Tepung pedas terbaik dari Tepung Berempah My Lesung




As salam, hello readers...

Syukur Alhamdulillah, dapat lagi aku update blog. Walaupun tak sekerap dulu, insyaAllah akan ada update panjang-panjang untuk tatapan korang ok? Alright, hari ni aku nak share dengan korang semua pasal tepung. Tepung??? Ah, serius la??

Tepung Berempah dari My Lesung

Sebenarnya, aku teringin nak buat Chicken Fillet tu sebelum aku terjatuh sakit sebab backpain lagi. Alhamdulillah, selepas beberapa hari berehat, aku dah OK sikit. Sebelum tu nak bangun pun tak boleh! pheww~ Ok, lepas aku balik dari klinik untuk checking progress aku, terus ke Giant Jalan Kebun untuk dapatkan bahan-bahan nak buat ayam goreng.

Tepung Berempah My Lesung ni boleh di dapati di supermarket Giant ye!

Carian di rak Giant, yesss!! jumpa pun... haha!!

2 bahan ni je, cukup dah nak buat chicken fillet aku, hehe!!

Berat tepung ni dalam 250gram yang mana, cukup untuk korang buat satu bekas daging ayam yang aku beli tu. Kalau korang jenis goreng daging ayam ketul-ketul, dalam 8 sampai 10 ketul untuk satu beg tepung tu ye. Cara goreng kena betul, meh aku tunjuk meh....


penyediaan sebelum menggoreng Chicken Fillet

Daging ayam dibasuh-basuh dan diletakkan dalam pinggan macam gambar kat atas ni. Lepas tu, ambil tepung My Lesung dan buat 1 pinggan untuk campur dengan air, satu lagi yang kering. Korang akan salut tepung yang basah dulu lepas tu baru yang kering. 

Tak paham? nanti boleh tengok video eh!

sementara tunggu minyak panas, hehehe...

proses menggoreng, yeayy!~

Aku sedang menyalut daging ayam dengan tepung yang basah dan salut balik dengan tepung yang kering. Lepas tu, baru masuk dalam kuali. Yeayhhh!! Nak tengok hasil kejadian Chicken Fillet aku tak? Jangan terliur ehhh...

Hermmmm~ dapppnyaaaaa.. (sedapnya!!)

Sejujurnya, masa menggoreng bau dia dah naik sedap dah. Lepas tu, pedas-pedas dia takde la menyengat sangat. Just nice orang kata. Rasa herbs sikit sebab ada jintan, nice taste for me!

fuhhh ini macam, buat makan-makan open house pun terbaik juga....


Bagi yang suka bervideo, aku sediakan 1 video untuk korang dna lepas tu, boleh la subscribe channel aku tu ye! haha, tak pun korang sebarkan dalam Facebook taw!! hehehee...


Korang dah teruja nak try Tepung Berempah My Lesung ni, boleh terjah mana-mana Giant yang dekat dengan korang ye. Dan boleh juga lihat senarai Giant tu di Facebook page Tok Mama Kitchen kat sini: https://www.facebook.com/TokMamaKitchenRempahRatus/

Korang ada pilihan samada nak beli secara online di Lazada atau pun di Facebook page dorang ye?


selamat mencuba!!


jemput makan ye.. Bismillah.. krupp kruppp!!




Selamat mengundi, Malaysia!




As salam, hello readers...

Tak sampai 24 jam lagi, seluruh rakyat Malaysia akan membuang undi di saluran masing-masing. Selepas 11 hari berkempen oleh parti-parti yang bertanding, maka esok adalah penentu untuk rakyat memilih siapa yang layak menerajui negara yang tercinta, Malaysia.

 PRU14/GE14

Secara peribadi, kali ni aku mengundi untuk kali kedua, ditempat yang sama. Walaupun aku duduk di Parlimen Shah Alam, aku tetap mengundi di parlimen Klang dan DUN Pandamaran. Undi? Rahsia! hehe...

