5 tips untuk menjadi blogger yang terbaik by shahroll




As salam, hello readers...

Baru balik dari Mcdonalds di Kota Kemuning berjumpa dengan sahabat dari Kuala Langat berkenaan dengan website dan juga Online Marketing. tak lama sangat masa diambil, dari jam 8.45 malam sehingga 10.15 malam. Boleh dikatakan sebagai personal coaching untuk dia memahami selok-belok pemasaran online dan sebagainya.

Itu aku ceritakan di entry yang lain (entry khas tu!)


blogger shahrulhairydotcom 

Disebabkan aku belum mengantuk sangat sebab minum kopi arabic Mcd (sape suruh minum, kan!) boleh aku update blog aku ni. Ok, menjadi seorang ber-title 'blogger' senang sebenarnya tapi untuk mengekalkan kualiti yang baik untuk blogger, itu agak sukar. Jika tak kena gaya, mungkin korang akan di banned!

5 tips untuk menjadi blogger yang terbaik

1) Sentiasa up-to-date
Untuk yang sepenuh masa, aku tak hairan. Tapi kebanyakkan blogger, mereka membuat secara separuh masa (part time) atau sebab hobi sahaja. Jika tergolong dalam bukan sepenuh masa, make sure korang sentiasa up-to-date dengan perkembangan semasa (bukan gossip/backstabbing semata!) tapi ilmu-ilmu berkenaan bidang blogging itu sendiri. Paling kurang, boleh menonton di youtube berkenaan tutorial tentang SERP, Ranking etc

2) Membaca bahan-bahan terbaru
Membaca amalan mulia, kan? Aha, tapi berapa ramai yang suka membaca. Untuk blogger, nak tak nak perlu membaca sebanyak yang mungkin berkenaan dengan topik diluar bidang blogging. Contohnya, jika korang dibayar untuk membuat review tentang produk kesihatan, sekurang-kurangnya korang perlu baca kandungan bahan yang terdapat pada produk. Ditambah pula dengan info-info berkaitan yang perlu korang search di dalam internet, research time!

3) Seminar berkenaan Online Marketing
Ada masa kelapangan atau ada seminar free, boleh saja pergi melihat perkembangan terbaru atau inovasi yang diberikan oleh speaker yang memberi talk. Aku juga suka pergi ke seminar-seminar yang dianjurkan oleh SME Corp yang banyak sekarang ni tentang Online Marketing.

4) Bergaul dengan usahawan
Bukan bermaksud untuk mendapatkan job semata-mata, tapi kita boleh ambil atau "pinjam" semangat juang mereka dalam bidang business, serap ke dalam bidang penulisan blog. Bagaimana mereka membina business mereka, begitu juga kornag develop blog korang. Dah berapa tahun menulis, apa pencapaian korang yang terbaik setakat ni?

5) Be yourself
Ini paling penting. Kalau berblogging tapi bukan passion, bukan sebab minat dalam menulis, baik berhenti sekarang. Jangan jadi sampah dalam dunia blogging. Dunia blogging bukan sehari dua punya kerja kalau korang baru nak mulakan menulis hari ni. Dalam setahun dua, perlu banyak berkorban masa dan tenaga bagi mencapai hasil yang maksimum.


enjoy!



Menu terbaik Sarawak di Sarawak's Bowl @ Sunway Putra Mall, Kuala Lumpur




As salam, hello readers...

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menulis di blog terbaik di Malaysia iaitu shahrulhairydotcom dan hari ni, aku akan membawa korang semua, menjelajah makanan yang jauhhhh dari sebelah malaysia timur iaitu SARAWAK

Terima kasih kepada Kiple yang mana telah mengaturkan satu program yang mana di panggil Kiple Influencer Program (KIP) dan aku berbangga menjadi salah sorang daripada KIP squad!



Untuk pergi ke Sunway Putra, Kuala Lumpur aku memilih untuk naik pengangkutan awam sahaja. Sebab senang kan? Naik je KTM dari Shah Alam dan terus ke station Putra. Jalan sikit, dah boleh nampak Sunway Putra mall dekat je dengan station KTM.


Tak susah mahu ke outlet terbaru Sarawak's Bowl disini. Just naik ke level 4, sampailah korang ke Sarawak's Bowl. Aku tak keseorangan masa ni, ada beberapa orang bloggers dibawah KIP datang lebih awal dari aku untuk sesi food review, nice! 


Apa yang best? Jom kita tengok menu-menu yang aku snap untuk tatapan korang.


Sarawak's Bowl: Walai Jami Our Home


Mains menu
Menu utama yang ada di Sarawak's Bowl adalah seperti Sarawak Laksa uncle Liew, Sarawak Kolo Mee, Mee Jawa Nyonya Tey (lembu), Sarawak Mee Sua, Sarawak Mee Kuah Manuk, Ba Zhen Mee Sua, Nasi Lemak Ayam Goreng Paha, Kolo Mee 3 Rasa, Nasi Lemak Rendang Ayam Pak Latip, Nasi Lemak Daging Masak Hitam Manis, Ayam Pansoh dan juga Bubur Ayam.

terbaik semua menu-menu dari Sarawak ni kan? fuuhhhh!! 






