cari artikel blog disini

Loading...

Apr 1, 2015

Facebook ROI dengan LIKE by shahroll




As salam, hello readers...

Selalunya bila ada sebuah syarikat atau orang perseorangan yang mahu kita buat marketing atau awareness pasal produk mereka atau perkhidmatan dorang, salah satu indikator yang mereka mahu dan nak tengok sangat adalah, "berapa banyak LIKE i dapat?"

Ok, pasal LIKE ni kan, aku cerita sikit eh pasal sosial media punya tricky. Kalau korang develop Facebook pages dan nak kembangkan atau aware pasal produk korang, memang LIKE tu korang kena crawl/cari dengan cara memasing. Aku tak ajar la kat dalam blog ni macam mana caranya, tapi ada cara nak increase kan LIKERS korang tu

amazing eh?

Berbalik pasal client korang yang sibuk nak tanya pasal LIKE tadi, kalau soalan tu ditujukan kepada korang untuk develop facebook pages tu, YES dia betul! Sebab apa betul? sebab dia nak LIKERS yang ramai untuk orang tahu produk atau services dia di pasaran.

Bukan LIKE untuk setiap post dalam wall yang korang buat update tu. Lelagi kalau pakai FB personal untuk buat brand awareness, jahanam LIKE weh! Bukan semua orang nak LIKE apa yang kita update, kan?

So, kesimpulannya sebelum dapat job apa-apa, pastikan korang kena clear kehendak client tu tadi, samada LIKE untuk facebook pages atau macam mana? Kalau tak, ROI pun tak kemana ye...

Kesian pada syarikat melabur, tapi tak dapat apa-apa....


************************************************

KEPADA SYARIKAT!

Jika anda mahu Internet Marketer untuk menjaga akaun INSTAGRAM anda, boleh hubungi Shahroll- 012-3437359 untuk mengembangkan business anda di sana. Bayaran boleh dirunding



Mar 26, 2015

FIVERR: Buat duit serendah USD5! by shahroll




As salam, hello readers...

Post lepas aku ada kongsikan tentang Youtube Adsense dan kali ni aku nak promote tentang FIVERR pula. Apa yang menarik pasal fiverr ni? Satu marketplace yang menempatkan freelancer-freelancer satu dunia memberikan khidmat dalam pelbagai bidang seperti SEO services, Writting, Translation, Animation dan macam-macam lagi

picture: Marc Scott blog

Service caj yang dikenakan adalah serendah USD5 sahaja. Tetapi setiap elemen yang mahu dan hendak diubah, ada kos tambahan yang perlu dimasukkan. Sebagai contoh, kalau korang buat video marketing, then nak masukkan logo atau pamerkan produk, kna tambah lagi USD5 dan total menjadi USD10

Aku pun try masuk di FIVERR dan sudah pun aktif GIG aku

Kepada freelance Malaysia, korang boleh cuba tembus pasaran global kat sini.

enjoy!



Mar 24, 2015

Youtube Adsense Earning: Bagaimana kita nak tahu video kita ada iklan? by shahroll




As salam, hello readers...

Akaun Adsense memang menjadi idaman kepada semua pembikin duit online. Aku juga tak terkecuali. Aku tak pernah mimpi untuk mempunyai akaun Google Adsense yang sememangnya susah untuk kita perolehi.


Alhamdulillah, sejak 2008 aku dah boleh menjana pendapatan sampingan melalui Google Adsense.

Salah satu cara aku meningkatkan pendapatan, dengan membuat duit dengan video-video yang aku upload dalam channel Youtube aku. Macam paparan dibawah;

*lihat button HIJAU*

Kebanyakkan video aku ada button hijau tu, menandakan dalam video aku tu ada iklan yang Google sedang running. Ada video yang tak dapat offer dari Google untuk beriklan. Depend pada Google nak bagi ke tidak. Kalau views korang tinggi, lagi senang korang buat duit!

Paling tinggi sekarang views dalam channel aku ni pasal slideshow Fatin Liyana. Cecah 60,000 tontonan! Hebat nama FL ni kan?

Jom buat duit dengan Youtube!



Mar 13, 2015

(seminar) Mobilegraphy for business: Find the basic fundamental by shahroll




As salam, hello readers...

Antara seminar yang boleh anda sertai pada 21 March 2015 dianjurkan oleh Chosen One Management seperti paparan dibawah;


Original source: Chosen One Management

YUP! Saya yang akan memberi talk untuk sesi tersebut. Jika anda seorang yang meminati bidang jurugambar tetapi hanya menggunakan smartphone, inilah masanya anda mengambil kesempatan menambah ilmu di dada!

Jumpa anda disana =)

Photographer/Blogger/Social Media Marketing



Mar 10, 2015

(ads) Google Seminar Series For SMEs: Analytics for Online Strategies and Growth





FREE ADMISSION!!
Come & Join US

For further information, please contact : 
Mr. Mohamad Firdhouse Tajuddin (firdhouse@smecorp.gov.my) @                   03-2775 6114

Event Date: 
Thursday, March 12, 2015

***********************

Ok guys! Aku akan pergi ke event ni. Dah email pun Tuan Firdhouse siap booking tempat lagi kau! Sebab apa aku beriye nak pergi ni? Sebabnya, aku baca tentatif programnya cukup padat dengan ilmu-ilmu yang boleh kita ambil untuk absorb dalam perniagaan kita, lebih-lebih di era digital ni.

Aku akan ke sana menaiki train KTM dan dia sebelah bangunan KL Sentral sahaja. So no need aku nak tempuh jammed apa ke bagai.

Alamatnya:

DEWAN PERDANA, ARAS 5, BLOCK B
SME CORP MALAYSIA



jumpa kat sana!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ini adalah blog peribadi Shahrul Shaharuddin. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah hak cipta terpelihara..Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan shahrul hairy shaharuddin. Anda boleh menyiarkan semula artikel atau info di laman blog, di laman forum atau di laman sosial yang lain namun, sila pastikan anda membuat backlink/kredit/citation kepada blog ini sebagai tanda penghargaan dan sokongan.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau pelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut garis panduan undang-undang Malaysia.