cari artikel blog disini

Loading...

Dec 16, 2014

Pelaburan Emas: Bersama Amethyst Gold Creation Sdn Bhd by shahroll




As salam, hello readers...

Dalam banyak-banyak business yang aku join, aku belum pernah join mana-mana program pelaburan emas. Bukan aku invest banyak pun, aku cuba-cuba membeli 1 gram emas dari Amethyst Gold Creation yang aku beli daripada sabahat aku, Alyz.

1gram: RM180

Aku beli 1 gram emas ni tahun lepas. Masa tu harga jualan (bukan harga ahli) dalam lingkungan begitu. Now, turun sedikit berbanding tahun lepas. Pada awalnya, beli untuk convert duit fiat jadi emas. Tak fikir nak buat business lagi pun. Aku pasal hal emas-emas ni blurr sikit.

Dalam facebook, banyak group aku join untuk kasi pendedahan dalam line gold business. Ada positif dan ada yang negatif. Part negatif tu adalah, part pengelola yang kaki songlap duit pelabur. Janji bayar pada sekian tarikh, lepas tu hilang lesap tah kemana. Boleh cari pengelola/syarikat yang bebetul dipercayai oleh orang ramai.

Kebetulan aku ada kawan, Alyz dari Sungai Buloh menjinak-jinak dalam line emas. Dalam dia, dah jadi stokis! cessss, tak hajak aku awal-awal. Baru sekarang awareness aku terbuka setelah setahun member aku sorang ni join! hhuhuhu...

Modal tak ada lagi nak join, tapi aku berminat nak tahu plan marketing yang dorang buat dalam team. Walaupun aku dah baca dalam website dorang, but still nak pencarahan dalam komuniti mereka sendiri.

May Allah bless me!

enjoy!



Dec 14, 2014

Social Media Manager: Berceramah untuk usahawan online Malaysia, satu cabaran! by shahroll




As salam, hello readers...

Minggu lepas aku dan adik bongsu aku pergi ke Perpustakaan Tun Raja Uda (nama dulu) atau nama komersialnya PPAS di seksyen 13, Shah Alam. Ini antara port lepak kegemaran aku sebab boleh buat kerja untuk 2-3 jam pertama (untuk fokus) dan selebihnya aku suka menikmati lanskap yang ada di PPAS ni.

Aku pergi hari Sabtu. Seingat aku, hari Sabtu tak ramai orang. Tapi aku silap, ramai yang membawa anak-anak pergi ke library Selangor ni untuk menghabiskan cuti hujung minggu bersama keluarga, lebih-lebih lagi jika anak mereka itu "ulat buku". Parking penuh sampaikan aku park di tepi jalan berhadapan dengan library.


my laptop & notes

Aku ke sana bukan untuk suka-suka saja. Ada kerja yang perlu aku laksanakan. Selalunya aku buat kerja-kerja kemaskini slideshow presentation aku dalam bilik je, cumanya masa tu aku teringin nak buat kat open fresh air sikit. Tu yang pergi ke PPAS. Walaupun PPAS menyediakan tempat yang best untuk buat kerja, tapi satu je kekurangan. Plug untuk sambungkan letrik ke laptop sangatlah sedikit.

Makanya, aku perlu pergi ke level 2 untuk mencari plug yang masih kosong, orang belum pakai. Dan, untuk 1 plug bayarannya adalah RM1 sahaja. Murah dan sangat "rakyat" punya rate!

Alhamdulillah, lepas dapat tempat, langsung saja buka laptop dan fokus membaca 3 e-books berkaitan dengan pemasaran online a.k.a social media marketing untuk dimuatkan dalam slide.

Aku membuat kerja part-time sebagai penceramah bebas. Yes, bebas untuk bertukar-tukar ilmu dengan usahawan online yang lain samada di jemput ataupun atas permintaan orang perseorangan (private coaching)

Terdapat banyak cabang ilmu yang boleh aku kongsikan bersama-sama peserta dalam kelas yang dianjurkan. Samada usahawan online lama atau baru, aku alu-alukan kehadiran korang. Ada masa ilmu korang lebih lagi dari apa yang aku tahu, makanya tak salah kita bertukar pendapat dan idea. Itu lebih baik kan?

