satayVIP nak buka outlet pertama? by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, dah masuk syawal ke-3 hari ni dan aku masih ada lagi di Antara Gapi dan InsyaAllah akan berangkat pulang ke Shah Alam lewat petang sikit. Dan untuk petang ni, aku nak share tentang idea pembukaan kiosk SATAY VIP dengan pembaca blog semua.

Macam yang korang tahu, bisnes satay memang satu bisnes yang senang masuk dalam pasaran Malaysia. Tak kurang juga yang banyak "kalah" dalam game bisnes satay kan?


Perancangan bisnes satay VIP untuk kiosk satay (doakan ye!)

Selama setahun dari satay VIP tidak ada apa-apa, maksudnya dari KOSONG sehingga sudah ada customer dan pelanggan, satay VIP menyediakan perkhidmatan membekalkan satay mentah kepada peniaga satay Business To Business (B2B) dan juga Business To Customer (B2C) terus.

Tapi fokus setahun lepas memang kita berikan tumpuan penuh kepada pembekalan satay mentah untuk peniaga satay sekitar Lembah Klang.


satay mentah satay VIP (satay daging)

Dan bila nak masuk ke tahun ke-2, aku rasakan perlu satu usaha yang lain untuk melonjakkan nama dan jenama satay VIP ke peringkat seterusnya iaitu dengan menjual satay ini kepada pelanggan secara terus. Dan, aku juga ada beberapa idea untuk mempelbagaikan makanan klasik Malaysia ini sebagai "satay fusion" supaya mereka yang datang dapat merasai satay yang berlainan sedikit dari yang biasa.

Apakah itu? HAHA! aku boleh bagi hint la eh, nanti ada pula tiru idea aku ni. satay yang ada unsur negara tertentu, then satay yang ala-ala mat salleh dan satay klasik seperti korang nampak sekarang ni la. So ada 3 jenis menu utama dalam kepala aku sekarang ni.

Tapi aku kena buat validasi dulu terhadap menu-menu satay tu dulu sebelum aku terus buat untuk mass market. Kalau tak buat, rugi je kalau tak dapat sambutan, kan?


satay sedap dan berjus!

Berbalik pada perancangan membuka kiosk tu, aku masih membuat kira-kira dan lokasi yang sesuai. Aku dah berjumpa dengan otai-otai satay yang mengatakan 85% kejayaan bisnes satay ni adalah disebabkan lokasi yang ramai orang. Lain-lain faktor adalah kecil berbanding dengan lokasi.

Selain tu, aku juga study dengan melihat pesaing-pesaing di dalam online. Disebabkan aku nak tackle online market, aku kena pastikan pesaing aku mesti dibawah par yang aku telah tetapkan. Tapi Alhamdulillah, setahun berlalu memang banyak leads dalam online aku dapat terutama dari blog dan juga Instagram satay VIP.

setakat tu dulu aku update. Ada masa aku update bila dah bebetul nak membeli peralatan macam stall, panggang satay etc tu ye.


salam syawal!


Pakej bulanan Digital Marketing di SH Network Media by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, hari ini kita last berpuasa di bulan Ramadhan dan beberapa jam sahaja lagi kita akan menyambut bulan Syawal, bulan meraikan kemenangan kita di bulan Ramadhan yang lalu. Semoga ibadah puasa kita diterima oleh Allah dan ada pahala disisiNya, aminn!

Tulisan ini ditulis pada jam 12:44 pagi dan topik kita kali ni berkenaan dengan Digital Marketing yang dikendalikan oleh SH Network Media.


website updated oleh SH Network Media

Seperti yang korang lihat gambar diatas, adalah paparan sebuah website jualan oleh client SH Network Media di Pasir Gudang, Johor. Pakej pada awalnya ada 5 jenis, sudah bertukar menjadi 4 pakej utama mereka.

Disinilah SH Network Media ingin membantu para pemilik bisnes untuk meng-online kan bisnes mereka. Tidak keterlaluan jika aku katakan, SH Network Media merupakan sebuah entiti yang dapat mentrasformasikan sesebuah perniagaan itu menjadi lebih besar ke peringkat seterusnya (dengan izin Allah SWT jua).


Tugas apa yang telah dilakukan untuk website diatas?

1) Membetulkan kembali pakej-pakej yang terdapat di ruangan sewaan khemah mereka.

2) Melakukan kemaskini mingguan samada plugin dan versi Wordpress yang digunakan. Semua client SH Network Media menggunakan platform Wordpress sebagai Content Management System (CMS) mereka.

3) Membaca Google Analytic untuk menyemak kemasukan pelawat yang datang ke dalam website mereka. Tambahan, mereka juga membuat Google Ads bagi memberikan kualiti trafik kerana website ini belum mampu menarik pelawat secara natural organic. Senang cerita, mereka memerlukan booster bagi menarik pelawat ke dalam web.

4) Dan beberapa aspek teknikal behind the scene yang aku rasa agak spesifik nak ceritakan. InsyaAllah aku sambung part 2 la ye?