Rata-rata bila aku bersembang, Pilihan Raya 14 (PRU14) ni sengit, banyak penjuru dan sukar untuk diramal. Memang betul, dengan berbagai analisa, kajian dan Prof-Prof bijaksana yang menganalisis kerusi yang bakal dimenangi oleh parti-parti politik, sememangnya bukan tugas yang mudah.

Mana yang dikata kubu kuat sesebuah parti, mungkin kali ini sudah ditembusi oleh parti yang lainnya. Jika di sebelah sana kata begini, disebelah sini juga kata begitu. Itulah politik demokrasi yang terbuka di Malaysia.


Tidak kira apa 'warna' anda, selamat mengundi dan pilihan di tangan anda! The power in your hand!


SELAMAT MENGUNDI, MALAYSIAN!

 




Pembekal satay mentah Klang dan Shah Alam by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, sempat lagi update dalam blog aku ni. Last update pada 2017, memang busy sungguh 2018. Serba sedikit aku bagitahu, kesibukkan adalah disebabkan kerja-kerja meningkatkan brand-brand company orang lain (Social Media Manager) dalam SH Network Media, dan juga perniagaan yang baru aku ceburkan diri, pembuatan satay!

Mesti korang tak percaya kan? HAHA!


memperkenalkan: SATAY VIP

Alhamdulillah, idea untuk buat satay ni, mungkin Allah SWT yang berikan kekuatan dan aku dan juga isteri walaupun tiada latarbelakang menjual satay, apatah lagi buat satay frozen. Tapi bagi kitorang, passion makanan adalah kuat. 

satay size biasa: RM0.70 sebatang (mentah)

satay size custom: Harga boleh runding dengan team satayvip =)

Percubaan demi percubaan membuat perapan satay dimulakan seawal bulan Februari 2018. Peringkat awal, memang rasa satay tu pun kelaut! Tak rasa la satay yang biasa kita makan tu. Ibaratnya, satay peringkat awal just "try and error" buat kami berdua.

Seterusnya, aku sebagai Lead team satayvip, mula mencari rahasia-rahasia yang ada dalam pembuatan satay. Research and Development (RnD) memang tak pernah berhenti selagi satay tak mencapai standard ke-satay-an Malaysia.
Aku mula adun resepi Malaysia, Indonesia, Brunei dan juga Singapura. Rujukan utama aku haruslah Indonesia, sebab kat sana banyak jenis satay/sate boleh didapati.

SATAY VIP (terbaharu)

Gambar satay yang korang tengok kat atas ni, ini merupakan stage yang terkini. Satay VIP sudah pun mendapat tempahan bagi membekalkan satay-satay premium untuk cafe/restoren/kopitiam mereka. Aku ulang sekali lagi, satay PREMIUM ya, sebab? sataynya size yang BESAR =) *rujuk gambar satay size custom kat atas*

FOOD TESTING @ SUBANG PARADE

Pada 2 April 2018, kami telah pun berjumpa dengan pemilik restoren yang terletak di Subang Parade bagi sesi ujirasa satay VIP. Alhamdulillah, mendapat reaksi positif dan ada beberapa adjustment bagi memenuhi kehendak mereka yang menjual makanan standard kopitiam. Dan mereka juga telah memesan 100 cucuk satay VIP (size custom!) untuk bekalan mereka.

PEMBEKAL SATAY MENTAH @ KLANG/SHAH ALAM

Bagi korang yang mahu berjinak-jinak untuk berniaga satay, tapi tak tahu nak ambil bekalan satay mentah dengan siapa, boleh berunding dengan team SATAYVIP untuk kitorang beri pakej-pakej menarik untuk permulaan biznes korang ya?

InsyaAllah, dari segi kualiti rasa dan kesegaran ayam biar kami yang jaga. Anda keluarkan modal sedikit bagi menyenangkan urusan biznes anda! =)


Boleh wasap: 0123437359 (shahrul) untuk sebarang urusan berkaitan dengan satay. 


Terima kasih





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...