Kenapa Youtube channel? by shahroll




As salam, hello readers...

Lama betul tak menaip dalam blog aku ni. Sejak aku tubuhkan SH Network Media pada tahun 2015, boleh dikatakan aku fokus dekat bisnes tu 200% bagi menjayakan supaya terus membangun dan berkembang.

Alhamdulillah pada tahun 2019, sudah mendapat hasil seperti yang dirancang pada 4 tahun lepas dari segi penyampaian perkhidmatan dan juga pertambahan client secara kontrak. Dan untuk 4 tahun akan datang (sampai tahun 2023) perancangan untuk meluaskan lagi perkhidmatan SH Network Media di seluruh Malaysia.


OK, cukup untuk biznes yang aku bangunkan. 

Now aku nak ceritakan tentang platform Youtube yang aku create sejak Nov 2006. Tapi disebabkan aku tak buat betul betul, channel ni dah lama "bersawang" dengan ketiadaan kandungan video-video yang sepatutnya aku update walaupun pada tahun 2006 ada beberapa video telah diupload.

Tapi biasalah, views kurang sebab kualiti pada video pun out, peralatan merakam video pun dah serupa video 3gp output!

Youtube channel: SHAHRUL HAIRY CHANNEL

Berbekalkan subscribers 328 pada hari ini (26 Oktober 2019) aku nekad nak hidupkan balik channel aku. Niche yang aku pilih adalah bisnes dan juga personal. Aku pilih 2 niche ni dalam channel aku sebab aku suka share macam-macam dan aku kategorikan dibawah 2 niche tersebut.

Kalau aku buat training untuk bisnes SH Network Media, aku letak bawah tag bisnes. Kalau aku suka makan-makan, aku letak bawah tag Food. Macam tu lah. Tapi untuk professional Youtubers, mereka akan develop 1 niche sahaja dalam channel Youtube mereka.

Aku macam kedai runcit, macam macam ada! haha!



Video aku untuk Online Seller

Aku masih belajar untuk bercakap depan kamera/smartphone dengan "perfect" walaupun kita bukan pelajar Mass Comm, kita cuba terbaik. Ada eye-contact, intonasi dan nahu percakapan dan lain-lain faktor aku cuba belajar bagi nampak smooth lagi untuk menjadi seorang Youtubers di Malaysia.

Footage dan editing semua aku buat dalam smartphone. Bukan malas nak edit dalam desktop, tetapi kemajuan smartphone sekarang ini membolehkan kerja merakam dan membuat suntingan video menjadi mudah dan capaian yang senang untuk semua. Lagi sekali, professional Youtubers akan edit dalam desktop mereka untuk suntingan yang lebih advance.



That's all, have nice day!


Tshirt muslimah dari Tshirt Wanita Dot Com (TWDC) by shahroll




As salam, hello readers...

Membeli secara online tidak lagi menjadi suatu "kepelikan" di tahun 2019 ni kan? Tapi pelik kalau ada yang masih belum tahu nak membeli dengan seller online, tuhhh kesian! huhu! Bawak bawak belajar dan ubah diri eh?

OK lah, kita ke tajuk utama.

Korang suka tak membeli tshirt muslimah di online? Lebih lebih lagi di Instagram, pasti korang runsing mana satu nak dibelinya. BANYAK PILIHAN!



Tshirt muslimah dari Tshirt Wanita Dot Com memberikan korang pilihan dan kepelbagaian jenis design dengan harga mampu milik. Tshirt muslimah ini ada ciri-ciri khas yang boleh korang baca di blog mereka https://tshirtwanitadotcom.blogspot.com

Dalam blog tu juga, korang boleh membeli secara online dan seller akan menjawab pertanyaan korang dalam aplikasi whatsapp. Senang kan?


INI TUJUH (7) #KEUNIKAN BAJU MUSLIMAH INAYAH:


✅ MATERIAL COTTON TSHIRT --> Tak jarang, warna tak luntur, tak panas, serap peluh & sgt selesa walau dipakai seharian.

✅ NURSING FRIENDLY --> Direka khas untuk mudahkan menyusu baby dgn zip 9 inci. Tak perlu selak-selak lagi dah.

✅ CUTTING 'A' SHAPE --> Terletak elok & tak nmpak bentuk badan, aurat terjaga. Sgt sesuai utk wanita berpinggul besar @ wanita berpantang.

✅ KEMBANG BAWAH --> Panjang blouse ini sehingga paras peha dan cutting kembang memudahkan buat aktiviti sprt berjalan & duduk

✅ EASY IRON --> Gosok sikit2 je dah hilang kedut, barulah cepat siap.

✅ 10 WARNA --> Semua warna lawa-lawa. Senang nak match dengan tudung sis.🤭

✅ PELBAGAI SAIZ --> Ada 7 saiz, bermula S sampai 4XL ada.



Dari Singapore ke KL bersama SCOOT




Kita mesti selalu naik MAS untuk ke mana saje tempat yang kita nak pergi kan? So apa kata kali ni korang try naik Singapore based budget airline, nama dia Scoot. Mesti best pengalaman dengan harga yang mur mur jer bak kata orang skang ni. Kalau nak tau cara nak buat scoot online flight booking korang teruskan baca artikel yang tak seberapa ini. Hehehe!!




