cari artikel blog disini

Loading...

Oct 25, 2014

Panel Jemputan Stormreaders: Seminar Media Sosial bersama SH iMAGE by shahroll




As salam, hello readers...

Menjadi panel jemputan untuk sebuah syarikat terkemuka dalam penjualan barangan muslim tidak aku menduga sama sekali. Terima kasih kepada rakan aku yang sudi hubungi aku di SH iMAGE dan kepada team Stormreaders Damansara Damai (HQ), terima kasih diucapkan diatas kepercayaan dan amanah yang diberikan.

Ok lah, sebelum aku berceloteh aku pamerkan poster dibawah ni;

poster SWAT

Tengok ayat digunakan. "Perkongsian" dari Shahrul Hairy Shaharuddin. Aku lah tu yang berkongsi serba sedikit ilmu pemasaran online bersama rakan-rakan yang hadir. Aku panggil "rakan-rakan" sebab memang dah jadi rakan aku peserta seminar ni, Alhamdulillah.

Terima kasih juga kepada rakan-rakan yang memberikan respond yang terbaik sepanjang sesi berlangsung. Ingat tak ramai yang bertanya, rupanya sesi Q & A menjadi satu sesi "coffee talk" macam di kedai mamak, dok bersembang apa yang tak kena, apa yang boleh dibuat dengan itu ini dan sebagainya. Syukur, korang beri perhatian yang maksimum dalam seminar tu *happy*

Oct 18, 2014

Program Cuti-Cuti 1Malaysia Road Tour "Yok Rewang" Homestay Negeri Johor 2014! part #3 by shahroll




As salam, hello readers...

Kembali kita ke entry post tentang percutian homestay aku di negeri Johor Darul Takzim (untuk baca part yang lepas, sila klik di SINI). Kali ni aku nak bercerita tentang pengalaman aku pergi melawat ladang nenas yang terbesar di dunia (ranking ke-7!) kepunyaan Lee Plantation


melawat ladang nenas...

Jarak antara ladang nenas ni dari homestay tak berapa jauh sangat. Dalam 15 minit dah sampai. Kami menaiki lori yang telah disediakan oleh pihak penyelaras program. Setelah sampai di tengah-tengah ladang, pekerja ladang kat sini memberikan sedikit penerangan tentang jenis-jenis nenas yang ditanam di ladang ni. Sesi bergambar dan makan-makan nenas sangat best!!


naik lori?? BESTTTT!!!

Kebanyakkan buah nenas yang ditanam disini adalah jenis nenas madu. Yang korang beli nenas dalam tin tu, nenas ni lah! Kami berpeluang memakan "nenas fresh" yang dipotong oleh pekerja kat sini. Thank u!!!

Oct 10, 2014

Kerepek Bayam Online, mana nak beli? by shahroll




As salam, hello readers...

Menjual kerepek secara atas talian, memang dah ramai orang buat termasuk lah aku. Masa ketika dulu, aku rasa jual dalam online ni tak membantu pun peningkatan jualan, tapi bila dah buat tanggapan aku memang meleset! betapa luasnya pasaran jika kita betul-betul maksimum kan penggunaan "media sosial" yang ada

Now, aku mula menjual Kerepek Bayam Online, dibawah label Laila Crispy Chips & Taste. Kalau dulu, orang kenal LCCT dengan kerepek pisang tanduknya saja, but now dah ada penambahan produk.

Actually, kerepek bayam yang dihasilkan datang dari seorang teman yang aku jumpa semasa pergi bercuti ke Homestay di Johor. Sejak dari itu, kami rapat disebabkan "niche" kami sama, iaitu suka buat business a.k.a buat duit

So, satu malam tu kami jumpa di Shah Alam untuk try market kan Kerepek Bayam Online dengan aku sebagai pelopor menjualnya dulu dibawah label LCCT

business meet-up & marketing strategy yang aku catit untuk reminder...

Pada permulaannya, memang sukar nak yakinkan orang ramai, lagi-lagi dalam online untuk jual kerepek. Itu aku akui masa aku mula-mula pasarkan kerepek pisang tanduk LCCT. Tak ramai yang beli pun masa tu, tapi dengan kaedah-kaedah pemasaran yang betul, aku tekad teruskan juga.

Same goes to Kerepek Bayam Online ni...


Antara kaedah yang digunakan dalam pasaran online

Gambar memainkan peranan paling penting, sebab orang nak tengok produk tu macam mana kan? so dengan gambar yang jelas, nyata dan terang memudahkan pelanggan-pelanggan online ni menilai, menentukan, dan seterusnya membeli dengan kita. Gambar yang buruk, memburukkan imej kepada si penjual.

Ok lah, kalau korang berminat nak beli Kerepek Bayam Online ni, boleh WhatsApps di number 012-3437359 (shahroll) dan aku boleh COD sekitar Klang & Shah Alam sahaja, lebih dari tu aku akan postage k?

enjoy!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ini adalah blog peribadi Shahrul Shaharuddin. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah hak cipta terpelihara..Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan shahrul hairy shaharuddin. Anda boleh menyiarkan semula artikel atau info di laman blog, di laman forum atau di laman sosial yang lain namun, sila pastikan anda membuat backlink/kredit/citation kepada blog ini sebagai tanda penghargaan dan sokongan.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau pelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut garis panduan undang-undang Malaysia.