Secara ringkasnya, sebagai webmaster dan juga Google Ads Manager, adalah satu tugas dan tanggungjawab yang besar bagi memastikan perjalanan bisnes mereka yang terlibat, berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan. Jika website "DOWN" perlu cepat-cepat contact provider hosting bagi website "UP" semula. Tapi Alhamdulillah, aku pilih syarikat provider yang tip-top servicesnya. (<--sila font="" klik="">


Google platforms





Pakej bulanan Digital Marketing SH Network Media ni berapa eh?

Bila sudah ada aktiviti perkhidmatan yang disediakan, mesti ada pakej-pakej bulanan yang dilanggan oleh clients SH Network Media, kan? OK lah, secara ringkas aku bagi korang listing dibawah untuk memudahkan korang sebagai pemilik bisnes membuat congak-congak bajet yang perlu.


1) BISNES BAHARU
Jika bisnes anda masih baharu dan masih samar-samar untuk digital marketing, aku suggestkan untuk membuat:

a) Website: RM2,699 (one-off cost. Annually domain+hosting)
b) Google Ads: RM1,699/bulan (termasuk kos iklan setiap bulan)
c) Google My Business: FREE (tiada bayaran dikenakan)
d) Google Analytic+Gmail: FREE (tiada bayaran dikenakan)
e) Social Media setup (Instagram+Facebook page+Twitter+Youtube): RM500 (one-off setup)

Jadi untuk kos keseluruhan bagi membangunkan Digital Marketing syarikat adalah RM5,898 sahaja. Untuk maintain setiap bulan hanya kos pengiklanan Google Ads yang perlu korang langgan setiap bulan (RM1,699)

Bagi pengurusan Social Media, tidak termasuk dalam langganan Google Ads ye. Kalau nak masukkan juga, korang boleh tambah RM500 lagi untuk kemaskini platforms tersebut. RM1,699 tu untuk Google Ads sahaja.


Ok lah, kalau ada part yang tak faham dan perlukan maklumat lanjut mengenai pakej super murah untuk anda ni, boleh call atau whatsapp di talian +6012 343 7359 (shahrul) dan boleh berborak-borak dengan aku, apa yang boleh aku bantu untuk pemasaran online syarikat korang,

InsyaAllah kita buat sama-sama bagi memantapkan brand awareness dan sales!


Happy sahur!



Sewaan khemah Pasir Gudang dan Johor Bahru terbaik by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah dah sampai ramadhan ke-7 kita hari ni (Ahad: 12 Mei 2019) dan bagaimana dengan puasa anda sehingga kini? Hope masih dalam mood ramadhan ye, jangan buka lagu raya lagi, haha!! OK lah, hari ni aku nak sembang pasal perkhidmatan sewaan khemah yang terbaik di sekitar Pasir Gudang dan Johor Bahru, siapa mereka?


TGV HOLDINGS SDN BHD

Syarikat penyedia sewaan khemah di Pasir Gudang dan Johor Bahru ini bukan asing lagi untuk masyarakat sekitarnya. Dengan bermula nama perusahaan khemah ini dengan nama NNS BEST dan selepas itu bertukar dengan nama TERAJU GLOBAL VENTURES dan akhirnya menjadi TGV HOLDINGS Sdn Bhd.


Walau apa pun namanya, perkhidmatan yang ditawarkan cukup memuaskan dengan harga sewaan yang berpatutan dan sesuai dengan keperluan majlis anda samada majlis perkahwinan, pertunangan, khatam Al-quran dan sebagainya.


Pakej sewaan khemah TGV Holdings menawarkan pakej Budget, Sederhana dan Lengkap seperti yang ditawarkan di dalam website mereka. Jika anda suka dengan khemah transparent (khemah lutsinar) mereka juga dapat menyediakan perkhidmatan tersebut. 

Siap boleh tambah (add-on) limpahan lampu Chandelier lagi! HEHE!


Pakej Khemah Lutsinar+ Lampu Chandelier



Majlis Korporat | Khemah oleh TGV Holdings Sdn Bhd

Selain dari majlis kecil dan sederhana besar, pihak TGV Holdings juga memberikan perkhidmatan sewaan dengan skala besar untuk majlis korporat seperti gambar diatas. Hanya nyatakan hasrat anda jenis khemah apa dan berapa anggaran audience anda, mereka boleh berikan nasihat dan pakej yang bersesuaian.


Pemasangan khemah di stadium JDT

Sekiranya anda berminat untuk menempah sewaan khemah dari TGV Holdings boleh hubungi nombor yang tertera diatas gambar atau anda boleh membuat tempahan melalui website mereka ya? 

Dengan pengalaman hampir 10 tahun dalam bidang penyediaan sewaan dan pembekalan khemah di Pasir Gudang dan Johor Bahru ini, sedikit sebanyak dapat melegakan hati anda dengan menempah sewa khemah dengan mereka.


Selamat berpuasa! =)


Hubungi mereka di:

FB page: TGV Holdings
Instagram: @tgvholdings



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...