Dalam segmen berceramah ataupun kelas, pasti ada yang tidak puas hati dengan apa yang aku buat. Ada yang berpendapat hanya "cakap kosong" tanpa bukti yang kukuh apa yang aku sampaikan berkesan atau tidak, apa result yang paling pantas untuk sales, apa yang perlu ada dalam tulisan marketing dan lain-lain lagi

Aku cuma nak tegaskan kat sini, kalau korang datang ke kelas aku hanya SEMATA-MATA nak sales korang MELONJAK dari 0% ke 200%, JANGAN datang atau booking kelas yang aku buat. Aku memberikan ilmu dan pandangan bukan terus dapat apa yang korang impikan

Ianya memerlukan kesabaran dan kerajinan seseorang peniaga/usahawan online itu. Ada orang tanam mangga, esok boleh petik dan jual? Tak kan? Ada orang yang letak iklan dalam talibesen dapat sales jutaan ringgit? tak juga kan?
So?

Maaflah aku agak terkesan dengan "cakap-cakap" belakang yang boleh je aku smash dalam Facebook, tapi dalam blog pon lebih baik. Boleh satu dunia baca apa masalah kalau masuk dalam line industri "penceramah" so called ni kan?

Akhir kata, teruskan berjuang... hingga akhir...

enjoy!



Anugerah Juara Lagu: Kenapa lagu Mewangi tak layak? by shahroll




As salam, hello readers...

Dah lama aku draft entry ni dalam otak sejurus sahaja lagu ni TAK LAYAK untuk ke peringkat seterusnya (final). Dari pandangan aku yang bukan "orang dari industri" muzik terpaksa akur dengan para juri yang sememangnya LAYAK untuk mengadili lagu yang masuk bertanding.

Itu mereka...

Bagi kami pendengar biasa/pendengar setia radio dan fans club, merasakan lagu ini TERSANGAT LAYAK untuk menjadi lagu finalis dan seterusnya MENANG untuk AJL 2014. Kenapa?

1) Lagu yang sangat matang dari Akim Ahmad. Lagu Akim yang dibawa solo bukan tak bagus, cuma gandingannya bersama The Majistreet membawa peningkatan yang ketara dari segi popularity dan prestige. Diakui lagu ini juga membawa "aura" yang berlainan dari lagu-lagu Akim yang lain

2) Emosi. emosi yang sangat kuat dari dalam lagu ini samada untuk TuhanNya mahupun hambaNya. Ada 2 maksud disini. Kalau korang mensabitkan lagu ini untuk manusia, maka kecintaan pada manusia itu terserlah. Begitu juga dengan dengan Tuhan, menunjukkan kesetiaan dan ketaatan hamba kepada TuhanNya. Dengar betul-betul lirik dalam lagu tersebut

3) Originality. Yup! Original kat sini, tak 100% musiknya dicedok dari lagu orang lain walaupun ada kedengaran sikit-sikit macam musik Muse (unintended) tu kan? Whatever is, Akim bijak mencampurkan elemen itu dengan selera pendengar di Malaysia. Konsep macam ni tak biasa lagi dalam industri tahu?


Official MV "Mewangi"

enjoy!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ini adalah blog peribadi Shahrul Shaharuddin. Segala isi kandungan dan gambar-gambar dalam blog ini adalah hak cipta terpelihara..Peniruan, penghasilan semula dalam bentuk-bentuk lain, pemindahanmilik, percetakan semula, disimpan atau digunakan semula adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan shahrul hairy shaharuddin. Anda boleh menyiarkan semula artikel atau info di laman blog, di laman forum atau di laman sosial yang lain namun, sila pastikan anda membuat backlink/kredit/citation kepada blog ini sebagai tanda penghargaan dan sokongan.

Apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau pelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut garis panduan undang-undang Malaysia.