sebab apa? sebab aku hanya setting kepada the right audience sahaja. Ataupun korang memang dan pakar dalam pemasaran, so tak perlukan khidmat aku untuk membantu menaikkan jenama korang lagi.

tetapi, bagaimana yang baru nak bermula?

Disini lah tugas aku bermula. Aku memulakan dengan memberikan consultation berkenaan dengan nature of business yang dorang jalankan. Apa yang diniagakan? apa produk yang dijual? perlu ke guna itu, ini? perlu ke upah designer untuk poster?

Semua persoalan itu aku akan huraikan dan berikan solusi yang paling tepat untuk membuat sesuatu kerja-kerja online marketing. Nampak macam mudah, "alah, upload je la dalam FB dengan Insta, ada la sales nanti" bercakap memang la mudah, tapi nak melaksanakannya tak semuadah ABC ye =)

Perlu ada susunan strategi dan timing yang tepat untuk melancarkan sesuatu produk/perkhidmatan yang dijual. Kalau tidak, marketing ke mana, duit yang dileburkan pun tah kemana!


enjoy!







Mana nak cari kambing golek yang best? Jom berkenalan dengan Kambing Golek KAW G!




Istilah "kambing golek" sudah sebati dengan pelbagai keramaian terutama sekali bila melibatkan majlis aqiqah, majlis perkahwinan dan juga majlis VVIP. Dengan adanya team kambing golek ini, pasti membuatkan majlis korang lebih ummmph! kan? itulah sebabnya mengapa sekarang kambing golek menjadi pilihan.


yummeh!!

Aku nak perkenalkan kat korang satu team dari Klang ni yang menjual kambing golek. Dengan menggunakan dapur arang stainless steel (bersih!), staff yang mesra pelanggan dan yang lebih penting rasa keenakkan perapan kambing itu menjadi taruhan!

*tak tahan, sampai jilat jari!*


team KAMBING GOLEK KAW G (KGKG)

Apa yang best pasal team KAMBING GOLEK KAW G ni?

-2 org chef yg ikhlas & suci hati
-1 dapur grill ajaib yg dapat menghilangkan kelaparan 
-1 guni arang bahan bakar kambing lazat
-1 ekor kambing siap dgn perapan istimewa KGKG 
-1 sos lada hitam istimewa KGKG
-1 set coeslow/salad yummeh
-2 kg kentang putar super lazat
-1 hidang roti benggali + bawang putih bakar

TINGGAL MAKAN SAJA!

PERCUMA!
-100 pcs pinggan polistrin
-100 pcs garpu


on my way!! KGKG

Biasanya, hidangan kambing golek tak lengkap rasanya kalau tiada roti. Khas di KAMBING GOLEK KAW G, ada roti benggali yang direka sendiri oleh pemilik KGKG iaitu Encik Fallah yang inginkan kelainan dalam setiap hidangan yang mereka sajikan.

Begitu juga dengan sos black pepper mereka yang mengujakan!

roti benggali dengan bawang putih dan daun parsley

raw material: fresh kambing dari pembekal terpilih!

Tidak perlu bimbang dengan tahap kebersihan dengan team KAMBING GOLEK KAW G yang sememangnya sudah sedia maklum tentang hal berkaitan dengan penyediaan makanan. Dari awal proses sehingga menghidang, team KAMBING GOLEK KAW G sentiasa menitikberatkan aspek kebersihan dan penjagaan waima dari pembekal kambing sekalipun.


dimana-mana sahaja, team KGKG pasti tiba!

Satu lagi tentang team KGKG, mereka boleh pergi ke tempat anda, bukan setakat di Klang sahaja. Just call them dan buat tempahan dengan segera. Ini disebabkan permintaan yang tinggi untuk kambing golek, sampai ke Melaka team KGKG melayan pelanggan dengan senyuman


lawati Facebook page dan Instagram team KGKG
Facebook: KambingGolekKawG
Instagram: KambingGolekKawG



enjoy!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...