Part #1 Pulau Langkawi: 4 hari 3 malam #familytrip by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, setel part hantar invoice dan task Facebook Manager. Ada beberapa tasks yang tak sempat nak hadap, rest jap dengan update blog shahrulhairydotcom ni. HAHA! Blogging for release tension, right?

Aku ke Pulau Langkawi minggu lepas bersama keluarga belah isteri aku. Kali ke-2 sebenarnya ke Langkawi, tapi ini lebih menyeronokkan sebab bercuti 4 hari bersama family. Ada seramai 12 orang members dalam trip kali ni.

Dataran Lang

1) Aku ambil cuti sejak bulan Januari. So tak ada masalah sebab dah approve awal (2 bulan sebelum tahu!) haha. Pergi masa cuti sekolah pulak, semua homestay, transport ada sedikit mahal. Pepandai la korang nego

2) Aku stay di area Bukit Temin, Kendawang. Aku pun tak sure, tapi bila cuti sekolah sekali dengan ada event LIMA, kebanyakkan homestay pun penuh. Mana yang ada kita rembat. By the way, yang uruskan hal-hal penggangkutan, rumah ni kakak-kakak ipar aku. Baguih depa ni!

3) Aku bawak van besar kat sini. Tak sangka aku pandai bawak van diesel 3.0 punya van tu. Urvan ke hape tah, lupa. Sedap bawak jenjalan. Naik bukit bila kitorang ke Skycab cable car tu, selamba je. 80km/j pun dah cun bila bawak-bawak family jalan. hehe!

4) 1st day tak ada apa sangat. Sampai airport, cari van yang owner park area airport lepas tu pergi makan tengahari berdekatan dengan homestay. Beli barang-barang kering sket untuk bekalan kat rumah. Alah, beli beras sket, telur, sardin. Boleh jimat ye dak?

5) Langkawi banyak homestay best-best! Lelagi area Pantai Chenang. hehe!

Aku buat overview dulu la ye. Esok-esok aku sambung beberapa part lagi. HAHA! saja la kasi korang baca blog aku banyak kali. HAHA!

enjoy!

Tokey van nanti di Langkawi! Aminn.. haha!





Dr Hijama: Bekam Professional oleh Doktor bertauliah




As salam, hello readers...

Agak lama aku tak berbekam sejak mendirikan rumahtangga akhir 2015. Masa tu rasanya aku ke Cheras, rumah rakan sepejabat untuk membuang darah kotor dalam badan aku ni. Alhamdulillah, sekarang aku tak perlu lagi pergi jauh-jauh kerana adanya bekam professional yang dekat sikit dengan aku.


rawatan bekam professional dari Dr Hijama


Kenapa perlu bekam?
Bekam mempunyai 1001 manfaat untuk kesihatan tubuh badan terutama dalam aspek pencegahan pelbagai jenis penyakit. Dan ada 10 keadaan badan yang menyebabkan korang perlu berbekam adalah;

1. Kerap sakit kepala @ migrain
2. Sakit @ sengal-sengal di bahagian leher dan bahu
3. Lenguh-lenguh di bahagian belikat/pinggang/pinggul
4. Badan terasa lesu, letih & sering mengantuk
5. Kadar gula melebihi paras normal
6. Kadar total kolesterol & kolesterol jahat (LDL) melebihi paras normal.
7. Sakit-sakit sendi terutama kaki disebabkan gout
8. Tekanan darah tinggi
9. Haid tidak teratur/lancar @ kerap senggugut
10. Kulit wajah kusam dan jerawat melanda

Ini hanyalah beberapa sebab kenapa anda perlu berbekam. Apa yang lebih penting, kajian ilmiah di HUSM oleh Prof. Dr. Abd Aziz Al-Safi telah menemui bekam boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular (cardiovascular diseases) atau lebih dikenali penyakit 4 serangkai iaitu diabetis, darah tinggi, tinggi asid urik & tinggi kolesterol. 

