cari artikel blog disini

Loading...

Aug 1, 2014

Food Review: HOMST Restoren Cina Muslim di seksyen 13, Shah Alam by shahroll




As salam, hello readers...

Pertama kali aku menjejakkan kaki ke restoren cina muslim untuk berbuka puasa. Ini cerita di hujung-hujung puasa yang lalu. Aku bersama rakan-rakan "seperjuangan" dalam sesi makan-makan datang ke sini dengan satu matlamat, merasai kenikmatan berbuka puasa dengan menu makanan cina muslim yang di khabarkan enak dan terbaik!

Lokasi restoren terletak di seksyen 13, Shah Alam betul-betul tepi jalan susur keluar ke station minyak Petron. Senang je landmark dia (belakang Tesco Extra)

Homst Restaurant, branch Shah Alam

Tempahan tempat telah dibuat awal oleh rakan seperjuangan makan-makan kali ni. Puak pemisah yang ada masa ini aku, Syazwan & Nizam (boss nih!) semua bagai muka serigala jadian menunggu mangsa untuk menjamah menu-menu yang dipilih.


Menu makanan di Homst Restaurant

Jika korang tanya aku dari segi harga, terus-terang aku katakan, harga nampak murah tapi ikut portion yang dipilih. Kalau pilih saiz besar, besar sikit lah pelaburan yang kena keluar. Ada yang dah fixed price =)

Apa yang kami order?
1-Crab Meat Shark Fin Soup
2-Sizzling Taufu
3-Salted Egg Yolk Soft Shell Crab
4-Lemon Chicken
5-Asparagus
6-Buttered Prawns
7-Deep Fried Sotong

Crab Meat Shark Fin Soup

Hidangan ni aku bagi 5/5 star der! Fuhh, sekali makan memang ketagih. Rasa lemak-lemak yang sekata, taburan isi ketam yang seimbang, membuatkan korang rasa terapung-apung bila menikmati sajian ni. Menu yang sangat aku rekemen untuk korang!

Sizzling Taufu

Hidangan taufu ni sebenarnya biasa-biasa je. Ada taucu sikit, ada telur separuh masak dengan sayur campuran. Rasa taucu yang kuat agak kemasinan sikit disitu. 3/5 untuk hidangan ni...

Salted Egg Yolk Soft Shell Crab

Aku agak kecewa dengan ketam lembut goreng ni sebenarnya. Sebab apa? rasa daun kari dia kuat sangat dan tepung yang tebal! Memula makan macam sedap, 3-4 kali suap, terus out! Menu yang dinanti-nanti tetapi sedikit keciwa... 2/5!

Jul 31, 2014

SH iMAGE Production: Video and Photo editing murah! by shahroll




As salam, hello readers...

Barangkali anda tercari-cari freelance yang boleh membuat video atau gambar anda samada untuk majlis perkahwinan, korporat mahupun untuk koleksi peribadi. Usah gusar, kini SH iMAGE Production boleh membuatkan kerja anda lebih mudah!

Harga promo hingga hujung tahun 2014!!

Apa pakej yang ditawarkan oleh SH iMAGE Production?

#1-Video Editing
a) Menawarkan khidmat suntingan untuk final product berdurasi 3-5 minit sahaja dalam bentuk format AVI/ MP4/WMV

b) Footage boleh diserahkan dalam bentuk DVD dan hantar ke alamat yang diberi atau melalui Google Docs

c) Harga setiap editing hanya RM160 (simple editing) dan RM260 untuk pertambahan animasi

d) Perisian yang digunakan adalah Sony Vegas PRO 12, Adobe After Effect & Camtasia Studio

e) Hasil kerja akan siap 3-4 hari dalam waktu bekerja


#2- Custom Album/ Photo book design

a) Khidmat membuat custom album sebanyak 20 pages dengan harga RM230 setiap design. Semua hasil akhir dalam bentuk PSD file.

b) Gambar yang hendak di sunting, pastikan dalam bentuk original (raw) atau beresolusi 300 dpi sahaja

c) Suntingan gambar akan dipilih oleh editor, gambar yang terbaik atau anda siap-siap pilih masuk dalam folder. Itu lebih baik.

d) Hasil kerja akan siap 3-4 hari dalam waktu bekerja

Mereka yang berminat boleh hubungi shahroll di talian WhatsApps 012-3437359 atau email di shahrollphoto@gmail.com

terima kasih!


Jul 30, 2014

Filem TEMBUS: Ahmad Idham "lari" dari kebiasaan? by shahroll




As salam, hello readers...

Selamat hari raya yang ke-3 hari ini. Alhamdulillah, dah beraya bersama mereka yang dikampung dan saudara-mara, kini kita kembali ke rutin yang biasa la eh? Ada yang dah masuk ke kantor (pejabat) esok hari, ada yang memulakan kerja seawal hari raya ke-2 lagi kan?

Apa pun, selamat kembali bekerja kepada semua...

Ok, sorotan dari post filem tembus tempoh hari, aku membawakan personal review semasa aku menonton filem ini di pawagam. Filem Tembus telah ditayangkan pada 28 Julai 2014!


Review:

#1- Pengarahnya, Ahmad Idham menggunakan strategi pemasaran filem ini dengan menggabungkan pelakon-pelakon hebat dari Malaysia (Fazura), Singapura (Aaron Aziz) & Indonesia (Luna Maya) sebagai daya tarikan. Dan, aku rasakan taktik ini untuk jangka masa yang panjang dalam pemasaran filem-filem rumpun Melayu.

#2- Jalan cerita? mengisahkan sang suami yang sanggup jadi "orang suruhan" isteri yang berjaya lagi kaya. Ini kisah realiti yang wujud di kalangan masyarakat kita sekarang. Walhal, lelaki atau si suami adalah tonggak utama dalam sesebuah keluarga

#3- Idham cuba "lari" dalam strok pengarahannya yang sinonim dengan filem-filemnya sebelum ini yang TIDAK ADA dalam filem tembus. Dengan buah fikiran yang dikongsi bersama rakan baiknya iaitu Khir Rahman dan digabungkan dengan penulis skrip terkenal iaitu Siti Jasmina, filem ini berada dalam kelas yang terbaik!

#4- Pemilihan pelakon yang tepat seiring dengan perwatakkan yang diberi, cukup jelas disini dari awal lagi sudah ada gerak-kerja yang teliti dalam penghasilan sesebuah filem. syabas!

#5- Ada sedikit penambahbaikkan yang boleh Ahmad Idham buat untuk part akhir untuk filem tembus ini. Atau mungkin ada kesinambungan atau prequel seperti lazimnya? kita nantikan...

Secara keseluruhannya, filem tembus boleh di rate kan 4 out of 5 star. Boleh tengok filem ini dengan mesej yang sarat dengan permasalahan dalam hubungan suami isteri, hubungan sesama anak dan yang lebih penting, bagaimana mengekalkan sesebuah perhubungan itu tanpa ada orang yang ketiga? itu yang dibongkar dalam filem TEMBUS!

enjoy...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ini adalah blog peribadi Shahrul Shaharuddin. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah hak cipta terpelihara..Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan shahrul hairy shaharuddin. Anda boleh menyiarkan semula artikel atau info di laman blog, di laman forum atau di laman sosial yang lain namun, sila pastikan anda membuat backlink/kredit/citation kepada blog ini sebagai tanda penghargaan dan sokongan.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau pelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut garis panduan undang-undang Malaysia.