Ada apa dengan Make 11.11 Fly!




As salam, hello readers...

Hai semua! Alhamdulillah, masih dapat update blog untuk berkongsi maklumat dengan korang semua. Pernah dengar tak Traveloka? Aku pernah menulis dalam post entry berkenaan Tarikan Pelancong dan Taiping Hotel, ingat tak?

Kalau masih belum mengenali Traveloka, meh aku kenalkan dalam entry ni. Traveloka adalah peneraju di Asia Tenggara untuk tempahan tiket kapal terbang dan juga hotel yang tiada kos tersembunyi dalam tawaran mereka di website. Semuanya ‘final price’!


Selain itu, untuk Asia Pasifik, Traveloka sudah serving lebih daripada 18,000 routes dan hotels. Team Traveloka sentiasa memberikan yang terbaik kepada korang semua. Dah kenal dengan Traveloka? Ok cool!

Ada Apa Dengan Make 11.11 Fly ni eh?

Dalam kemeriahan tarikh istimewa 11.11 ini, Traveloka juga tidak ketinggalan membuat promosi bagi tiket penerbangan yang ada di website mereka.

Ok, untuk pengetahuan korang semua, Traveloka ada membuat promosi selama 3 hari iaitu 11,12 dan 13 November 2017 untuk korang pergi kemana-mana sahaja bersama pasangan. Yes, minima untuk promosi ini adalah 2 orang pergi dan balik!


Bila dah pergi untuk 2 orang, boleh lah pergi berbulan madu kan? Ahaa, ini yang best, bila ada promosi macam ni, ambil peluang bersama pasangan untuk membawa ke tempat-tempat menarik sekitar Asia Tenggara. Nak aku bagi cadangan ke? =)

Pernah pergi ke Manila? Aku baru balik dari Manila dan apa yang aku boleh katakan, jika pasangan anda suka bershopping, boleh bawa pasangan ke sana. Ada banyak tempat-tempat menarik untuk ber-shopping seperti Mall of Asia, The Landmark, Greenhill dan sebagainya.

Manila juga menawarkan tempat-tempat bersejarah seperti Dataran Jose Rizal, Manila Cathedral dan lain-lain.


Manila Cathedral

Kadar tukaran matawang MYR ke Philippines Piso lebih kurang RM8.50 bersamaan 100 Piso. Mungkin akan bertambah atau berkurang, ikut pada kadar tukaran semasa ya. 

Selama seminggu aku berada di Manila, aku sukakan rakyat tempatan, Filipinos yang fasih berbahasa English Amerika dan menyenangkan aku untuk bertanya, kalau sesat dimana-mana. Menurut travel tour, sistem pendidikan di Philippines adalah bersandarkan Bahasa Tagalog dan juga Bahasa English (Amerika).

Korang juga boleh ke Makati City, tempat dimana pelancong membeli-belah untuk membeli buah tangan seperti keychain, fridge magnet, baju, mutiara dan sebagainya. Jam tangan dan pen yang berjenama, boleh beli di sana. 

Kalau ada tempat lain yang aku boleh cadangkan, mungkin ke Singapura? Selain berdekatan untuk percutian yang spontan dan menarik, Universal Studio Singapore jawapannya.


Universal Studio Singapore (USS)

Siapa yang tak kenal dengan Universal Studio Singapore ni kan? Dibahagikan kepada 7 zon bertemakan filem, anda akan dapat berjalan sambil menikmati pemandangan Hollywood Walk of Fame, menjelajah Bandar New York, malah merasa sendiri efek istimewa yang dihasilkan oleh Steven Spielberg! 

Dan sudah tentu, jangan lepaskan peluang untuk merasai sendiri pengalaman TRANSFORMERS The Ride: The Ultimate 3D Battle Ride di Bandar Sci-Fi.

Bagaimana kalau saya nak bercuti bersama keluarga?

Bagi mereka yang ingin membawa keluarga jalan-jalan, di Malaysia seperti Melaka, Penang, Langkawi, Pulau Pangkor dan banyak lagi tempat menarik boleh dikunjungi. Nak cadangan? Tentunya ke Penang!


Pulau Pinang

Pulau Pinang tempat paling ramai dikunjungi pelancong di dalam luar negara mahupun pelancong tempatan. Menghimpunkan pelbagai makanan yang sedap-sedap dan menarik hati untuk mencubanya. Nasi Kandar, Char Kuey Tiaw, Pasemboq, Sup Hamed, Mee Goreng Sotong antara nama-nama popular di Pulau Pinang.