Kami di DR Hijama komited membantu anda untuk menyelesaikan masalah tersebut melalui pakej-pakej yang kami tawarkan.


Jika anda sihat dan tidak punya penyakit, itu lebih baik untuk anda berbekam sebagai pencegahan & 'maintainance' badan anda. Mencegah lebih baik dari mengubati.


rawatan bekam professional dari Dr Hijama


Siapa DR HIJAMA?
DR Hijama adalah sebuah klinik perubatan komplementari yang diasaskan oleh doktor perubatan. DR Hijama menyediakan peluang kepada masyarakat untuk mendapatkan penerangan secara ilmiah dan rawatan yang profesional khususnya rawatan bekam dan resdung.

Pengasas Dr Hijama Bekam Professional Dr Azrinaz, sebelum ni pernah bertugas di Hospital Serdang tapi sekarang dah resign la sebab dah bukak pusat rawatan bekam yang sekarang ni dah ada 2 cawangan. 1 kat Seri Kembangan, dan 1 lagi yang baru bukak kat Meru, Klang. Yang aku pergi buat rawatan bekam aritu kat cawangan Seri Kembangan. Berhadapan  dengan Jusco Equine dan Apartment Zeva, atas MyMydin, sebaris dengan dengan Maulana Bistro
sumber: Adzril blog 


SENARAI SERVIS YANG DITAWARKAN OLEH DR HIJAMA

BEKAM KLINIKAL DR HIJAMA

Bekam dijalankan dengan kaedah klinikal, bersih dan selamat dari risiko penyakit berjangkit. Sesi dimulakan dengan terapi infra-red untuk meransang peredaran darah, juga dapat membantu masalah sakit-sakit otot. Seterusnya diikuti terapi bekam luncur yang berfungsi sebagai urutan dan bekam angin yang memberi efek kebas sebelum bekam darah dijalankan. 

Kesemua proses dijalankan dengan penuh teliti dan pelanggan tidak perlu berasa gementar kerana perawat akan sentiasa membantu anda sepanjang tempoh rawatan.


BEKAM KOSMETIK DR HIJAMA

Bekam kosmetik di DR Hijama memberi peluang kepada pelanggan untuk memiliki kulit wajah yang cantik dan berseri secara semulajadi. Tidak perlu risau dengan kesan lebam bekam kerana kami menggunakan teknik khas yang dapat meminimakan kesan tersebut.

Fungsi dan kebaikan bekam kosmetik;
1) Mengurangkan masalah jerawat yang teruk
2) Membantu mengurangkan masalah jeragat @ pigmentasi dan kulit kusam
3) Membantu mengurangkan masalah resdung
4) Meransang keanjalan kulit secara semulajadi
5) Menjadikan kulit lebih segar dan berseri


RAWATAN RESDUNG BIOHERBS

Rawatan resdung bioherbs menggunakan teknik pengeluaran ‘stagnant mucus’ yang menjadi punca resdung menggunakan herba khas. Ianya sesuai untuk sesiapa  yang mempunyai simtom-simtom alahan dan resdung seperti kerap bersin, hidung kerap berair, hidung tersumbat, gatal di kawasan sekitar muka dan telinga, kerap sakit kepala dan bahagian depan muka, dan masalah jerawat.  

Teknik Rawatan Resdung Bioherba 8 dalam 1, sesuai untuk pelbagai peringkat umur seawal usia 7 tahun.

stagnant mucus kalau korang tak mahu buat rawatan resdung! urghhhh...


Antara mereka yang mendapatkan rawatan resdung di Dr Hijama

KELEBIHAN DR HIJAMA

Tak lengkap rasanya, kalau aku tak memberitahu korang, apa yang lebihnya Dr Hijama dengan rawatan bekam yang lain? Tentu ada something special dari Dr Hijama ni kan? Jom baca kat bawah ni;

KONSULTANSI
Pelanggan akan diberi penerangan dan informasi berkenaan rawatan yang akan dijalankan.