Kat Traveloka korang boleh buat online booking, let say korang nak cari singapore to kuala lumpur cheap flights korang kena bukak Traveloka web atau apps, search Scoot, then isikan detail macam destinasi yang u guys nak pergi contohnya Kuala Lumpur, cari tarikh yang u guys plan, preferably bukan musim cuti sekolah atau perayaan. 

Lepas tu click search flight, dank orang akan nampak list of flights yang ada pada tarikh yang u guys pilih tu.



U guys pilih yang mana satu u guys nak, isi detail passengers, lepas tu buat payment. Ada banyak cara nak buat payment tapi yang senang online banking atau kad kredit. Kalau semuanya okay u guys akan dapat e-ticket kat dalam account Traveloka u guys atau email. Simpan elok-elok dan jangan hilangkan tau. Sebab e-ticket nilah proof masa u guys nak check in kat airport nanti. Scoot ni asalnya dari Singapore, sejak tahun 2011 dan operate. Memang khas untuk budget travellers kat luar sana. In Kuala Lumpur aku nak share ngan korang tempat-tempat yang agak interesting untuk visit.


gambar: Arkib Negara

Pustaka Peringatan P. Ramlee atau turut dikenali sebagai Memorial P. Ramlee, adalah sebuah destinasi yang wajib dilawati peminat seniman yang telah banyak menyumbang kepada industri hiburan negara pada suatu ketika dulu. Bagi sesiapa yang menceburkan diri dalam industri perfileman atau sebarang bentuk kesenian, di sini, korang boleh mendapatkan pembakar semangat dan inspirasi.

gambar: Tripadvisor Id 

Bukan sekadar sebuah memorial, bangunan di mana pameran berkaitan P. Ramlee ini diadakan juga adalah sebenarnya banglo yang pernah menjadi kediaman Allahyarham Tan Sri P.Ramlee sendiri sehinggalah pemergian beliau pada tahun 1973. Berkeluasan 7,200 kaki persegi, rumah ini adalah tanda perghargaan kepada P. Ramlee yang diberikan oleh Shaw Brothers company filem. Menarik kan?

gambar: Muzium Negara portal

Siapa yang tak tertarik dengan bangunan yang satu ni, terletak di tengah-tengah bandaraya moden KL adalah sebuah bangunan dengan seni bina istana Melayu klasik, Muzium Negara. Sesuailah dengan fungsinya yang mempamerkan koleksi peninggalan lama sejak sebelum wujudnya negara Malaysia sehinggalah masa kini. 

gambar: star2.com

Muzium ini terbahagi kepada beberapa buah galeri iaitu Galeri Pra-Sejarah/ Sejarah Awal yang terletak di tingkat satu di mana korang dapat melihat pameran tentang pembentukan kepulauan Melayu dan artifak yang ditemui di tapak-tapak arkeologi. Seterusnya adalah galeri Kerajaan-Kerajaan Melayu, galeri Era-Kolonial dan terakhir sekali adalah galeri Malaysia Kini.

Memorial Tunku Abdul Rahman telah dilancarkan oleh Dr. Mahathir Mohamad pada 11 November 1994 untuk memperingati sumbangan Almarhum Tunku sebagai Bapa Kemerdekaan yang juga merupakan Perdana Menteri Malaysia dari tahun 1957 sehingga 1970. Terletak di Jalan Dato’ Onn, memorial yang dikelilingi oleh taman indah ini mempamerkan legasi yang ditinggalkan Tunku yang termasuklah foto, dokumen, cenderamata, petikan berita, perabot dan pakaian beliau. Korang juga dapat melihat paparan audiovisual berkaitan Tunku. Juga sebahagian daripada memorial ini adalah tempat tinggal rasmi Tunku yang telah pun berusia lebih daripada 100 tahun namun masih terjaga dengan baik.

 gambar: www.everything-kuala-lumpur.com

Di bahagian luar rumah ini terdapat 2 buah kenderaan klasik yang pernah digunakan Tunku ketika berkhidmat sebagai PM iaitu kereta Cadillac Fleetwood 1959 dan Vintage Car Model Nash Rambler Custom Convertible 1951. Ingin mengenali dengan lebih dekat Bapa Kemerdekaan kita? Datanglah ke memorial yang padat dengan pelbagai info ini.

gambar: blastacars portal

Terletak di tingkat 5 Sungei Wang Plaza, Blastacars Malaysia adalah sebuah trek indoor yang berkepanjangan 200 meter di mana korang boleh berlumba sepuas hati menggunakan Drift Karts yang disediakan. Tahap keselamatannya? Jangan risau, kart yang dihasilkan dari New Zealand ini telah direkabentuk dengan teliti untuk memenuhi standard keselamatan ketat yang telah ditetapkan oleh negara tersebut. Di samping itu, sebelum bermulanya perlumbaan, korang akan diberikan briefing dalam bentuk video dan juga training daripada kakitangan mereka sendiri.

Terdapat 3 pilihan ‘speed setting’ yang ditawarkan iaitu Novice, Advance dan Pro. Untuk menaiki kart Pro yang memiliki enjin berkuasa 390cc, korang perlu menunjukkan kemampuan mengawal kart Advance terlebih dahulu. Kalau staff di sini mendapati korang layak, korang akan menerima ‘Black Card License’ yang membolehkan korang membawa kart Pro. 


Sampai bila nak tengok orang lain berlumba dan driftkan? Inilah chance nak try sendiri!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...