Loading...

Kenapa masih perlu buat produk review oleh blogger? by shahroll




As salam, hello readers...

Sesuatu review atau ulasan tentang produk yang anda keluarkan atau jual, pasti akan mendapat perhatian dari para pembeli online, lebih-lebih kalau pembeli tu pembeli yang baru nak mencuba-cuba membeli produk korang. Jadi, pentinglah review ni kan?

Jawapan:
PENTING SANGAT! kenapa? ianya akan membentuk persepsi dan pandangan pertama kepada pembeli tu tadi. Bayangkan, anda jual kerepek pisang tanduk, dapat review yang tidak berapa baik untuk peringkat awal, sudah tentu takde orang nak beli produk tu kan?


contoh review/feedback dari pelanggan

Jika korang seorang pengusaha/peniaga yang sedang mencari ruang untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan yang korang sediakan, aku syorkan beberapa langkah strategik untuk pelan pemasaran korang dalam online.

1) Gunakan khidmat bloggers
Bloggers di Malaysia ramai. Tetapi, perlu mencari bloggers yang betul-betul boleh deliver kerja yang diperuntukkan oleh anda untuk mempromosikan perniagaan korang. Ada beberapa term and condition yang memerlukan persetujuan diantara syarikat dan bloggers yang diupah, bagi menjalankan aktiviti tersebut.

2) Kuasa permainan bloggers
Permainan apakah? permainan yang dimaksudkan adalah "Search Engine Optimization" atau ringkasnya SEO. Potential customer banyaknya datang dari Google. Ini tidak dinafikan disebabkan, banyak customer aku datang dari atas dasar "Saya google informasi dalam internet" kebiasaannya. Maka, jangan lepaskan peluang produk korang untuk ranking dalam Google!

3) Dapatkan "suara" bakal pembeli
Setelah bloggers membuat review akan produk korang, akan dapat satu maklumbalas atau feedback dari bakal pembeli. Contohnya FAQ yang selalu ditanya walaupun dah ditulis dalam blog, "kedai kat mana?", "Berapa sekilo kerepek?", "boleh ke postage?" dan pelbagai respon yang diberikan.

Jika korang berminat untuk berbincang dengan aku untuk keterangan lanjut untuk review produk korang, boleh inbox ke shahrollphoto@gmail.com atau whatsapps saja 012-3437359 (SH)

Aku dan team SH Network Media sedia membantu korang!


enjoy!



Between Doctor Khasiah Zakaria and me? by shahroll




As salam, hello readers...

Macam mana aku nak start cerita ye. Blurr sekejap nak buat ayat awal. HAHA! Takpe lah, kita mulakan dengan throwback perkenalan aku dengan big boss aku bernama Dr. Khasiah Zakaria ni ye?

Aku mula bekerja dengan Dr. Khasiah pada tahun 2009 lagi. Masa tu beliau jaga department circulation dan aku staf bawahan dia lah. Aku tak lama dekat department tu, because aku ditarik ke bahagian lain, dibawah seliaan dia juga.

Dr. Khasiah & shahroll

Agak lama aku bekerja dibawah seliaan Dr.Khasiah ni. Dan, dah masak dengan corak kerja yang diberikan. Memula tu aku agak blurr jugak (masa tu aku muda lagi!) sebab beliau arahkan aku untuk wujudkan satu platform untuk department baru itu berkembang dan dikenali oleh staf dan pelajar.

Nak tahu buat apa? buat blog! Haaaa, dari situ lah aku dengan usaha sendiri membangunkan blog department tu, pastu kandungan dalam tu. Tapi aku bernasib baik, dalam department tu ada pegawai perpustakan yang best gila! Shahrol Nizam dan Aryu Rohayu. Kenangan JPSP dengan 2 pegawai 1 big boss ni memang aku tak lupa sampai bebila!

Lepas tu, Dr.Khasiah cuti belajar untuk sambung PhD. Big boss lain pulak yang masuk gantikan tempat. Then, memula macam tak berkenan gak cara dia handle, masih terbawa style dekat department dia dulu. Lama-lama dah ok sebab berkawan dengan pegawai dan pembantu yang gegila cam kitorang. HEHE!

Masa terus berlalu, JPSP dah jadi BPA sebab merge dengan department lain. Dan, department tu pun terus berkembang dari 4 orang asalnya jadi 10 orang. man-power dah bertambah, maka kerja pun diberikan sama berat.

Kalau dulu, kalau ada kelas kemahiran, aku lah yang ambil gambar dan update dalam social media, aku yang edarkan borang dan aku juga yang buat compile. Then dorang pecahkan kerja tu kepada 2 pembantu yang lain. Nice!