Snacks


Beverage

Banyak kan menu dia dalam tu? so, kami di hidangkan beberapa menu dari Sarawak's Bowl dan minuman yang ummph! Menu yang paling aku nantikan adalah, Mee Kolok Sarawak la, yummeh!


Sarawak Laksa uncle Liew

Hidangan pertama yang dihidangkan kepada kami. bau dia saja dah buat aku tak sabar nak 'ngapp' (makan). Rasa dia agak kuat, like herb camtu, but nicely la. Tak disangkal udangnya fresh dan rasa pedas dia, tidak begitu menyengat. saya bagi 4 bintang!


Sarawak Kolok Mee

Personally, aku memang dah lama cari mee kolok korang tahu tak? So, bila ada kesempatan makan mee kolok yang original dari Sarawak, terus jatuh cinta! Mee yang lembut, daging yang juicy membangkitkan selera bagi penggemar mee kolok Sarawak. Oh, dorang berikan sekali sup ayam dalam mangkuk yang kecil bersama mee kolok ni ya. Aku berikan 5 bintang kat mee kolok ni, yumm yumm!


Mee Jawa Nyonya Tey (lembu)

Kuah yang pekat, daging yang lembut dan satay yang juicy. Ini menu yang ketiga yang dihidangkan dan aku syorkan mereka yang suka kan kuah yang pekat dan lazat, cuba lah mee jawa ni, ok? 4 bintang untuk hidangan terbaik ni.


Ba Zhen Mee Sua

Bagi mereka yang sukakan sup ayam, boleh mencuba hidangan Ba Zhen Mee Sua. Sup herba yang agak kuat herbs dia dan ayam yang lembut. Kurma cina yang ada dalam menu tersebut, membangkitkan aroma yang tersendiri bagi membuka selera korang. Aku bagi 4 bintang


Nasi Lemak Daging Masak Hitam Manis

Aku tertarik dengan daging yang hitam manis. Syok weh! Sambal dia, aku memang suka rasa manis dan pedas yang terdapat dalam sambal tu. Bila semua items bersatu, meletops di mulut! Aku bagi 5 bintang.


Ayam Pansoh

Satu lagi tarikan yang ada di sini adalah, Ayam Pansoh. Ayam yang disajikan didalam buluh dan bersamanya adalah nasi ungu yang seakan-akan pulut hitam kan? tapi nasi ni sedap korang tahu tak? Bukan makan nasi perang tu ye, haha! Rasa ayam yang marveles, aku kasi 5 bintang!

Bagi sesi membasahkan tekak, pihak Sarawak's Bowl menyediakan beberapa minuman yang terdapat di outlet ni. Sedap? best? semua pun terbaik! nama-nama air minuman ni ada di dalam menu di atas. Kornag baca eh? ahaa!



Kopi Susu Cham

Personally, aku lebih suka Kopi Susu Cham. Lemak dan pekat teh yang disediakan kat sini, memang kena dengan aku yang gemarkan kopi susu yang kuat aroma dan pekat rasanya. Aku syorkan yang kaki kopi tu, minum this one. Marvelesss!

Bagi korang yang nak berkunjung ke Sarawak's Bowl, boleh lihat alamat mereka dibawah;

Lot S28 & S29, 2nd Floor, Setapak Central Mall,
67, Jalan Taman Ibu Kota, Taman Danau Kota,
53300, Kuala Lumpur.

facebook page: Sarawak's Bowl
Instagram: Sarawak's Bowl



Nona Manis Shah Alam yang terbaik! by shahroll




As salam, hello readers...

Bila sebut je Nona Manis, semua dah terbayang-bayang kemanisan dia kan? Yelah, nama pun Nona Manis, kalau rasa masam, tak kena dengan nama la pulak kan? HEHE! Aku pun tak sure, bila kuih ni viral, tapi sekarang dah ramai pengusaha kuih buat Nona Manis ni termasuk lah Hanis Pastry

Nona Manis by Hanis Pastry

Kalau korang nak tahu, warna hijau itu adalah warna ORIGINAL dari pandan yang di blender dan ditapis untuk mendapatkan bau pandan dan warna sebenar bersama sedikit pewarna pandan.



Harga untuk sebekas adalah RM35/72 biji kuih Nona Manis dan yang bestnya, Hanis Pastry berikan FREE bekas tu! Lepas habis kuih, korang boleh buat isi benda lain pulak, kan?

Mereka yang sekitar Shah Alam, Klang penghantaran kuih Nona Manis adalah pada hari Sabtu dan Ahad sahaja. Untuk hari lain, boleh self-pickup di Alam Impian.

Untuk tempahan, boleh whatsapp Hanis Pastry di 013-250 9055 ya! Isnin hingga Jumaat dibuka untuk tempahan pada hari Sabtu dan Ahad.


enjoy!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...