PEMERIKSAAN KESIHATAN
Setiap pelanggan akan menjalani pemeriksaan kesihatan asas sebelum sesi rawatan bermula.

MEMENTINGKAN KEBERSIHAN & STERILITI ALATAN
DR Hijama sangat mementingkan steriliti alatan dan kebersihan tempat rawatan untuk mengelakkan risiko penyakit berjangkit yang berbahaya sepert HIV & Hepatitis B. Alatan akan dicuci mengikut prosedur yang ketat seperti menggunakan cecair nyah kuman khas

MENYEDIAKAN PERAWAT LELAKI & WANITA
Kami mempunyai tim perawat lelaki dan wanita yang terlatih dan professional.

TEMPAT RAWATAN
Mempunyai bilik rawatan khas untuk lelaki dan wanita. Bersih, selesa dan menenangkan. Juga menyediakan ruang menunggu dan ruang solat.

HARGA YG BERPATUTAN
Harga yang terbaik dan mampu milik untuk setiap pelanggan


team Dr Hijama

Maklumat berbekam dari rakan blogger yang lain, korang boleh lihat di laman blog Adzril (Rawatan Bekam Seorang Doktor) dan juga Dhia Viva Dea (Rawatan Bekam Dr Hijama Dikendali Oleh Doktor Bertauliah)

Pelanggan Dr Hijama dari pelbagai peringkat usia untuk mendapatkan rawatan yang terbaik!







Lokasi Cawangan:

Dr Hijama Seri Kembangan
A-9-1 Blok A Jln PP25, Putra Walk, Taman Pinggiran Putra, 43300 Serei Kembangan Selangor
(Landmark: atas mymydin,berhadapan Jusco Equine, berhampiran pasar borong selangor)


Dr Hijama Meru
No 21A Jln Meranti Sutera, 1/KU1 10, Pekan Meru, Klang
(Landmark: atas Penko, berhadapan NSK Meru)

Waktu Operasi (by appointment)
Setiap hari 10am-10pm (kecuali selasa)

Hotline
0136245430

Website: drhijama.com

Pondok Pondok Brand: Sambal Melayu terbaik! by shahroll




As salam, hello readers...

Bila kita bercakap mengenai 'sambal' apa yang berlegar di ruang fikiran korang? Mungkin sambal kering ikan bilis? sambal jeruk? sambal kedondong? sambal cili merah? semua lah terkeluar kan! Ahaa, tak lengkap rasanya kalau kita tak tahu asal usul sambal ni, mana datang?

Menurut Wikipedia yang aku Google, sambal ni kita pinjam perkataannya dari Indonesia, 'Sambel' yang mana, di belah Nusantara ini memang terkenal dengan keenakkan sambal yang diwarisi dari satu keturunan ke satu keturunan. Lagi-lagi orang Jawa!


yummy!!

Dengan peredaran masa kini, sambal agak mudah untuk dinikmati kerana banyak pengeluar pes atau sambal segera dipasaran Malaysia, tetapi tahukah korang sambal yang terbaik sekali, siapa dia?

PONDOK PONDOK BRAND

Jenama sambal yang aku baru rasa keenakkan Sambal Hijau dia. Terima kasih kepada PONDOK PONDOK BRAND yang mengeluarkan pelbagai jenis sambal yang memikat hati pelanggan dengan inovasi terkini. Bulan Januari lepas, aku ada membeli 1 botol Sambal Hijau berharga RM20 (harga promosi!) untuk 1 botol yang besar.

Makan dengan bubur nasi, memang ummphhh!!