Muzium Patung dan Taman Warisan di Teluk Bahang ialah satu tarikan yang tak patut diketepikan. Ia menempatkan lebih 70,000 patung, koleksi seperti dinosaur, patung Barbie, watak buku komik, dan figura aksi. Tidak disangkal lagi, tempat ini sangat popular dikalangan kanak-kanak dan penggemar patung!

Apa lagi yang best di Pulau Pinang? Fort Cornwallis! 


Gambar dari Google Image

Kubu pertahanan lama ini terletak bersebelahan Padang Kota Lama merupakan satu destinasi yang cukup bersejarah di Penang di mana lokasi inilah yang menjadi tempat pendaratan Sir Francis Light pada tahun 1876. Kubu ini masih dalam keadaan yang baik dan tembok batu bata yang mengelilingi kawasan ini masih utuh berdiri. Di dalam kubu ini terdapat beberapa bangunan yang merupakan sebahagian daripada fungsi kubu ini seperti bilik simpanan serbuk sejata api, van tentera, meriam, gereja lama & rumah api.(sumber: cari destinasi)

Jadikan Pulau Pinang tempat destinasi pilihan korang kalau bajet untuk melancong di dalam negara. Selain dekat, ianya juga berbaloi dengan menu makanan yang lazat dan lanskap yang indah dan cantik.

Pernah pergi ke Korea? Korea Selatan mendapat tempat pelancong dari Malaysia ke sana kerana populariti K-Pop dan juga makanan! Ahaa, makanan mereka mula dibawa masuk ke Malaysia seperti mee segera mereka, Samyang. Tetapi, jika korang berada di Korea Selatan sekarang, mudah ke nak makan makanan halal?


Korang boleh baca sedikit tips dan panduan di sini, Tip Mencari Makanan Halal untuk Pelancong Muslim di Korea yang menyenangkan korang untuk bersiap-sedia jika pergi ke Korea Selatan.

Korea juga pilihan ideal bagi mereka yang masih dalam mood berbulan madu, kerana pulau-pulau di Korea Selatan menjanjikan 1001 kenangan terindah buat anda dan pasangan. Siapa tak kenal dengan Jeju Island, Nami Island, kan?


Nami Island

Tiket murah ke Bandung?

Eh, serius la ada tiket murah ni? Jom aku tunjukkan tiket murah ke Bandung bersama Traveloka. Ini adalah contoh, aku gunakan tarikh promosi 11.11.2017 dan balik pada 13.11.2017, terpulang pada korang nak balik pada tarikh bila, hehe!

Tapi, ambil peluang untuk promo 11.11 yang dibawakan exclusive oleh Traveloka.


Buka laman web Traveloka, dan cari ‘What interests you?’ di bahagian bawah, dan klik. Akan dipaparkan gambar seperti diatas. Untuk mendapatkan promo 11.11, minima adalah 2 pax penumpang dan tiket pergi balik (return).



Carian dalam Traveloka, akan dipaparkan seperti diatas. Boleh buat pilihan yang mana satu. Kalau korang perhatikan, ada beberapa flight yang Traveloka akan berikan. Ikut pada anda membuat pemilihan yang terbaik.


Carian dan keputusan yang diberikan oleh Traveloka, memastikan korang dapat tiket penerbangan yang murah dan berpatutan. Contoh, aku pergi menggunakan flight AirAsia dan balik menggunakan flight Malindo, menjadikan tiket untuk seorang adalah RM498.47 sahaja. 

Jika menepati bajet dan keselesaan korang, proceed untuk next form sehinggalah korang dapat e-Tiket untuk pergi ke Bandung, Indonesia.

Dapat tak beberapa idea untuk promosi 11.11 yang bakal tiba tak lama lagi? Bukan sehari promo, tapi 3 HARI! Ye, aku ulang, 3 HARI! Jangan ketinggalan menempah tiket penerbangan korang di Traveloka taw!




Bagaimana mentransformasi kecantikan bersama NUZ Beauty? by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, semalam sempat pergi ke area Puchong Jaya atau lebih tepat ke Bandar Kinrara untuk bertemu dengan pengasas produk kecantikan NUZ Beauty iaitu Cik Nur Uyun Zainuddin. Perjalanan kami (yes, datang bersama my wife) dari Shah Alam ke sana lebih kurang 18 minit tanpa sesat! huhu, thanks bantuan dari Google Map.

sesi penerangan tentang produk NUZ Beauty

Kami di sambut mesra oleh Puan Jauriah, Pengarah bagi NUZ Beauty yang menerangkan tentang bagaimana bermulanya NUZ Beauty dari segi product range, packaging yang dahulu dan juga pelan pemasaran yang telah dibuat dan yang akan datang. 