Tapi aku puas hati kerana dapat meninggalkan legasi kerja kepada orang lain. untuk update blog, FB dan Twitter dah orang lain yang buat. Walaupun aku sedih nak tinggalkan BPA, tapi aku rasa tak adil kalau department lain tak gunakan khidmat aku kan? janji masih dalam jabatan yang sama, unit je berbeza. Yeahhh!!

Dan, bulan Ogos ni juga aku akan ke department lain lagi. Sungguh cepat masa itu berlalu....


*music pause*




Social Media Marketing: Bangunkan kemahiran anda bersama SH Network Media




As salam, hello readers...

Seakan menjadi satu trend dimana, setiap perniagaan yang dijalankan di online, mempunyai sekurang-kurangnya 1 pengurus yang menjalankan aktiviti pemasaran (sales manager online) yang menggunakan media sosial. Tak dinafikan, jika anda tercicir melakukan aktiviti online+social media, brand anda juga tidak berapa kelihatan.

Bagaimana SH Network Media boleh membantu?




1) Membangunkan pengurus media sosial
Dengan kepakaran kami yang sedia ada sejak tahun 2007 sehingga sekarang, penceramah utama kami menekankan teknik yang berkesan dalam membangunkan pengurus media sosial supaya cekap, telus dan berdaya saing. Teknik-teknik yang disampaikan secara santai dak tidak terlalu formal penyampaiannya.

Baca disini training yang pernah dianjurkan: Social Media Training & Saya seorang Social Media Manager


2) Silibus tambahan untuk multimedia
Silibus tambahan ini merupakan pakej seperti pembelajaran Adobe Photoshop, Adobe illustration yang perlu dan akan digunakan bagi mereka yang menguruskan media sosial sesebuah syarikat. Ini keperluan tambahan jika berminat untuk belajar sekaligus.

3) Membuat Content Creator
Dengan content creator dan copywriting yang baik dapat meningkatkan prestasi jualan dan kesedaran (awareness) yang berpanjangan di dalam media sosial. Bahagian ini akan diajarkan untuk mereka yang belum mahir membuat content.

Untuk butiran lanjut, boleh ajukan pertanyaan kepada;

email: shahrollphoto@gmail.com 
WhatsApps: 012-3437359 (SH Network Media)





SH Network Media website in progress




As salam, hello readers...

Website untuk SH Network Media sedang dalam pembangunan. Yup, medium yang digunakan untuk website ini adalah blogspot, tetapi menggunakan template seakan Wordpress dan yang paling penting adalah responsive kepada tablet dan juga smartphone.

nantikan kemunculan website SH Network Media!

Sementara itu, para pembaca dan usahawan yang nak berhubung dengan mereka, boleh pergi ke Facebook page ya?


enjoy!!





Ramly Burger Restaurant @ seksyen 2, Shah Alam




As salam, hello readers...

Aku baru perasan kewujudan restaurant Ramly Burger kat area seksyen 2 ni. Kebiasaannya aku ke sini untuk menikmati sup atau nasi campur yang ada di medan selera berhadapan dengan bangunan. Disebabkan warna korporat rasmi Ramly Burger nampak catchy, aku pun terperasan la jugak!


simple and nice

Dalam ni ada juga dijual produk Ramly yang lain. Mana peniaga burger tu, boleh dapatkan daging burger, kicap, sos, mayonis dan keperluan niaga korang yang lain. Dan, yang best nya lagi, boleh makan kat sini, macam restoren fast food yang lain tu

set chicken chop+ice lemon tea

Aku try set hidangan chicken chop dengan air ice lemon tea. Harga keseluruhan lebih kurang RM13 in total. Costly sikit mana yang bajet RM10 untuk makan tengahari. Disebabkan aku nak merasai chicken chop Ramly, aku keluarkan duit sikit lah.

Review:

1) Kentang goreng Ramly tak payah aku cerita, sedap! Tapi bit salty sikit

2) Ayam nya OK, garing tapi black pepper dia boleh ditingkatkan rasanya lagi. 
Rasa lemak dia agak tinggi. Low kan sedikit.

3) Sayur koslow dia, biasa saja

Aku puji staff Ramly yang cekap buat kerja ambil order dan hidangkan terus di meja tanpa aku pergi semula ke kaunter. Mesra, dan tersenyum buat pelanggan pun happy nak keluarkan duit untuk makan disini.

Lihat juga, Ramly Burger di Klang: Restaurant Ramly Burger @ Klang

enjoy!