Fiverr: GiG yang ketiga dari akaun Fiverr shahrul hairy




As salam, hello readers...

Pejam celik aku dah masuk GiG ke-3 untuk akaun aku di Fiverr. Alhamdulillah, yang mendapat sambutan hangat untuk services Blog Mention (GiG yang pertama) selepas tu aku cuba berikan service yang ke-2 dan sekarang, GiG yang ke-3 pula.

Apa yang aku berikan?

subscribe my channel: Shahroll Youtube

Aku mempunyai kekuatan dalam channel aku sendiri dengan 50 subscribers Youtube dan viewers melebihi 100,000 ribu jumlah tontonan. Setiap video aku yang dapat melebihi 1,000 tontonan adalah seperti dibawah;

My popular upload

Aku semakin senang dengan menjual perkhidmatan aku di Fiverr. Kenapa? faktor tukaran matawang asing itu menjadi motivasi utama dan yang keduanya, client international tidak banyak kerenah untuk deal dengan mereka.

Asalkan penerangan dalam description GiG itu mencukupi, dorang tak banyak soal. Nak tekan butang "pay" sebanyak USD5 pun tak banyak soal. Easy!

sudah di index! yeahhhh!!

Aku sarankan, korang cuba medium Fiverr ni. Tak rugi apa pun sebab sign up FREE dan boleh mula menjual bakat yang ada dalam Fiverr dan tukar dengan duit! Nak borak santai dengan aku pun takde hal kalau nak belajar.

enjoy!



Isu pembantu rumah Indonesia: Apa cadangan dari Shahroll?




As salam, hello readers...

Aku ada terbaca di portal Utusan, untuk segmen pembantu rumah orang Indonesia. Isu ini sebenarnya dah lama berlegar di sini, cuma belum lagi dilaksanakan memandangkan ekonomi Malaysia juga tidak berapa stabil kebelakangan ni. Dari RM800 mahu dinaikkan sehingga RM1,200 itu, apa relevannya?

sumber: Google Image

Dilihat dari statistik jenayah yang dilakukan oleh pembantu rumah Indonesia di sini, agak membimbangkan (rujuk: Utusan & The Hype Media). Aku tak tahu mereka ni datang dari daerah mana. Mungkin Tenaga Kerja Indonesia (TKI) kena pantau mereka yang nak datang kerja disini dari sudut sahsiahnya, latarbelakang dan paling penting tahap akademiknya.

Aku cadangkan kepada Kerajaan Malaysia untuk isu ini;

1) Dapatkan pembantu rumah dari Indonesia yang memiliki Ijazah Muda dalam bidang perniagaan, sains komputer atau pun paling kurang TESL

2) Kenapa? sebab kelayakkan gaji seperti itu di Malaysia adalah gaji permulaan untuk fresh graduate! 

3) Di peringkat Diploma, boleh dipertimbangkan gaji hanya RM900 sahaja. Termasuk dengan bayaran passport dan lain-lain caj

4) Majikan disini tak perlu nak tanggung segala makan minum, rumah penginapan, duit topup henpon atau segala yang dirasakan hak peribadi, mereka tanggung sendiri

5) Kenakan GST jugak!

Kalau cadangan aku ini diambil kira, aku rasa sektor pembantu rumah, orang Malaysia sendiri nak bekerja. Dengan gaji super yummy camtu, mau nya tak nak?

enjoy!


sumber berita: Utusan Portal



LinkedIn: My skills and endorsements




As salam, hello readers...

Laman sosial yang membolehkan orang ramai menilai dan memberikan "endorsement" kepada anda adalah dengan menggunakan medium LinkedIn. Ramai orang menggunakan medium ini untuk membuat CV online dan memberikan kepada syarikat-syarikat yang menawarkan pekerjaan. Dunia semakin maju dengan adanya medium sebegini memudah-cara dalam proses pemilihan pekerja.

Aku juga tak terkecuali dalam hal ini (walaupun bukan nak cari kerja pun)

antara endorsement yang diterima

Alhamdulillah, dalam ramai-ramai friend list aku yang ada di LinkedIn, mereka memberikan score untuk menilai keboleh, kemahiran dan pengetahuan aku dalam sesuatu bidang. Paling tinggi adalah photography.

Aku terlibat dalam dunia foto dalam tahun 2006 dan sampai sekarang aku aktif lagi mengambil gambar untuk client tetapi tidak sama seperti 2006 yang dulu. Aku lebih selektif dalam pemilihan job yang ditawarkan. Ini bukan kerana terlalu client yang mahu aku shoot, tetapi lebih kepada pulangan yang diterima.

Barangkali, aku sudah tiba masanya untuk "bersara" dalam dunia foto kerana, fokus dan ilmu pengetahuan aku dalam marketing semakin hari semakin baik.

Lihat pada endorsement yang ke-2. Aku diberikan score untuk "social media" dan ini yang aku lakukan sekarang. Blogging, Facebook Page Business, Instagram, Youtube dan beberapa channel social media yang lain dibawah penyeliaan aku. Aku sendiri running channel business aku di social media plus, orang lain business juga aku handle

Dengan tertubuhnya SH Network, bertambah kuat lagi azam dan tekad aku dalam line social media marketing. Dulu aku ada cuba buat SHBN (Shahrul Hairy Blogging Network) tetapi, kurang menjadi. Entahlah, aku rasa banyak laluan sukar dahulu menjadi senang sekarang ni. Berkat dari kepayahan dulu rasanya, Alhamdulillah...

aku akan cerita pasal #shnetwork di lain posting ya?

ennnnnjoyy!



Makan Pizza Hut: Signature series by shahroll




As salam, hello readers...

Minggu lepas aku sempat makan malam di Pizza Hut Kota Damansara sementara menunggu mak andam dari Aleen Anuar Butik untuk hantar popia simpul cinta dari Hanis Pastry.

Aku order pizza BBQ Bang!


Signature series: Barbecue Bang

Harga untuk set tanpa service caj ini hanya RM12 sahaja! Murah dari kebiasaannya dan aku menambah air minuman fuzzy lemon sebagai pelengkap hidangan. Total damage cost semua adalah RM15 camtu. Makanan malam yang seimbang antara exclusive place and food!

Review:

1) Smoky pizza dengan sos BBQ yang lazzzzzaaat! Tak tebal sangat dan tak berpaa nipis sangat. Ngam-ngam soi!

2) Untuk size XL, boleh makan sorang. Tapi aku size XL gak, tapi boleh makan untuk 2 orang.

3) Dengan 8 kepingan sederhana ini, cukup mengenyangkan sampai esok pagi!

Pizza Hut Malaysia: Signature series by Nik Michael



The Transporter 1: Mega movie di TV3 by shahroll




As salam, hello readers...

Jumaat malam sabtu memang jarang aku tengok TV3 jam 10 untuk slot Mega Movie. Entah apa yang aku rasa nak tengok sangat dan masa yang sama, aku nak rest kan badan dan minda selepas mengharungi 1 minggu yang panjang. Letih woo!

Aku tengok The Transporter 1

Flashback balik movie ni sebab aku layan The Tranporter 3 dan masih mengekalkan John Statham sebagai hero. Aku memang minat dia ni berlakon dari pelakon yang lain untuk fraincais filem ni.

Shu Qi pun cute! Lama tak nampak dia ni berlakon mana-mana filem lain. Ke dah kaya kot, tu pasal tak berlakon lagi. HAHA!


enjoy!