Al Barakah

cari artikel blog disini

Loading...

Apr 17, 2014

Moistvalley Cake yang mantap? by shahroll




As salam, hello readers...

Mempunyai 1-2 business yang berlainan tetapi dalam 1 bidang yang sama (industri makanan) menjadi sebati dengan aku. Mungkin aku bermula dengan bidang perkhidmatan seperti fotograpi, editing video dan sebagainya, tetapi dalam bidang makanan mempunyai "soul" yang tersendiri.

Dan, aku membuka perniagaan yang baru. Kek basah?

Dalam istilah Melayu memang tak sedap, moist cake juga orang sebut kan? Takpe, kita ikut trendy. MOIST CAKE!

Berbekalkan dengan brand "Moistvalley Cake" aku membawakan kepada korang semua satu produk kek basah yang mewarnai industri makanan kita hari ini.

rupa bentuk Moistvalley Cake 

Dengan harga pengenalan adalah RM5.30 sahaja untuk 1 item. TETAPI! ada harga PROMOSI yang sedang berlangsung sempena pembukaan bisnes baru aku ni, sila rujuk Facebook page: Moistvalley Cake 

enjoy!


Apr 16, 2014

Tanam anak pokok pisang tanduk @ Sungai Yu, Kuala Selangor by shahroll




As salam, hello readers...

Haluu! Apa khabar? Ok, kita sambung cerita pasal aku balik ke kampung minggu lepas. Antara aktiviti sebelum aku balik ke Klang adalah menanam anak pokok pisang tanduk dibelakang rumah nenek aku di Sungai Yu.

4 anak pokok pisang tanduk

Pokok pisang tu diberi oleh makcik aku yang ada disebelah rumah nenek. Walaupun cuma 4 pokok je, tapi bila berkebun ni rasa lain macam! Bukan rasa apa, penat gila kot. Dengan keadaan tanah yang jenis keras+tanah liat, memang hazab!

sempat pose sebelum sesi menanam

Untuk tempoh membuahkan hasil, lama lagi. Kira-kira 6-7 bulan jugak penantian. Tapi Alhamdulillah sekarang sumber (supplier) pisang tanduk/lang mentah semakin ramai yang aku dapat. Kawasan sekitar Klang, Meru, Johan Setia dan paling baru Sijangkang. Sekali production untuk kerepek pisang tanduk LCCT tak kurang dari 60kilogram

kawasan tanah di Kampung Parit Empat (Segambut)

Di kawasan Segambut juga cantik untuk membuat investment penanaman pisang tanduk/lang ni. Pakcik aku boleh handle disini dengan mencarikan beberapa supplier yang boleh supply pisang mentah setiap 2 minggu sekali kepada kitorang. Aku harap apa yang dirancang, diperkenankan oleh Allah SWT, aminn!

enjoy!


Apr 14, 2014

Banana Cupcake pisang berangan? find out here! by shahroll




As salam, hello readers...

2 hari berada di kampung, cukup buat aku dan keluarga fresh kan kembali sel-sel otak yang lama tepu. Dengan pelbagai aktiviti yang dilakukan seperti memetik buah mangga, kelapa tua, tanam pokok pisang, melawat saudara-mara dan lepak di sawah-sawah. Cukup best!

Itu aku akan ceritakan kemudian.

Now, aku nak cerita pasal banana cupcake. Wak (makcik saudara) aku adalah seorang peniaga pisang. Pelbagai pisang actually. So, kebetulan masa aku balik ke kampung, pisang berangan dia banyak. Sangat banyak. Maka, dia pon bagilah 2 plastik penuh untuk kitorang makan.

pisang berangan

Disebabkan banyak lepas tu dekat-dekat nak busuk, daripada dibuang saja kan rugi? Jadi, mak aku pun kupas mana yang masih elok lagi then diadun untuk buat "banana cupcake" yang comel-comel itu.

Inilah hasilnya;

Banana Cupcake pisang berangan

Rasanya macam mana? Jujurnya, aku sendiri tak sempat nak makan walaupun dah 2 hari cupcake ni disimpan. Yes, 2 hari masih lagi boleh dimakan. Tahan kan? mungkin cara adunan atau masak mempengaruhi ketahanan cupcake tersebut.

Bapak aku berkata, 'Ni boleh jual kat kantin ni, orang suka makan'. Terdetik pada saat itu, aku pun cadang nak jual dan memasarkan cupcake ni. Mak aku macam setuju aje, walaupun untuk kecil-kecilan saja.

Mungkin boleh test-run di kilang kantin bapa aku kerja. Ada sambutan boleh luaskan lagi.

Antara cupcake yang aku sempat Google (sekadar contoh);



enjoy!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ini adalah blog peribadi Shahrul Shaharuddin. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah hak cipta terpelihara..Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan shahrul hairy shaharuddin. Anda boleh menyiarkan semula artikel atau info di laman blog, di laman forum atau di laman sosial yang lain namun, sila pastikan anda membuat backlink/kredit/citation kepada blog ini sebagai tanda penghargaan dan sokongan.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau pelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut garis panduan undang-undang Malaysia.