Sambal Hijau+Bubur Nasi

Bau yang tidak "tenggik" (bau hapak sambal) tidak ada di dalam pes keluaran Pondok Pondok Brand ni. Rasa authentic sambal Melayu, memang terasa! Ini yang aku mahukan, seperti makan di rumah. Boleh lihat video di bawah, apa kata mereka yang lain mengenai Pondok Pondok Brand



Best kan? Kalau korang berada di Kuala Lumpur, boleh singgah di area Jakel KL untuk test sambal mereka yang sedap ni. Atau korang boleh membeli secara online dengan melihat Facebook page mereka di bawah ini;

facebook page: PONDOK PONDOK BRAND


Produk keluaran PONDOK PONDOK BRAND

Sambal Bilis Lobak
Sambal Bilis Kering
Sambal Berlado
Sotong Sira
Sambal Hijau
Sambal Udang Kedondong




 "Cuba rasa... PERGHHH!! MERECIK"




Bagaimana membuat video promo di online? by shahroll




As salam, hello readers...

Alhamdulillah, dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani, dapat juga aku update sikit dalam blog shahrulhairy dot com walaupun agak tight jadual yang aku rasa tak cukup untuk luahkan dalam 1 post entry, gituh! hehe

Tapi aku nak juga update sikit tentang keperluan video untuk perniagaan korang atau video online marketing yang mana, korang boleh push di dalam Youtube atau paling kurang pun di Facebook page (upload di page atau personal FB juga boleh!)

Kenapa video?


Sebab, orang suka menonton video dan data internet juga dah semakin murah sejak perang sesama mereka untuk data plan mobile kan. So, penggunaan video semakin meluas dan terutamanya kepada belia muda-mudi memang suka melayan video-video pendek sekarang ni.

Itu salah satu faktor.

Antara faktor lainnya, video ni orang boleh 'catch' cepat apa info yang korang nak sampaikan, betul? Dari korang membaca tulisan aku dalam blog ni, dengan korang menonton video aku di channel Youtube, mana lebih seronok? Mesti video kan? ahaaa gituh!

Gaming dalam sosial media untuk segment video masih hijau di Malaysia. Even bloggers/vloggers Malaysia juga masih tak ramai membuat video untuk kegunaan sendiri hatta untuk job review sekalipun. Kalau ada, hanya seketul dua yang aktif dan bagus.


enjoy!



Lapan Tip Mendapatkan Hartanah Terbaiknya Seterusnya





Umpama kisah dongeng, penyenaraian hartanah terbaru umpama pari-pari untuk pembeli baru. Membeli hartanah di Malaysia adalah perkara mudah jika anda bergantung kepada laman pasaran seperti PropertyGuru untuk mendapatkan keputusan carian segera berkenaan hartanah yang tepat. 

Bagaimanapun, setiap pembeli baharu pasti akan berdepan pelbagai tekanan semasa memilih rumah yang tepat untuk dibeli. Berikut adalah lapan pengajaran bernilai yang dapat membantu memudahkan carian hartanah anda.


Lokasi Strategik
Sebelum anda mula mencari ejen hartanah, penting untuk anda menentukan lokasi yang tepat untuk hartanah impian anda.  Berikut adalah panduan untuk anda menentukan lokasi terbaik jika anda mahu membeli hartanah.  Untuk memudahkan kerjaya anda, pilih rumah yang berdekatan dengan tempat kerja anda dan pastikan dekat dengan kemudahan seperti pusat membeli-belah, pengangkutan dan lain-lain prasarana penting. 

Menurut CNBC, anda perlu mengehadkan pilihan anda selaras dengan belanjawan sedia ada. Di Malaysia, pembeli rumah kali pertama layak mendapatkan pinjaman perumahan dengan 90 peratus margin , dan anda perlu ada sekurang-kurangnya 30 peratus daripada harga jualan rumah dalam bentuk tunai. Ia akan merangkumi kos perundangan, dokumentasi dan 10 peratus bayaran pendahuluan.


Cari Hartanah “Atas Tanah”
Kepada mana-mana pemilik baru, anda disarankan mempertimbangkan untuk membeli rumah atas tanah terlebih dahulu. Jenis rumah yang anda boleh beli adalah daripada banglo, rumah setingkat atau dua tingkat daripada memilih untuk membeli kondominium atau pangsapuri. Harga rumah atas tanah mungkin agak mahal, tetapi ia pilihan terbaik untuk anda ketika membeli. 