Manakala Cik Uyun menerangkan bagaimana menggunakan produk mereka, dari segi formula dan kesesuaian produk untuk kulit wanita Asia.

Antara product range NUZ Beauty

Dalam NUZ Beauty, ada brand story dia. Kenapa rama-rama ada dalam flyer tu? Ahaa, ini agak menarik ye. NUZ Beauty ini mengambil inspirasi dari kitaran hidup rama-rama yang bermula dari Larva bertukar menjadi kepompong seterusnya menjadi seekor rama-rama yang sangat cantik.

Begitulah juga dengan perjalanan perniagaan oleh NUZ Beauty. Mereka bermula dari 1 set produk dan seterusnya berkembang dengan mempunyai beberapa set produk yang lain.


Apakah set-set produk NUZ Beauty?

Terdapat 3 set yang ada di dalam NUZ Beauty iaitu Melissa, Alexandra dan Sylphina. Jom tengok dibawah set-set yang disediakan;

set Melissa- Facial Bar Soap range

set Alexandra- Liquid range

 set Sylphina-Cosmetic range

Jika dilihat, set-set yang ditawarkan adalah lengkap dengan facial soap sehingga lah ke set penjagaan wajah. Perfume NUZ Sylphina tu berbau citrus, freshing je bila pakai, best! 

My wife berkenan dengan NUZ Sylphina Lip Gloss (Raspberry Fuchsia) pun best juga. Bila korang makan ke minum, lip gloss tu tak melekat sangat.

NUZ Beauty set range

Dari segi harga, korang jangan risau. Aku tengok harganya berpatutan dan mampu dimiliki oleh segenap lapisan umur. Harga berpatutan, produk berkualiti tinggi. Produk-produk mereka berasaskan bahan-bahan herba (organic) dan TANPA PENGAWET

Ini yang aku suka sebab NUZ Beauty educate korang guna bahan-bahan yang selamat untuk menjaga wajah korang yang gebus gebas tu! hehe!!

bersama pengasas dan pengarah NUZ Beauty 

Now NUZ beauty sedang mengembangkan sayapnya untuk memasarkan produk-produk mereka di seluruh Malaysia dengan membuka peluang menjadi agen bagi produk mereka. Setiap agen bakal menerima harga yang istimewa dari mereka dan juga layak menerima reward, sekiranya mencapai sales yang telah ditetapkan.

Bagi korang yang berminat, boleh hubungi NUZ Beauty di bawah;

NUZ Natural Beauty
Whatsapps: +6019 689 8327
Office: 03-80801884
email: jufiyunedar@gmail.com



Kari Kepala Ikan power @ seksyen 21 Shah Alam by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, dapat juga aku update blog ni buat sekian lama. Berhabuk ye dak? ahaaa! Busy benar rasanya tahun ni. Ok lah, untuk edisi kali ni, aku nak share dengan korang tempat makan tengahari aku makan Kari Kepala Ikan power yang ada di seksyen 21, Shah Alam.


Kari Kepala Ikan Power @ Shah Alam 

Bagi korang yang tak biasa dengan Shah Alam, kedai ni terletak berhampiran dengan kilang gula CSR tu. Kedai makan ni takde signboard pun. Tapi tersembunyi sesuatu menu yang perghhhhh merecik hawau!. kalau tak jumpa jugak, cuba cari station minyak Petron memang dekat dah tu dengan kedai Kari Kepala Ikan Power ni.

Hari tu aku dikenakan RM17 untuk hidangan Kari Kepala Ikan, Nasi putih+belacan+sayuran ulam2 dan Teh Ais. Ikan dia macam gambar diatas, penuh satu pinggan.

Jom layan video review aku dibawah ni;


Memang tak rugi korang bawak 1 family layan kari kepala ikan power kat sini. Harga berpatutan. Korang kena mintak kat owner untuk makan berapa orang, nanti dia sediakan dalam pinggan. Kalau korang ambil sendiri di tempat lauk, apa yang tinggal je lah. So, request!


Happy weekend guys!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...