Masa yang lama yang diambil untuk mendapatkan geran strata untuk rumah jenis kondominium atau pangsapuri akan mempengaruhi kewangan anda, jadi pilihlah rumah atas tanah. Pesanan ini juga berguna untuk pembeli rumah yang berpengalaman.


Dapatkan Gadai Janji Yang Fleksibel 
Jika anda mencari rumah untuk memenuhi keperluan, maka mencari hartanah untuk dijual adalah penting. Jika usia anda masih muda, dapatkan pinjaman yang fleksibel dan sesuai dengan situasi kewangan anda. Dan, jika anda pembeli berusia setengah abad, bayar wang pendahuluan dengan banyak  untuk dapatkan pinjaman dengan kadar faedah lebih rendah untuk rumah anda. Dapatkan pinjaman perumahan yang fleksibel supaya anda mampu membayar sambil mengurangkan baki tunggakan dalam jangka masa pendek. 


Ukur baju di badan sendiri.
Kesilapan biasa yang diulangi kebanyakan orang adalah melangkaui belanjawan mereka ikut perasaan. Sebelum mula mencari hartanah, penting untuk anda menetapkan belanjawan anda, jika anda terlalu ikut perasaan, anda mungkin akan menyesal nanti. Bagaimanapun, carilah hartanah yang anda mampu dan bayar tanpa mengganggu rutin anda. Salah satu tanda yang anda sedang maju adalah di saat anda membayar pinjaman anda, anda boleh jalani hidup anda tanpa apa-apa perubahan.


Kajian, kajian, kajian
Bila bercakap tentang hartanah,  jangan hentam kromo semasa membeli. Semua orang akan mahukan wang anda. Jadi, carilah hartanah yang ada pulangan pelaburan. Caranya adalah, jangan menerima nasihat atau pujukan bulat-bulat, tapis maklumat yang sampai kepada anda,  sebelum meneruskan dengan pilihan yang bersesuaian. 

Adalah penting untuk anda dapatkan nasihat daripada ejen hartanah yang boleh dipercayai dan mempunyai reputasi tinggi. Elakkan daripada membeli disebabkan oleh khabar angin atau rentak pasaran yang tidak dapat dibuktikan. Kajilah situasi pasaran semasa dan hartanah terbaik di kawasan sekitar anda


Biar Lambat Asal Selamat
Jika anda pembeli rumah kali pertama, menurut BBC, membeli rumah adalah langkah pertama untuk membina kewangan. Bagaimanapun, sebelum membeli rumah, pilihlah rumah yang berada dalam lingkungan belanjawan anda sebelum beralih ke hartanah yang lebih besar; kerana ini adalah pelaburan jangka panjang, anda disarankan melakukan kajian terperinci. Anda boleh bermula dengan pangsapuri atau kondominium sebelum beralih ke rumah yang lebih mewah dengan kadar faedah tinggi.


Kesediaan
Lupakan apa yang anda baca di atas, soalan pantas untuk diri anda, adakah anda benar-benar bersedia untuk membeli? Itu adalah aspek paling penting dalam memilih kondominium atau hartanah yang tepat untuk dibeli..  Memilih hartanah yang berada di bawah kemampuan anda adalah perkara paling penting dalam pembelian rumah. 

Jalan paling mudah untuk mengukur kemampuan anda adalah, jika jumlah hutang tidak melebihi 33 peratus belanjawan anda, maka anda masih dikira mampu. Satu lagi cara adalah memastikan gadai janji anda tidak melebihi 28 peratus pendapatan anda sebelum anda membeli.


Pemeriksaan
Untuk semua bakal pembeli, pemeriksaan adalah aspek yang sangat penting. Gunakan khidmat pakar dalam industri; ini akan menjimatkan kos anda dari segi kos baik pulih mahupun penyelenggaraan. Anda boleh menemani pemeriksa anda ke hartanah pilihan anda dan dapatkan pandangannya sebelum membeli.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...